Kenya'da bir mülteci kampında doğan ve ABD'ye taşınmadan önce 7 yaşına kadar burada büyüyen Aden,

2016 yılında 18 yaşındayken, Miss ABD Güzellik Yarışması'na katılan ilk tesettürlü kadın oldu. Yarışmada bikinili bölüme gelinince tesettür mayosuyla yürüyen Aden için yarışmanın sunucusu “tarih yazdığını” söylemişti. Böylelikle moda editörü Carine Roitfeld'in dikkatini çeken ve global modellik ajansı IMG ile anlaşması imzalar.

Ve başarı merdivenlerini hızla tırmandı. Hem tesettürlü bir manken oluşu hem de güzel görüntüsü ile dikkatleri üzerinden hiç çekmemişti.

Pandemi süreci ile birlikte kendini dinlemeye ve ne istediğini anlamaya zamanı olan Aden, "Koronavirüs salgını bana Müslüman bir kadın olarak durup değerlerimi düşünme fırsatı verdi" dedi.

Şimdilerde 23 yaşında olan manken "Tesettürlü olmak, benim için gerçek anlamda inişli-çıkışlı bir yolculuk oldu. Riske attıklarımdan çok fırsatlara odaklandığım için sadece kendimi suçluyorum" diye konuştu.

Defileler nedeniyle birçok kez namazlarını kaçırdığını, podyumda başörtüsü takamadığı durumlarda başını kumaşlarla örtmek zorunda kaldığını belirten Aden, "Bazı defilelerden sonra otel odalarında hıçkırarak ağladım. Bu ben değildim" dedi.

Moda sektöründe "Başörtüsü takmanın neden önemli olduğunu anlayabilecek Müslüman tasarımcıların olmamasından"

Halima...

Halima kadın

Halima hayali olan bir kadın

Halima hayali olan müslüman bir kadın

Halima hayali olan müslüman ve tesettürlü bir kadın.

Tesettürü desteklemeyen görüşlerin en büyük savunma mekanizması bir kadının mesleki ve yaşamsal seçimlerini etkilediğinden yana.

Halima gibi birçok, tesettürlü “ama” yolunu seçen ve mücadele eden kadınlar tanıyoruz, onlar tesettürlü kızlarımıza birer fener oluyorlar ama hiçbir fener yüksek ısıya ulaşmadan ışık saçamıyor işte.

Tesettür gerçek bir sorumluluk, gerçek bir iç çekiştir. Tesettür sizi mahkum etmez, tesettür bir seçimdir ve sizin seçiminizle şekillenir.

Halima’yı tesettürü yanlış lanse etti diye desteklemeyen bir kesim var. Onlar hiç şu açıdan düşünmüşler mi?

Halima’nın bir hayali vardı, mülteci kampından çıkmış biri olarak, hem saygınlık kazanmış hem de kendini kanıtlamıştı manken olarak. İsteseydi dünyeviliğe kapılabilir, 18 yaşın verdiği toyluk ile yolunu değiştirebilirdi ama o herkese rağmen, tesettürünü satmadı. Şansını denedi ve o dünyanın çirkinliğini görüp tesettürünün yüceliğine sığındı.

İnsanları eleştirmeden önce geçtikleri yolları düşünmeye ardından da “ben o yoldan geçseydim ne yapardım? Ne hissederdim?” diye düşünmeye gayret edin.

Halima birçok Müslüman genç kıza ilham oldu. Seyirde olduğu yolun usturuplu olup olmayışı onun ve Yaratıcı’nın arasındadır bize de düşmez eleştirmek ve de dil uzatmak.

Sevgili Halima sakın ola üzülme, doğru adresi ararken farklı yollara sapabiliriz ama bu aradığımız adresi değiştirmez.