Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren vergi ve sosyal güvenlik borç yapılandırması için ilk resmî açıklama Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan gelmişti.

"Ekim sonundaki rakamlara bakarak Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte karar vereceğiz" ifadelerini kullanarak, vergi affı ve yapılandırması müjdesi vermişti.

Resmi Gazete ile yayımlanan 2020 ve 2023 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Plan kapsamında ne yazık ki program dönemi boyunca kesinlikle af çıkarılmayacağı kesinlik kazanmış oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı program dönemi boyunca etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kademeli olarak kaldırılmasına devam edecek. 2023 yılsonuna kadar uygulamada olacak Mali Plan döneminde vergi affına kesinlikle gidilmeyecek. Bu nedenle pandemi nedeniyle mücbir sebep sayılarak vergi affı çıkarılması umutları ne yazık ki kesin olarak sonlandırılmış oldu.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, yapmış olduğu açıklamalara göre “Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması” ile ilgili bir kanun taslağı üzerinde çalışılmaktadır. Yani meclise getirilmesi beklenen yeni kanun teklifi kapsamında vergi affı değil yapılandırma imkanı sunulacak.

Bu Kanunun 31.10.2020 tarihine kadar yürürlüğe girebileceği ve son müracaat tarihinin de 31.12.2020 olacağı düşünülmektedir. Kanun taslağındaki vergi affı ile ilgili düzenlemelerin, geçmiş vergi afları gibi olabileceği ve aşağıdaki konuları içerebileceği tahmin edilmektedir:

YAPILANDIRMALAR HANGİ VERGİ VE PRİM BORCUNU KAPSAMAKTA

2018 YILINDA ÇIKAN 7143 SAYILI KAMUYA OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMANIN KAPSAMINA GİREN BORÇLAR

- Her türlü vergi, resim ve harçlar,

- Vergi cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları,

-Beyana dayanmayan vergiler (MTV, emlak vergisi, harçlar vb)

- Trafik Para Cezaları,

- Askerlik, Seçim, Nüfus Para Cezaları,

- Karayolu Taşıma Kanununa göre kesilen para cezaları,

- RTÜK İdari Para Cezaları

- Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları,

- Öğrencilerin, YURT-KUR’a olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları,

- Ecrimisil borçları

- Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi,

- Belediyelere Su, atık su borçları, katı atık ücret borçları,

- Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları,

- Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları,

- Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları,

- İSKİ, ASKİ su ve atık su bedelleri

- TOBB üye aidatları

- TÜRMOB üye aidatları

- TESK üye aidatları girmektedir.