Coğrafi İşaretler konusunu biliyor musunuz?
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere ‘Coğrafi İşaret’ deniyor.
Türk Patent Enstitüsü sitesinden araştırdık;
Bursa Bıçağı, Siyah İncir, Bursa İpeği, Bursa Şeftalisi, Gemlik Zeytini, Gemlik Atı, Hasanağa Enginarı, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı, Orhangazi Gedelek Turşusu, İznik Çinisi...
Bursa ile özdeşleşen ve Coğrafi İşaret taşıyan ürünler bunlar.
 
Bir ürüne Coğrafi İşaret alabilmek için gerekli olan ana şartlardan biri de şu şekilde ifade ediliyor;
"Ürünün kalitesinin denetleme biçimini ayrıntılı olarak açıklayan bilgiler."
Yani prosedürü tamamla!
Hazırladığın dosyaya bir kısım raporlar koy, gerisi angarya!
Ağır mı oldu?
Zaten ağır olması için, rahatsızlık vermek için, yapılan işlemin eksikliğini ortaya koymak için, belki bu yazıyı yetkili biri okur da gereğini yapar, kaliteye gerekli önem verilir diye yazdık!
Bu madde nasıl olmalı;
"Coğrafi İşaret taşıyacak ürünler; standardı varsa, TSE Uygunluk Belgesi’ne, standardı yoksa, TSE Kriterlerine Uygunluk Belgesi’ne sahip olmalıdır."
 
Coğrafi İşaret bir kalite belgesi değildir. Sadece o yöre, alan, bölge veya ülkeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösteren bir işarettir. 
Bu ürünü, o yörenin, bölgenin, alanın, ülkenin dışına çıkarmalısınız, tercih edilmesini sağlamalısınız, bir dünya markası haline getirerek ihraç etmelisiniz ki, ülkeye fayda sağlasın...
Yoksa; bizim kız, bizim oğlan, torun da bizimdir tabii ki!
Ama dünya markaları başkasının!


***
TSE VARKEN YABANCIYA GEREK YOK

Parola; Kalite...
İşaret; TSE Markası...
Anlayışımız bu olmalı, ürünlerin kalitesinden asla taviz vermemeliyiz.
Gelişmiş ülkeler bakın, dünya markalarını bir inceleyin, marka değeri yüksek kuruluşları bir değerlendirin, görecek olduğunuz ilk şey, standardizasyona verdikleri önem ve kendi kalite kuruluşlarına vermiş oldukları değerdir.
 
Bizde?
Yabancıdan olsun da, ne olursa olsun!
Yalan olsun, yalancıdan olsun ama yabancıdan olsun!
Maalesef, kamuda görev yapan bir kısım arkadaşların anlayışı da bu şekildedir!
Bu anlayışlar çöpe atılmalı, milli hassasiyetler ön plana alınarak, yıllık ortalama beş milyar dolarlık bütçenin yurt dışına gitmesi engellenmelidir.
Bu konuda verilen mücadele desteklenmeli, "Milli Ses Ver Projesi" kamuda etkin olarak uygulanmalıdır.
 
Daha net ifade edelim; "TSE varken yabancıya gerek yoktur" anlayışı toplumun tüm kesimleri tarafından kabul görmelidir.
Tabii ki öncelikle de bu anlayışı TSE kadroları sahiplenmeli, sahada anlatmalıdır.
Yazının giriş bölümünde, Coğrafi İşaret’le ilgili olarak ifade etmiş olduğumuz hususu düzeltecek ve "TSE belge şartı" getirecek olan kamu görevlileri; 
Öncelikle MİLLİ OLMALI, 
Milli ses vermeli, 
MİLLİ SES VER PROJESİNE sahip çıkmalı, 
Yabancıya, yalancıya hayranlığı terk etmeli,
MİLLİ ÜRÜNLERDE, milli belge şartını getirecek dirayeti sergilemelidir.

***
TSE'DEN HABERLER (www.tse.org.tr)

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Öz Gıda İş Sendikası’nın 20 Nisan 2019 tarihinde düzenlenen 14. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.
Kızılcahamam Çam Otel’de düzenlenen Genel Kurul Toplantısına; TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’in yanı sıra Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, Mesleki Yeterlilik Kurum Başkanı Adem Ceylan, Hak İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, MYK Başkanı Adem Ceylan ve TÜGİS Genel Sekreteri Kaan Sidar katıldı.
 
Genel Kurul’da konuşan TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’nin önemine ve sağlayacağı kolaylıklara değinerek Genel Kurul’un, Öz Gıda İş Sendikası için hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Şahin konuşmasının ardından, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin’e “TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi” belgesini ve TSE Bayrağını takdim etti. Öz Gıda İş Sendikası, TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk işçi sendikası oldu.