Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamızın ve mücadele etmemizin 203. günü; yani 6 ay 19 gün...

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’i makamında ziyaret ettik. Her zaman olduğu gibi misafirperverliği için teşekkür ederiz.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, yeni tip koronavirüs pandemisi sonrası açılacak olan yeni eğitim yılı için üniversitelerinin teknik altyapısının hazır olduğuna vurgu yaptı.

Geçtiğimiz aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinden yayılan yeni tip koronavirüs pandemisinin bütün dünyayı etkilediğini dile getiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, yaşanan olayın üniversite, kurum ve devletlerin, krizlere nasıl hızlı tepki verdiğini ve pozisyon aldığını göstermek için test olduğunu söyledi.

 

ÖNEMLİ SINAVLARI DİJİTAL YAPTIK
 

BTÜ’nün pandemiden önce dijitalleşme ve sanal eğitim konusunda çalışmalarını kuvvetlendirme görüşmeleri yapmasından dolayı gurur duyduklarını dile getiren Karademir, “Pandemi bunu hızlandırdı. Çok kısa sürede bin 300 dersimizi dijitale alıp senkron ders aldık. Teypten değil interaktif olarak canlı ders anlatımı gerçekleştirildi. Yüksek lisans, doktora ve doçentlik sınavlarını dijital yaptık. Uzaktan eğitim merkezimizi hızla kuvvetlendirdik. Moodle, BigBlueButton, Windows’un bir programı ve Zoom’dan farklı platformlardan dersler yaptık” ifadelerini kullandı.

Normal döneme geçseler bile üniversitedeki dersleri sınıf, laboratuvar ve kapalı alanlarda verme zorunluluğundan kaçma durumunda olduklarının altını çizen BTÜ Rektörü, “YÖK, üniversitelerin ‘Derslerin yüzde 40’ına kadar olanını uzaktan vermeye çalışın’ dedi. Bir ders bir dönemde 11 hafta anlatılıyor. 1 hafta vize, 2 hafta da finalle toplam 14 hafta oluyor. YÖK ise öğrencilerin 11 haftanın 11’inde de sınıflara getirilmesini istemiyor. Teorik, okuma verilerek veya laboratuvarlarda, kütüphanelerde, projelendirme şeklinde, kendi bilgilerini geliştirecek şekilde dersler istiyor” dedi.


ABD’DEN ÖNCE OSMANLI KULLANMIŞ
 

Modern eğitimde ‘flipped classroom’ olarak adlandırılan uygulamaya dair değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Arif Karademir, “ABD’de janjanlı isimlerle reklam yapılıyor ama bu sistem Osmanlı’da uygulanmış bile. Dersin konusunu hoca önceden paylaşıyor.  Onlarla ilgili linkler veriyor. Makaleleri okutuyor. Sınıfta öğrenci ve hoca birleştiği zaman hoca tekrar o dersi anlatmıyor. Sadece anlaşılmayan konuların üstünden geçiliyor. Çocuğun kendi kendine ders öğrenmesini sağlıyor. Hoca durmadan anlatan etken, öğrenci baygın baygın ders ne zaman bitecek diye bakan formattan çıkıp edilgen interaktif bir duruma geçiyor” açıklamasında bulundu.

Rektör Karademir, öğrenci sayılarının az olduğunu vurgularken, “Birimlerimiz çok fazla değil. Hocalarımız çok genç ve dijital imkânları çok iyi kullanan arkadaşlarımız. Üniversitenin altyapısı çok kuvvetli… Pandemiden en az zararla biz çıkacağız” diye konuştu.

5 Ekim pazartesi günü BTÜ’de tüm bölümlerde uzaktan eğitim başlıyor.

Önceki gün sonuçlanan BTÜ-Teknofest 2020 finalde;

Uçan Araba Tasarım Yarışması İleri Kategori Türkiye 1.’si ve incisi BTÜ Turna Teknik Takım ödülünü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan aldılar.

BTÜ Lagari (Hasan Çelebi) hızda 2’nci oldular.

BTU SECT takımı Tarım Teknolojileri alanında ise 3. oldular.

‘Yenilikçi Devlet Üniversitesi’ BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ve ekibinin gayretli, samimi çalışmaları ve de başarıları daim olsun. Azimli ve teknik çalışmalarından, aldıkları ödüllerden dolayı kutluyoruz.

Tematik ve yenilikçi devlet üniversitelerine Bursa’nın daha çok sayıda ihtiyacı var.