Çin tuzu diğer adı MSG yani mono sodyum glutamat...
Araştırın, göreceksiniz ki; faydası bulunmayan, zararlı etkileri oldukça fazla olan, iştah arttırıcı özelliği bulunan, bulunduğu yiyeceklerle ilgili de bağımlılık yapan bir madde!
Tuzluyu daha tuzlu, tatlıyı daha tatlı yapan mono sodyum glutamat, yani Çin tuzu, özellikle de fast food sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır.
Bu ürün ana gıda maddesi değildir, bir katkı maddesidir. 
Hazır köfte harçları, hazır çorba, et suyu tabletler, salata sosları, meyveli yoğurt, dondurma, cips çeşitleri, katı yağlar, hazır köfteler, hamburger ve tost ekmekleri, fast food gıdaların hepsi, paketlenmiş soslar, abur cubur olarak nitelendirilen tüm hazır gıdalarda Çin tuzu bulunur.
Araştırdık, faydalı bir yönünü bulamadık, yer darlığı sebebiyle de zararlarını yazamıyoruz, araştırın bakın göreceksiniz ki, faydası yok, zararı çok!
Tedbir mi?
Maalesef, kullanımı yasak değildir. Kullanımı ile ilgili gerekli izinler alınmış ve Dünya Sağlık Örgütü bu ürünün kullanımına izin vermiştir!
Tedbir bizim elimizde!
Ürünün etiketine bakacağız, içindekiler bölümünde "MSG ve Çin tuzu kodu E62" ibaresi varsa bu ürünü satın almayacağız, fast food işinden de uzak duracağız!
Çin tuzunu umursamadık mı? AFİYET OLSUN!
 
 
***
 
MAALESEF
Taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen ürünleri, markaları ile birlikte açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, harika bir iş yapıyor, ama maalesef...
Alkolsüz içeceklerde ilaç etken maddesi...
Baharatlarda gıda boyası...
Bitki, çay ve kahvelerde ilaç etken maddesi ve gıda boyası...
Bitkisel yağlarda farklı tohum yağları...
Süt ve süt ürünlerinde jelatin ve nişasta...
Kavurma, sucuk, kebap ve kırmızı etlerde TEK TIRNAKLI...
Yazının girişinde, bakanlığın HARİKA bir iş yaptığını söyledik, ama cümlenin sonunda "MAALESEF" dedik!
Niye maalesef?
Tüketici, bu çalışmaları, denetimleri takip etmiyor. Bunun için maalesef!
Tüketici bilgili değil!
Tüketici bilinçli değil!
Tüketici bilgili ve bilinçli olsa, bu kadar çok namussuz(!) piyasada bu denli rahat hareket edip, tüketiciye TEK TIRNAKLILARIN ETİNİ yediremez!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en son açıklamış olduğu taklit ve tağşiş yapanlar listesini de inceledik.
Gördük ki; 
Bu listede TSE belgeli tek ürün yok!
Bu husus, TSE için övünülecek bir durumdur.
Bu husus tüketiciye de net bir mesajdır ve tüketici bu mesajı almalı ve de TSE belgeli ürünleri tercih etmelidir.
Tüketici bilmelidir ki; TSE MARKASI güvencedir, güvenliktir...
 
 
***
 
TSE'DEN HABERLER (www.tse.org.tr)
Belgelendirme Desteği
İşletme Geliştirme Destek Programı belgelendirme desteği kapsamında işletmelerin ürün, hizmet ve süreçlerinde yapacakları standardizasyon faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla; Türk Standartları Enstitüsü, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan akredite oldukları konularda alacakları ürün, sistem, personel, laboratuvar akreditasyon belgeleri ve TÜRKAK tarafından herhangi bir konuda akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarından alacakları İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS) belgesine ilişkin giderlere destek verilmektedir. Bu destek, belge için ödenen ücreti (müracaat ve dosya inceleme, tetkik, denetim, test ve belge ücreti) kapsar. Desteğe ilişkin unsurlar aşağıda yer almaktadır.
• ISO/IEC 15408, ISO/IEC 19790, ISO/IEC 24759, ISO/IEC 15504, TS 13298, ISO 9241151, ISO/IEC 25051, ISO/IEC 40500:2012, ISO/IEC 12207 ve ISO/IEC 15288 kapsamlarındaki belgeler için destek üst limiti 10.000 TL, bunların dışında kalan belgeler için ise destek üst limiti 2.500 TL’dir.
• Program süresince desteğin üst limiti 30.000 TL’dir.
• Belgelendirme desteği kapsamında Türk Standartları Enstitüsü’nden alınacak belgeler üst limitler dahilinde yüzde 100 oranında desteklenmektedir