Bursa’da düzenlenen 'Otomotiv Yan Sanayi Zirvesi'nde konuşanSanayi Bakanı Faruk Özlü, bu toplantıdaki temel amacı “Türk sanayisinin dinamosu olan değişik sektörlerimizin temsilcilerini dinlemek,  ortak akıl, ortak vizyon ve ortak strateji belirlemek” olarak açıkladı.

Türkiye’nin ileri teknoloji yolculuğunda birbirimizi anlamak, uyum içinde hareket etmek ve somut çözümlere imza atmak gibi bir misyonu olduğunu söyleyen Özlü Bakan, "Bütün sektörlerin temel gücü ve kaldıracı tedarik sanayileridir. Tedarik sanayinin gücü özellikle otomotiv sektöründe son derece belirleyici konumdadır. Tedarik sanayi olmadan otomotiv sanayi olmaz. Tedarik sanayi ile desteklenmeyen bir otomotiv sektörünün geleceği olamaz. Bu nedenle Türk otomotiv tedarik sanayisinin büyümesi ve güçlenmesi ekonomimiz açısından son derece önemlidir” dedi.

Milenyum çağında otomotivde yeni bir dünya düzeni kurulduğunu ifade eden Özlü, bu sektörde bütün ezberlerin bozulduğunu, bugünlerde mukayese edilemeyecek kadar farklı bir araç dünyası oluştuğunu söyledi.

Konvansiyonel, yani içten yanmalı, klasik araç dünyasının artık miladını doldurduğunu;Fransa, Almanya, Norveç, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerin yakın gelecekte benzinli ve dizel araçların kullanımını yasaklayacağını öngören Bakan Özlü, Çin'in, sıfır emisyon planını açıklamasıyla otomotiv dünyasının adeta eksen kayması yaşadığını söyledi ve nokta atışı yaptı: “Bundan sonra dijital dönüşüme yön verenler otomotiv sektörünün geleceğini de belirleyeceklerdir.”

Yeni otomotiv dünyasında elektrikli, otonom, internet bağlantılı paylaşımcı araçların ön plana çıkacağını belirten Bakan Özlü, “Yeni otomotiv dünyasının güçlü aktörlerinden birisi olmak için trendleridoğru okumak, hazırlıklı olmak, planlarımızı buna göre yapmak durumundayız. Bu değişime ayak uydurmamız sadece otomotiv dünyası için değil, Türk ekonomisinin geleceği için de son derece gereklidir” vurgusu yaptı.

Bakan Beyimizin istatistiki verilerine göre;

2017 yılında 2016’ya göre yüzde 20’lik bir artışla 1 milyon 143 bin adet otomobil üretmişiz.

Saatte 130 adet, dakikada 2 adet otomobili hayata geçirmişiz.

Bakan Özlü'nün Bursa'da ekonomik açıdan özellikle vurgu yaptığı cümle ise “Yüksek teknolojili üretim, cari açığın panzehridir. Sonuçta teknolojiye yatırım yaparak, cari açık problemini çözmeye kararlıyız"oldu. Kendisini izleyenlere "Sizlerin cesur olmanızı, kendinize güvenmenizi istiyoruz. Devletimiz her koşulda yanınızda olmaya devam edecek” diye seslenen Özlü, "Yarını değil, 3 ay sonrasını değil, 1 yıl sonrasını değil,hemen şimdi bugün ileri teknoloji zamanıdır" diyerek sözlerini tamamladı.

Evet, bakana katılmamak mümkün değil.

Hele konu otomotiv ve yan sanayi olunca Bursa yıllardır bu işin liderliğini yapıyor.

Bursa dinamikleri bir araya gelebilse yerli otomobil çıkaracak güç ve imkânlara sahiptir.

Bursa, otomotivin tedarik merkezi. Yılların tecrübesi ile sektör tecrübe birikimi ve emeği var.

Geçmişte yapılan hataları telafi edip yerli ve milli otomobilimizi üretmeliyiz. Millet olarak desteklemeliyiz. Tercih etmeliyiz. Geçmişte ‘Devrim’ i kaçırdık. Aradaki mesafeyi yürüyerek değil koşarak kapatmalıyız.

Devrim arabalarını, o günün imkân ve şartlarına rağmen 129 günde azimle yapmayı başardılar ancak malum zihniyetler ‘Devrim’i devirdiler.

Bu millet ikinci bir 'Devrim'vakasına izin vermeyecektir. Başta Cumhurbaşkanımız Erdoğan olmak üzere...