Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz!.. (M.Kemal ATATÜRK)”

2019’un ilk günlerinde bu köşedeki yazımda Bursa AK Parti ilçe belediye başkan aday tahminlerimi, Ankara kaynaklı araştırma ve kişisel değerlendirmeler sonucunda

Osmangazi'de Ahmet Yıldız,

Yıldırım'da Oktay Yılmaz,

Nilüfer'de Necati Şahin,

İnegöl'de Alper Taban,

Mudanya'da Dr.Murat Ünal,

Karacabey'de Ali Özkan,

Mustafakemalpaşa'da Mehmet Kanar,

Kestel’de Önder Tanır,

Orhangazi'de Neşet Çağlayan ve MHP ile yapılan ittifak görüşmelerine göre Gürsu, İznik, Yenişehir adaylarının netleşeceğini kişisel görüşüm olarak paylaştım.

Orhaneli'nde AK Parti eski İlçe Başkanı Ali Akyurt'un şanslı olduğunu ama özellikle MHP'nin bu ilçeyi çok istediğini bildiğimi, ittifak olması halinde MHP adayı olarak geçen dönem belediye başkanlığını çok az bir oy farkıyla kaçıran Orhaneli Ziraat Odası başkanı Nafiz Kaya'nın aday gösterilebileceğini…

Keles'te ise ibrenin belediye başkan aday adaylığı için ilçe başkanlığından istifa eden Mehmet Keskin’den yine AK Parti il yönetim kurulu üyeliğinden istifa eden Ali Mersin'e doğru kaydığını…

Harmancık'ta Yılmaz Ataş ve Büyükorhan’da ise eski ilçe başkanı Üzeyir Tüfekçi isimlerini AK Parti ilçe belediye başkanlığı adaylığı konusunda daha şanslı gördüğümü yazmış, “Bunlar benim şahsi tahminlerim, ne kadarının doğru ne kadarının yanlış olduğunu kısa bir zaman sonra göreceğiz. Son söz olarak da bize tüm aday adayları için haklarında hayırlısını dilemek düşüyor” demiştik.

Ama aday isimlerinin açıklanmasına saatler kala, Bursa AK Parti İl Başkanlığı’nda yapılan uzun saatler süren toplantı ve Ankara ile istişarelerin ardından Osmangazi’de Ahmet Yıldız'ın yerine Mustafa Dündar ile tekrar devem etme kararı alındığını, Keles'te Ali Mersin'in yerine Mehmet Keskin, ittifak görüşmeleri neticesinde MHP'ye bırakılacak ilçenin Mudanya olarak düşünülmesine rağmen Yenişehir olarak belirlenmesine Gürsu'da mevcut başkan Mustafa Işık, Orhangazi'de Bekir Aydın, İznik'te Kağan Mehmet Usta, Gemlik'te Berkay Bulut ve Büyükorhan'da Ahmet Korkmaz ile AK Parti’nin Bursa'daki seçimlere gireceğini bir gün öncesinde sosyal medya aracılığı ile bizleri takip edenlere duyurmuştuk.

AK Parti'de günlerdir merakla beklenen aday açıklamalarının ardından şu anda bir sessizlik hakim. Açıklanan adaylara destek ve tepkiler kısık sesle de olsa gelmekte. Bunlar gayet normal.

Benim şu anki tahminim, AK Parti'nin 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde Yıldırım, İnegöl, Orhangazi, Karacabey, Keles, Kestel, Büyükorhan, Gürsu ilçelerinde rahat olduğu; Nilüfer, Mudanya, Gemlik, Harmancık, Mustafakemalpaşa ilçelerinde CHP'nin, İYİ Parti ile yapacağı ittifak ile favori olduğu; Orhaneli'nde her an her şeyin olabileceğini, yine Osmangazi ve Büyükşehir'de yerel seçimlerin kelimenin tam anlamıyla aday isimleri ile ittifaklar savaşına dönüşeceğini ve kazananın az bir farkla olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Ama şu gerçek ki; 31 Mart'a kadar söyleyecek yazacak daha çok şeyimiz olacak.

Günün Sözü:

“Uğraşamam dünümle ve dünümdekilerle, ben yarına bakarım yanımdakilerle!.. (Cemal Süreya)”