Vali Karaloğlu, "Hiç kimse ben üretiyorum, istihdam sağlıyorum, katma değer üretiyorum bahanesi ile bu şehri kirletme hakkı yok. Bu konuda toleransımızda yok artık” dedi.

Bursa Valiliği öncülüğünde daha temiz ve daha sağlıklı bir şehir hedefiyle başlatılan temiz çevre değerlendirme toplantısı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve Çevre Komisyonu üyelerinin katılımı ile Çarşamba Valilik  binasında yapıldı.

7 Ağustos’ da Çarşamba Valilik binasında kurulan komisyon ile toplantı yaptığını belirten Vali Karaloğlu: “7 Ağustos’ da toplanmış önce sorunu tespit etmiştik. Özellikle kentin doğu yakasındaki organize sanayi bölgesi dışında kalan, ovada kalan ve büyük oranda Nilüfer çayını kirleten sanayi tesislerinin denetlenmesi ve sorunlarının çözümü ile ilgili bir komisyon oluşturmuştuk. Bu komisyona da 30 Ekimde çalışmalarınızı tamamlayın, 30 Ekimden sonra oturup raporlarınızı inceleyelim yol haritamızı belirleyelim demiştik.  Arkadaşlar çalışmalarını tamamladılar ve raporlarını bize sundular.

“TOLERANSIMIZ YOK”

Artık bu konuda herkes hem fikir. Bursa’da sanayi olacak ama sanayilerimiz mutlaka çevreye duyarlı olacak. Hiç kimse ben üretiyorum, ben istihdam sağlıyorum, ben katma değer üretiyorum bahanesi ile bu şehri, bu şehrin suyunu, bu şehrin toprağını, havasını kirletme hakkı yok bu konuda toleransımızda yok artık.

Bunu hep söyledik ve söylemeye de devam edeceğiz. Artık söylemde bırakmıyoruz icraatla da gösteriyoruz.  Arkadaşlarımız tesisleri hem atık su, hem de hava emisyon bakımından denetlediler. Yaklaşık 67 sanayi kuruluşuna bu süre içinde girildi ve raporlarını aldık. Gördük ki sorunumuz var, ciddi sorunlarımız var ama sorunların çözümü de var.   Biz sadece sorunu tespit etmiyoruz, sorunların çözümlerini de ortaya koyuyoruz.

Büyükşehir Belediyemiz, BUSKİ genel müdürlüğümüz, DSİ bölge müdürlüğü, çevre şehircilik il müdürlüğü herkes üzerine düşen görevi yapacak. Ticaret ve sanayi odamızda masanın bir tarafında olarak bize yardımcı olacak. Biz sanayicimize bir taraftan da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yani çevreye duyarlı üretim yapacaksan biz sana el vereceğiz diyoruz.

“BAŞKA BURSA YOK”

Bu kent sanayi kenti.  Biz senin önünü açacağız ama seninde bir adım atman lazım. Eğer sen adım atmazsan, gösterdiğimiz yolda yürümezsen seninle de yolumuzu ayıracağız. Bunun başka çaresi yok.

Başka Bursa yok, başka Türkiye yok çevremizi korumak zorundayız. Bu süre zarfında denetlenen firmalarda atık su mevzuatına aykırılıktan dolayı 556 bin TL’ lik bir ceza, hava emisyonuna aykırılıktan dolayı 103 bin TL’lik ceza uygulanmıştır.

Bizim hedefimiz ceza kesmek değil. Hedefimiz kirletmemek. En büyük temizlik önce kirletmemektir. Kirlettiğiniz şeyin tekrar temizlenmesi zordur ve pahalıdır. Şuanda hepimiz çırpınıyoruz Nilüfer çayını temizleyelim diye. Nilüfer çayını kirletmeseydik böyle bir sorunumuz olmayacaktı.

Bu çalışmayı önemsiyorum.  Burada hem merkezi hükümetin hem yerel yönetim temsilcileri hem serbest piyasanın, hür teşebbüsün temsilcileri bir masanın etrafındayız. Yani bu kentte ortak çalışmayı öğrendik ve devam ettiriyoruz. Bununda bu kente çok faydası olduğunu düşünüyorum, bu çalışmalara kurmuş olduğumuz komisyon devam edecek. Denetlemeler devam edecek, bu kentin envanteri çıkıp bütün tesisler denetleninceye kadar bu komisyon bu çalışmalarına devam edecek. Bizlerde ara ara toplanıp yaptıklarımızı ve yapabileceklerimizi gözden geçireceğiz.

Arkadaşlarımız yoğun bir çalışma dönemi geçirdiler. Ben bütün arkadaşları kutluyorum, teşekkür ediyorum, ellerine sağlık. Daha yolun başındayız ve yapacak çok işimiz var” dedi.

 

“REEL ADIMLAR ATIYORUZ”

En başta gelen sorunun çevre olduğunu belirten Başkan Altepe de, Bursa halkı olarak Vali Karaloğlu’na Belediyecilikten gelmesi ve çevre konusuna direk eğildiğinden dolayı teşekkür ederek : “ Amacımız Bursa’da suyun, havanın ve toprağın temizlenmesi. Bursa üretim şehri olduğu gibi her alanda gelişen ve öğreten bir şehir. Bir yandan Bursa’nın üretimi hızla artarken biryandan da çevreyle ilgili eksiklikleri giderilmesi, düzeltilmesi ve bu konuda adımların atılması, kontrollerin yapılması ve yaptırımların uygulanması gerekmektedir.

Bu konuda sayın Valimizle birlikte kararlı bir çalışma başlatıldı. Tüm sanayi kuruluşlarımız, tüm işletmeler tepeden tırnağa denetlenmiş oluyor. 

Burada biryandan Büyükşehir Belediyemiz, biryandan DSİ ve İl Çevre Müdürlüğümüzle birlikte Valimizin koordinasyonunda Bursa’nın dereleri temizlenecek. Nilüferin temiz akmaları konusunda burada gerçekçi adımlarda atılmış oluyor. Bir an önce yatırımları tamamlayıp tüm kirleticilerin bizim kolektörlere bağlatılması gerekiyor. Bursa bu konuda ilk defa çok ciddi adımlar atıyor ve çalışıyoruz. Bundan sonrada atılacak adımlarla birlikte çevre konusunda hedeflerimize en kısa sürede ulaşacağız” dedi.

DUYARLILIĞIMIZ ARTTI

Bursa’nın bir sanayi kenti olduğunu belirten BTSO başkanı İbrahim Burkay ise: “ Son yıllarda hem ülkemizin kalkınması, hem toplumumuzun gelişmesi ile Bursalıların çevreye olan duyarlılığı daha da artmıştır. Çevre ile ilgili Sayın Valim sağ olsun öncülük ediyor.  Bizde BTSO olarak Bursa’da yerleşik 13 tane organize sanayi bölgesi 8’i ıslah OSB dışında kalan bölgelerde ki sanayi tesislerinin çevre ile ilgili problemlerinin bertaraf edilmesinde nasıl bir rol alırız onları konuştuk. Çok kısa bir zaman içerisinde bu toplantıda çıkan değerlerle birlikte Bursa’nın çevre ile barışık, gerçekten çevre dostu yeşil büyümeyi yenilenebilir enerji kaynaklarını da devreye alarak hem sanayide sürdürülebilirliğimizi sağlamak ve hem de sosyal hayatta coğrafik zenginliğimizi yeni nesillere taşımak istiyoruz. Bu anlamda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.