TSE'den emekli oldu, köşesine çekilmedi.

Kendi imkanlarıyla küçük atölyesinde birilerine göre "hobi" olarak, ama kendine göre farkındalık oluşturmak için çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Elektrik Elektronik Mühendisi olarak yıllarca TSE laboratuarlarında edinmiş olduğu tecrübelerin ışığında çalışmalar yapıyor, yaptığı çalışmalarla da ses getiriyor.
Elinden tutan olsa, çıkardığı sesleri duyan olsa, şartları daha uygun olsa, nice icatlar yapacak olduğuna inanıyorum, çünkü kendisini TSE'den tanıyorum.
Ülkemizde böyle insanların çok olduğunu da biliyorum.
Kimden mi bahsediyorum?
 
Balıkesir de yaşayan, TSE'den emekli olan, Elektrik Elektronik Mühendisi Cengiz ÇETİN...
Son günlerin ilk gündem maddesi olan deprem ile ilgili olarak bir icat gerçekleştirmiş.
"DeHa" ismini vermiş olduğu cihazla, depremleri önceden haber alıyor.
Depremlerin meydana gelmeden önce çıkarmış olduğu elektromanyetik dalgaları ölçeme temeli üzerine kurgulanmış olan cihazı üretiyor.
Depremleri 10 dakika önceden haber veren DeHa adlı cihaz, insanlık için çok önemli, eğer bu cihaz seri üretime geçer ve üretilirse ülkemiz için çok önemli bir gelişme olacağına inanıyoruz.
Cihaz alarm verdikten sonra 10 dakika içinde deprem olmaması durumunda, ilk iki saatte 6, beş saat içinde 7,7 ila 24 saat içinde de 7'nin üzerindeki bir büyüklükte depremin beklenmesi gerektiğini belirten Cengiz ÇETİN, buluşu ile ilgili patent müracaatında bulunduğunu ifade etti.
Televizyonlarda depremlerle ilgili konuşan hocalarımız...
Depremlerle ilgili her gün senaryolar yazan uzmanlarımız...
Deprem ile ilgili çalışmalar yapan kuruluşlarımız, üniversitelerimiz...
 
Cengiz ÇETİN'i dinlediniz mi?
Yaptığı buluşu test ettiniz mi?
Bu konuya eğilin, dinleyin, test edin...
Bu buluş doğruysa, depremi on dakika önceden öğrenmek, inanın yüzyılın buluşudur.
Hayvanlar önceden depremi hissederek huzursuz oluyorsa, insanoğlu bilim ve fen ile, bilgi ile bu hissi teknolojik olarak neden tespit edebilecek bir cihaz üretmesin?
Emekli bir kişinin kendi imkanları ile bu mücadelenin içine girerek, bu konuyu dert edinmesi ve bu uğurda mücadele etmesini takdir etmek gerekiyor.
Biz inanıyoruz ki, Cengiz ÇETİN başarılı olacaktır ve bu yazının yazılma nedeni de onun mücadelesini, MİLLİ OLAN SESİNİ duyurmaktır...
Şayet doğruysa, Cengiz ÇETİN önce bir MUCİT, sonra da BİR KAHRAMANDIR!..
Ve KAHRAMAN olacak MUCİTLERİ desteklemek gerekiyor!..

***
 

BURSA...
"Bursa büyük risk altında. Kentin büyük bir çoğunluğunda zemin sıvılaşması mevcut.”
"Marmara Denizi’nde 5.8’lik, Manisa Akhisar’da 5.4’lük ve Yozgat’ta ise 6.8’lik depremler yaşandı, bunların hiçbiri Bursa’nın riskini arttırmış ya da azaltmış değil. 
 
Bursa’nın riskinde de bir azalma yok. Kuzey-Anadolu Fay hattı işlek, diri, canlı durumda. Onun yanında da Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem de Doğu-Anadolu Fay hattının diri ve canlı olduğunu bir defa daha göstermiş oldu.” 
“Tarihsel depremlere baktığımız zaman Doğu-Anadolu Fay hattı üzerinde yaklaşık 150 yıl civarında bütün segmentler değerlendirildiğinde büyük bir deprem olmadığını görüyoruz.”
"Bursa’yı ilgilendiren Kuzey-Anadolu Fay hattının orta kolu olarak adlandırılan İznik’in Güney’inden, Gemlik’ten, Orhangazi’den, Mudanya’nın hemen Kuzey’inden ve Karacabey’e doğru devam eden bir fay hattı var ki, bu da bize diri olduğunu çok defalar hatırlattı."
 
“Bursa’da kesinlikle 1/100 binlik planları acil onaylamamız lazım. Fay yasasının çıkması lazım. 1/1000’lik planların işlenmesi lazım. Tıpkı Amerika’da Kaliforniya’da olduğu gibi, İnegöl-Cerrah’ta olduğu gibi, fay hatlarının bu planlara işlenmesi gerek. Dünyada böyle bir deneyim var.”
Bu ifadelerin sahibi, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er...
Dikkate alınmalı, dikkatlice dinlenmeli...
Allah milletimizi afetlerden korusun.