Her il kendine has namıyla anılır.

Mesela Peygamberler şehri deyince akla Şanlıurfa, Konya deyince Hz. Mevlana hazretleri akla gelir. Zonguldak denilince kömür, Çorum denilince leblebi, Kütahya denilince çini, Afyon denilince mermer, Isparta denilince gül, Kahramanmaraş denilince dondurma, Malatya denilince kayısı, Manisa denilince mesir macunu, Rize denilince çay ilk akla gelir. Her ilimizin birçok farklı değerleri, tatları ve simgeleri vardır. Onlarla anılır.

Bursa denilince de elbette ilk akla gelen yeşildir.

Herkes yeşil Bursa der.

Elbette Bursa'da sadece yeşil yoktur. Yeşil Türbe de var, Uludağ da var, Ulucami de var. Dağı da var, denizi de var. Kestane şekeri, havlu, bıçak, kaplıca, mobilya, köfte gibi var da var, say say bitmez.

Ama en çok yeşili konuşulur, dillere destandır. Spor takımının renkleri bile yeşil ve beyazdır.

Peki gerçekten Bursa yeşil midir?

Öncelikle evet Bursa yeşildir.

Gezin dağını, köylerini, yeşili bolca görürsünüz.

Ancak şehir büyüdükçe şehrin yeşili hep azaldı. Yeni binalar, AVM'ler, oteller, hastaneler, pastaneler, iş merkezleri yapıldıkça şehrin yeşili küçüldü. Rantlar ve bantlar yeşili azalttı. Hatta bazı yerlerde yapay yeşillikler bile kullanılır hale geldi maalesef.

Aslında yapılması gereken belki de otopark yasası gibi her yeni bina ya da verilen ruhsata yeşillendirme şartı konulabilirdi. Geç de olsa hâlâ yapılabilir.

Yeşil Bursa yemyeşil bir Bursa’yı hak ediyor.

                          ***

Bursa, ‘2020 Avrupa Yeşil Başkenti’ unvanına aday oldu.

‘Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması’nın 2020 yılı adayları arasına Türkiye dahil 12 ülkeden 13 şehir girdi.

Türkiye ise Bursa ile aday listesinde yerini aldı.

Bursa’nın adaylık dosyası konsey tarafından kabul edildi.

Bu gurur verici olayı yorumlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın ‘yeşil’ kimliğinin değerinin öne çıkmasını sevinçle karşıladığını söylerken, “Bursa, yeşiliyle, doğasıyla, Uludağ’ı, denizi, tarihi, kültürü, maneviyatı ve bütün güzellikleriyle özellikli bir şehir. Bursa’da yaşamak gerçekten bir ayrıcalık. Bursa, her zaman ‘yeşil’ sıfatıyla nitelenmiş, akıllarda ‘Yeşil Bursa’ olarak yer etmiş. Bizler de bugün ve geleceğe yönelik çalışmalarımızı planlarken, Bursa’daki bu doğal zenginliği ve yeşili öne çıkaran, kentin estetiğini gözler önüne seren adımlar atmaya özellikle dikkat ediyoruz” dedi.

Bursa’nın güzelliklerinin dünyaya tanıtılması adına bu özel organizasyonu önemsediklerini dile getiren Aktaş, ‘Yeşil Başkent’ unvanının alınması halinde Bursa’nın itibarının, hem Türkiye’de hem de dünyada bir kat daha artacağının farkında. Çünkü dünyada bu tür organizasyonları takip eden turist sayısı hatırı sayılır derecede fazla. Bu da Bursa'nın tekrar turistler için bir "cazibe merkezi olacağı” anlamına geliyor.

Başvuruda Bursa için ‘iklim değişikliği ile mücadele, iklim değişikliğine uyum, sürdürülebilir ulaşım, sürdürülebilir arazi kullanımı, doğa ve biyoçeşitlilik, hava kalitesi, gürültü yönetimi, katı atık yönetimi, su ve atıksu yönetimi, ekoyenilik, enerji performansı, entegre çevre yönetimi’ olmak üzere 12 farklı gösterge alanında yapılan, yapılmakta olan ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi.

Peki bu yarış ne zaman bitecek diye soranlara cevabını da verelim; Nisan sonuna doğru kısa listeye kalan şehirler açıklanacak. Kısa listeye kalan şehirler jüriye sunumlarını yapacak ve Haziran 2018’de de ödülü kazanan açıklanacak. ‘Avrupa Yeşil Başkenti Ödülü’nün 10. senesi olması sebebiyle kazanan şehir 350 bin Euro para ödülü ile ödüllendirilecek.