01 Temmuz 2017 tarihli 30111 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7033 sayılı kanun ile 2 Ocak 1924 tarihli 394 sayılı 'Hafta Tatili Hakkında Kanun' yürürlükten kaldırıldı.

Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle yapılan değişikliğin detaylarını sıralayacak olursak...

Uzun yıllar tatil günlerinde çalışma ruhsatı almak için esnaf belediye gelirleri arasında yer alan bir harç yatırmak zorunda idi. Bu harç, hafta tatili ve ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı iş yerlerine verilen ruhsatlardan alınıyordu.

394 sayılı hafta tatili hakkında kanunun 1. maddesinde, on bin veya on binden fazla nüfuslu şehirlerde fabrika, imalathane, tezgah, dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bütün müesseslerin haftada bir gün tatil yapmalarının mecburi olduğu hüküm altına olduğundan çalışmak zorunda olan veya iş yerini açmak isteyenler belediyeden hafta sonu için bedel ödeyerek izin alıyordu aksi takdirde tespiti halinde cezaya maruz kalabiliyorlardı.

Daha öncede Danıştay'ın esnafa pazar günü ruhsatı ile ilgili verdiği kararda özel olarak pazar günü çalışmak için ruhsata ve harç ödemeye gerek olmadığına karar vermişti.

Bu arada hafta tatilinden istisna tutulan müesseselerin de var olduğunu da hatırlatalım.

Öncelikle değişikliğe çok sayıda kanunda ihtiyaç olduğu gibi buradaki yapılan değişiklikler önemlidir. Belki doksan üç yıl önce yani o günün şartlarında ihtiyaç idi. Ancak bugünün şartlarına baktığımızda pazar gününün özel ve ücretli işyeri açma ve çalışma ruhsatı çok anlamsız kalıyor.

Bir iş yerinin gerekli izin ve ruhsatlar zaten alarak başlıyorsa ayrıca pazar için ayrıca bir ruhsat almasını bugünün şartlarında çok anlamlı gelmiyordu.

Bundan 93 yıl önce, 1924 yılında, çıkartılan ve haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki kanun artık kalktı. Özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi idi.

Yeni düzenleme ile işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak.

Bu yasa ile işçinin hafta tatili olan pazar günü hakkı kaldırılmadı. Sadece hafta tatillerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu ortadan kalktı.

Pazar günleri çalışan işçiler ise hafta tatilini diğer günlerinde kullanabilecekler.

Buna göre;

01 Temmuz 2017 yayınlanan 7033 sayılı kanun ile hafta tatili işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kaldırıldı.

Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi maksadıyla yapılan bu değişiklik önemli bir adımdır. Bu ve buna benzer diğer maddelerinde en yakın zamanda günün şartlarına uygun hale gelmesi dileklerimizle.

Ülkemiz açısından işyerlerine ve ticarete yönelik olumlu düzenlemelerin yer aldığı açıkça görülmekte. Ancak daha çok alacağımız yol var. El ele vererek üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur.

Güçlü ve bağımsız bir Türkiye için herkes kendine düşeninden fazlasını yapmak gerekir kanaatindeyim…

Konuyu Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak’a sordum. Tak kendilerinin şu an Antalya’da Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından düzenlenen çocuk çalışanlarla ilgili eğitimde olduklarını söyledi.

Hafta tatili çalışma ruhsatının kaldırılmasını olumlu bulduğunu ve yıllardır düşünülen bu kararın uygulamaya geçmesinin milyonlarca esnafın lehine olduğuna dikkat çekti. Başkan Tak, ekonomik açıdan da iş kayıplarının önlenmesi için adına bu kanunu önemli bir adım olarak değerlendirdi.