(4)  NEDEN ‘EVET’ NEDEN ‘HAYIR’ DEMELİYİZ

 

YÜRÜRLÜKTEKİ METİN

TEKLİFLE DEĞİŞEN METİN

C.  Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçim dönemi

Madde 77 – Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılır.

Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir.

Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.

C. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi
MADDE 77-Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır.
Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101 inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.

 

Bu madde ile ne değişiyor peki?

Teklifin dördüncü maddesiyle, Anayasanın ‘TBMM'nin Seçim Dönemi’ başlıklı maddesi, ’TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi’ olarak değişiyor.

Teklife göre, TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

TBMM oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 139 ret oyu kullanıldı.

Bu sistemle seçimlerin sayısı azalmış olacak. Halkın gündemi sürekli seçim olmayacak. Erken seçim ihtimallerini ortadan kaldırmış olacak.

Milli irade ‘evet’ derseMilletvekili seçimleri artık 4 yılda bir değil 5 yılda bir olacak. Başkanlık seçimleri de ay gün yapılacak. Hal böyle olunca halk sürekli seçimlerle meşgul olmayacak. Erken seçim ihtimalleri çok düşük olacak.Koalisyon hükümetleri korkusu ve güvenoyu silahı kullanılmayacak. İyi olan kazansın.

5 tane icra vekilleri heyetini saymazsak 1923 yılından buyana 65 defa Hükümet kurulmuş. 1923 yılından bu yana 4 yıldan hesaplarsak bugüne kadar yaklaşık 93 yılda 23. Hükûmet olması gerekiyordu. Yeni yasa teklifi olan 5 yıldan hesaplarsak 18. Hükümet olması gerekiyordu. Bazı Hükümetlerin ömrü sadece bir ay olmuş yani otuz gün. Hal böyle olunca çıkan sonuçlardan gerekli mesajları rahatlıkla çıkarıp okuyabilirsiniz.

1920 – 1923 arsı Cumhuriyetimizden önce henüz cumhuriyet ilan edilmeden 4 kişi başbakanlık yapmış. 1923 yılından bu yana toplam 65.Hükümet kurulmuş ve 27 Başbakan görmüş olduk…

Bazı hükümetler 1 ay, bazıları 2 ay, bazıları 3 ay, bazıları 4,5,7,9 ay gibi kısa süreli olunca maalesef istikrarda olmamış.

Bölgesel ve küresel istikrar önemlidir. Siyasi istikrar her ülkede olduğu gibi bizde de önemlidir…

İster dışardan ister içerden yapılacak yatırımlar güvenli ve istikrarlı olması önemlidir. İstikrar iş dünyası için ayrı bir önem taşır. Yönetim 'erk'in tek olması huzur ve güven ortamı için önemlidir. Yani 16 Nisan sonrası artık koalisyonlar defteri kapanacak gibi...