Günümüz sosyal güvenlik mevzuatı sistemimiz SSK’lı olmayı daha cazip hale getiriyor. 
 
Özellikle 2000 yılı öncesi Bağ-Kurluların SSK’ya geçmesi halinde emekli aylıklarında gözle görülür önemli farklılıklar bulunmakta, oranlarsak eğer yüzde 10-12 civarı emekli maaşı daha yüksek bağlanıyor. 
 
Bağ-Kurlular SSK’ya geçerek 10 yıla varan erken emeklilik hakkına kavuşuyor. Bunun yanında Bağ-Kur’da 7200 gün kadınlar, 9000 gün erkekler prim ödemek zorundadırlar. 
 
SSK’dan 5000 gün ile kadınlar 7200 günle erkekler emekli olabiliyor. SSK’dan 08.09.1999 öncesi işe başlayanlarda 3600 günle emeklilik hakkı varken, Bağ-Kurda en az 5400 günle emeklilik hakkı var. 
 
Dolayısıyla SSK dan emekli olmak daha avantajlı durumda.
***
 
GERİ KAZANIM KATKI PAYI UYGULAMASI GENİŞLİYOR 
 
Peki, nasıl uygulanacak? Neleri kapsayacak? Ne zaman başlayacak? Kimlere uygulanacak? 
 
NELERİ KAPSAYACAK?
01/01/2020 tarihinden itibaren lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya gibi ürünler için de geri kazanım katkı payı uygulaması başladı.
 
KİMLERE UYGULANACAK?
Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerden sadece yurt içinde piyasaya arz edilenlere geri kazanım katılım payı uygulanacaktır. 
 
NASIL UYGULANACAK?  
Yönetmelik kapsamında yapılacak bildirim ve beyanların piyasaya sürenler/ithalatçıların ilgili muhasebe sorumluları tarafından incelenip onaylanması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerekli görülmesi halinde de yeminli mali müşavirlere inceletilmesinin ve doğrulatılmasının esas olduğu belirtilmiştir.
 
EKONOMİK KATKILARI
• Öncelikli olarak israfın önüne geçmesidir. Hammadde tüketiminin azalmasına neden olur.
• Gereksiz enerji kullanımının önüne geçer.
• Kalabalık nüfuslu bölgelerdeki atık malzemelerin problem teşkil etmesini engeller.