Çok çok uzun yıllar boyunca HDP kapatılır mı? Kapatılmalı mıdır? Derken en sonunda başsavcının da talebi üzerine kapatılması yönünde Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmuş durumda.

Uzun yıllardır beklenilen en sonunda oldu gibi gözüküyor. Bundan sonrası elbette Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara bağlı.

Durum bu yönde ilerlerken İspanya'daki aynı durumdaki partilerin kapatma hususunda olsun yine aynı şekilde Yunanistan'daki, Bulgaristan'daki ve Almanya'daki benzer partilerin kapatılma konularında olsun hiçbir sesi çıkmayan Avrupa Birliği ve kurumları, Amerika Birleşik Devletleri ve kurumlarının söz birliği etmişçesine hatta parmak sallarcasına bu durumu Türk demokrasisine yara vereceği yönündeki analizlerini görünce insanın az önce bahsettiğim ülkelerdeki durumlarla ilgili herhangi bir açıklama yapılıp yapılmadığına, yönelik araştırma yapma hissiyatı duydum ve internet üzerinden yapmış olduğum taramalarda kesinlikle bu yönde bir açıklamanın dahi olmadığını gördüm.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusudur. Tamamen aynı boyutta emsal durumda Avrupa Birliği üyesi İspanya'da Partinin alelacele kapatılmasına hiçbir eleştiri getirmeyen ve hatta bu İspanya'nın hakkıdır diyen çevrelerin durum Türkiye olduğunda böyle pervasızca açıklamaları gerçekten çok ilginç.

Aynı durumda daha önce eleştirel yaklaşmış olsalardı belki şu an onların bu yaklaşımları anlaşılabilirdi ama kesinlikle bu durum hiç eleştirilmemiş ve hatta aksine “hakkıdır” denilerek destek verilmiş. Bu çifte standartları kesinlikle ilk değil, bundan önceki dönemlerde de bunu defalarca hem Avrupa birliği ile olan ilişkilerimizde hem ABD ile olan ilişkilerimizde birçok yerler gördük görüyoruz. Ve bu durum Türk halkının da belleğinde derin izler bırakmış durumda.