Yeni eğitim öğretim yılının normal olarak açılmasına çok az bir zaman kala yeni yılla ilgili özel eğitim kurumlarının ve özel dershanelerin nasıl ve ne şekilde eğitim öğretim yılına girecekleri tam olarak belirlenememişken, geçen seneden kalma hem özel okullar hem de dershanelerle aileler arasında birçok sıkıntı yaşandığı hem sosyal medyadan hem de gelen yurt haberlerinden belli olmakta.

Bilindiği üzere mart ayı ortalarında pandeminin etkisini göstermesi ile hem özel okullar hem de özel dershaneler eğitim-öğretime ara vermişlerdi. Fakat durum böyle olmuş olmasına rağmen, geçen 5 ayda herhangi bir eğitim-öğretim vermemiş olsalar da (son birkaç hafta hariç) kalan aylarla ilgili alacaklar on binlerce yüz binlerce aile ile bu kurumları karşı karşıya getirmiş bulunmakta…

2020 Mart ayından sonra dershanelerden hiçbir destek görülmemiş olmasına rağmen halen daha eğitim öğretim yılı öncesinde atılmış olan senetlere güvenerek bunları ailelerden icra takibi ile talep etmek gerçekten yürek sızlatıyor, bir de bu çocukların dershanelere devam edemeden kendi kendilerine, internetten vesaire hazırlanarak haziran ayında sınavlara girmiş olduğunu da sayarsanız gerçekten yaşanılanlar çok ibret verici olaylar.

Bu kurumlar devletten gerekli desteği almış olmalarına rağmen (kısa çalışma ödenekleri ve buna benzer diğer destekler, ertelemeler) 4 ay 5 ay kadar herhangi bir hizmet vermemiş olmalarına rağmen halen bu ödemelerin tamamını istemeleri gerçekten hakka hukuka uymadığı gibi yargı kararlarına da pek uygun değil gibi gözüküyor.

Emsal kararlarda alınan hizmetin tamamının alınıp alınmadığına dikkat çeken yüce yargının bu konuda da gerekli hassasiyeti göstereceğinden hiç şüphem yok.

Bu konuyla ilgili Bursa'da da birçok aileden aynı şikayet geldiğini hatta rakamda verebilirim 10 bine yakın ailenin bu yüzden büyük sıkıntı yaşadığı, muzdarip olduğu ve bu konuyla ilgili bir platform hazırlığı çabasında oldukları duyulmakta.

Mutlaka bu konuda orta yolun bulunarak on binlerce davayı mahkeme kapılarına dayamak ve böylelikle sıkışıklığa neden olmamak için Uzlaştırma kurullarına bu ailelerin başvurmalarını buradan söylemek istiyorum.

Çünkü bu 4-5 aylık süreçte hiçbir şekilde yüz yüze eğitim alınmamış olmasına rağmen çocuklar kendi imkanlarıyla evlerinden çalışarak sınavlara hazırlanmaya çalıştılar, bu elbette aileler için en büyük sıkıntıydı. Şimdi sınav dönemi geçmiş yerleşmeler belli olduktan sonra bir de bu dershane ve benzeri kurumların aileleri sıkıştırmalarının önüne geçilmeli, bu bağlamda uzlaştırma kurullarına büyük görevler düşüyor gibime geliyor. Aile kurumunun selahiyeti açısından.