Ana Sultan; Keles'in Küçükkavacık Mahallesi'ndeki türbede gömülü olduğuna inanılan ulu bir kadındır. Hakkında kesin bir kayıt olmamakla birlikte bu kadının Ertuğrul Gazi'nin en büyük oğlu Savcı Bey'in hanımı Avna Hatun olduğu iddia edilmektedir.

Bir rivayete göre Savcı Bey, genç yaşta kaybettiği eşinin anısına bir türbe yaptırmış, sancağını bu türbeye asmış ve her yıl bu türbenin başında onun hayrına fakir fukaraya yemek dağıtmıştır.
Günümüze kadar süregelen bu gelenek Küçükkavacık Mahallesi sakinlerince devam ettirilmektedir. Ancak asırlardır halkın bu türbeye gösterdiği teveccüh nazara alındığında, bu türbede yatan ulu kadının Savcı Bey'in hanımı Avna Hatun olmaktan öte dini ve tasavvufi bir yönünün de bulunduğu anlaşılmaktadır.
Kaldı ki yörede, bu ulu kadının Kestel yakınlarında köyü ve türbesi bulunan Geyikli Baba’nın (Baba Sultan) hanımı olduğu da rivayet edilmekte, kocasıyla aralarında tasavvufi bir konuda çıkan ihtilaf nedeniyle eşinden ayrılıp bu civara geldiği ve zaviyesini kurarak irşad vazifesini devam ettirdiği, ölümünden sonra mezarının başına bu türbenin yapıldığı da rivayet edilmektedir.
Ana Sultan hakkında verdiğimiz bu bilgilerden sonra geçtiğimiz pazar günü Küçükkavacık Mahallesi’nde düzenlenen Anneler Günü özel kutlaması dünyada eşi ve benzerinin kutlanmadığı soyumuzdan verilen ilk şehidimiz Baykocabey'in annesi Ana Sultan (Avna Hatun) annemizin otağında eşi şehit Sarubatu Savcıbey Kültürevi’nde yapılınca adı üstünde özel ve oldukça duygulu anların yaşandığı bir güne dönüştü. 
Bu özel ve anlamlı günde, Keles Küçükkovacık-Ana Sultan Yardımlaşma Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği (KANAS-DER) tarafından hazırlanan program dahilinde ramazan dolayısıyla törene katılanlara iftar yaptırıldı. Anneler Günü dolayısıyla yılın annesi seçilen Ayşe Ay başta olmak üzere törene katılan yaşlı annelere çeşitli hediyeler verildi.
KANAS-DER'in yörede sevilen başarılı ve çalışkan başkanı Mustafa Kurt, bu yıl 13.’cüsü düzenlenen özel gündeki etkinlikte yaptığı konuşmada, böyle bir etkinliğin eşi ve benzerinin olmadığına vurgu yaparak, “Ana Sultan'ı anma, Anneler günü ve iftar buluşmamız 13 yıldır olduğu gibi şanına yakışır bir şekilde gerçekleşti. 2018 yılının annesi Ayşe Ay başta olmak üzere tüm annelerimize sağlıklı uzun ömürler diliyoruz. Bu özel günde düzenlediğimiz bu programa vesile olan katkı koyan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bu tür etkinliklerimiz, bundan sonra inşallah artarak devam edecektir” dedi, bizden duyurması...
Günün Sözü:
“Başarısızlık ve felaketlere rağmen, hayata karşı güvenlerini sonuna kadar saklayabilen iyimser insanlar, daha çok iyi bir ANNE tarafından büyütülmüş olanlardır. (Andre MAUROIS)”