Bu cuma günü sizlere Kur’an-ı Kerim’in 3.suresi olan Ali-İmran suresinin 14 ila 19 ayetlerinin mealini aktaracağım.

Sonsuz Şefkat ve Merhamet Sahibi Allah’ın adıyla

14.Nefsani arzulara, (özellikle) kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere karşı düşkünlük insanlara çekici kılındı. Bunlar, dünya hayatın geçici menfaatleridir. Hâlbuki varılacak güzel yer, Allah’ın katındadır.

15.(Resülüm!)De ki: Size bunlardan daha iyisini bildireyim mi? Takva sahipleri için Rableri yanında, içinden ırmaklar akan, ebediyyen kalacakları cennetler, tertemiz eşler ve (hepsinin üstünde) Allah’ın hoşnutluğu vardır. Allah kullarını çok iyi görür.

16.(Bu nimetler)’Ey Rabbimiz! İman ettik; bizim günahlarımızı bağışla, bizi ateş azabından koru!’diyen;

17.Sabreden, dürüst olan, huzurda boyun büken, hayra harcayan ve seher vaktinde Allah’tan bağış dileyenler(içindir).

18.Allah, adaleti ayakta tutarak (delilleriyle) şu hususu açıklamıştır ki, kendisinden başka ilah yoktur. Melekler ve ilim sahipleri de (bunu ikrar etmişlerdir).  Evet mutlak güç ve hikmet sahibi Allah’tan başka ilah yoktur.

19.Allah nezdinde hak din İslam’dır. Kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonradır ki, aralarındaki kıskançlık yüzünden ayrılığa düştüler. Allah’ın ayetlerini inkar edenler bilmelidirler ki Allah’ın hesabı çok çabuktur.

14. ayette sayılan dünya nimetleri ve dünya güzelliğinin, insana sevdirildiği ifa edilmiştir. Bu davranış tabidir, dünyevidir. Esasen insanoğlu nefsini ve neslini devam ettirebilmek için bu nimetlerden belli ölçüde istifade etmek zorundadır. Ancak insan bunlara kul köle olmamalıdır.

15. ayette bunlardan daha güzel gösterilmiştir, çünkü öncekiler ne kadar olursa olsun geçicidir, ikinciler ise devamlıdır.

‘Din’ kelimesi, itaat ve ceza, millet ve şeriat manalarına gelir. Kur’an-ı Kerim’de din kelimesi değişik manalarda kullanılmış. Yukarıdaki ayette ise, kullar tarafından uyulması istenen ilahi kanunun kastedildiği anlaşılmaktadır.

‘İslam’ kelimesine de şu manalar verilmektedir. İtaat etmek ve bağlanmak, selamete kavuşmak, ibadette ihlâslı davranmak. Bu ayette ‘İslam’dan, tek Allah inancına dayanan ve Hz.Muhammed’in (s.a.v.) risaleti ve kemal noktasına ulaştırılmış bulunan ilahi düsturların bütünü kastedilmektedir.

Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.(Nahl/90)

Ya Rabbi! Sana açılan elleri, sana yönelen gönülleri, sana yalvaran dilleri boş çevirme ya Rabbim.

Ya Rabbi! Ordumuzu, askerimizi ve polisimizi muhafaza ve muzaffer eyle. Düşmanlarımızın tuzaklarını kendi başlarına çevir ya Rabbim.

Ya Rabbi! Hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara eda, sıkıntıda olanlara da ferahlık ver. Hakkımızda her daim hayırlısını ver ya Rabbim.

Hayırlı cumalar diliyorum.

Selam ve dua ile...