23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 99'uncu yılını kutladık.

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletinde olduğunu ilan ettiği tarihtir.

Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. Kutlamalara, her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır.

Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgal eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.

Büyük Önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, milli bayramımız olan 23 Nisanları çocuklara armağan etmiştir.

Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar önemli birer vesiledir.

Bu bayram, Çekirge şubesi Mavi Portakal Çocuk Evi'nde kutlanan etkinliğe katıldım. Okul Müdürü Huriye Özcan ve okulun eğitimcileri ile gerçekleşen etkinlikte eğitim seviyesinin minik bedenlerde nasılda can bulduğuna, yeşerip serpildiğine şahit oldum. 

Cumhuriyetçi, yılların bilgi ve birikimini çocuklara aşılayan, bilge duruşunu sevgiyle harmanlayan Okul Müdürü Huriye Özcan’dan kendisi ve okulla ilgili şu bilgileri edindim. 

Tophane İlköğretim Okulu’ndan 2002'de emekli olduğunu, 2002'den 2014'e kadar farklı okullarda eğitim koçluğu yaptığını belirterek, “2014’ten itibaren bu okuldayım” dedi ve şu bilgileri verdi:

“Mavi Portakal Eğitim Kurumları 2014 yılından beri hizmet vermektedir. 

Vizyonumuz; çağdaş, akılcı ve aydın çocuklar yetiştirmek. 

Misyonumuz; Atatürk ilke ve inkılapları ışığında çocukları geleceğe taşımaktır.

Karaman şubemiz; Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne bağlı, 2-6 yaş kreş hizmeti vermektedir. 

Çekirge şubemiz; Milli Eğitim’e bağlı 3-6 yaş ana okuludur. 

Kurumumuzda, İngilizce, müzik, beden eğitimi ve sosyal etkinlikler eğitimi verilmektedir. 

Her ay düzenli olarak öğretmen ve velilerimize eğitim verilmektedir. Ayrıca sağlık personelimiz, okul hemşiremiz bulunmaktadır.” 

Sohbetinin, birikimlerinin yanı sıra gözleriyle de eğitimin kutsallığını ifade eden okulun güzel müdürü beni öğrencilik yıllarıma da götürmüş oldu.

Saygının olmadığı yerde ot bitmeyeceğini, yaprağın yeşermeyeceğini, sevgisiz dünyanın dönmeyeceğini bir kez daha tavırlarıyla anlatmış oldu.

Kendilerinin eğitimci yönüne, eğitimdeki asaletine, misafirperverliğine ve bana öğretmenlerimi hatırlattığı için sonsuz teşekkür ediyorum. 

Çocukların dünyasında olmak kadar güzel bir duygu daha yok diyorum. 
Onlar saf, yalansız ve zararsız. 

Dünyanın yaratılışına ve doğanın düzenine baktığımız zaman; Bitkilerin, hayvanların, insanların dahi zararlısı, zehirlisi var iken, bir tek çocukların masumiyetini fark etmeliyiz.

Onların tek bir balon, tek bir oyuncak, tek bir şeker-çikolata, tek bir cicili kıyafet, renkli ayakkabı, sevgi dolu bir kucak, tebessümle bakan gözler karşılığında yeni bir dünya inşa edebilen birer melek, solmayan birer çiçek olduğunu unutmamalıyız.

Onlar, geleceğin annesi, babası, hemşiresi, doktoru, hakimi, avukatı, öğretmeni, polisi, astronotu, bilim adamı…

Onlar yarınların bekçisi, yılların umudu, insanlığı ileriye taşıyacak olan yiğitlerimiz, neferlerimiz olacaktır.

Cumhuriyetimizin kazanımları ile büyüyen nesille asla gelecek endişemiz olmayacaktır. Bu anlamda Mavi Portakal Eğitim Kurumları’nda aldıkları doğru eğitimle büyüyen fidanlarımızın yolu açık olsun.