GÖKÇE ÇALIŞCİ-ÖZEL HABER

Bayrama sayılı günler kala vatandaşı ‘tatlı’ bir telaş sardı. Bayramı bayram yapan tatlının fiyatını merak eden vatandaşlarımız için Ramazan Bayramı’nda tatlıya zam olacak mı? Diye araştırdık.  Pastane sektöründe dirsek çürüten, 20 yıllık tatlı ustası ve işletme sahibi Abdullah Karataş siz tatlı severler için merak edilenleri cevapladı.

WhatsApp Image 2023-04-04 at 15.06.09 (1)

Tatlıyı tatlı yapan fıstık ve ceviz fiyatlarını değerlendiren Karataş, “Fıstık, ceviz fiyatlarındaki oran artışı şu şekilde Ramazan ayına 1 ay 1 buçuk ay kala ne olursa olsun baklava sektörü kendi başına bir buyruk hal alıyor. yani yüzde 10 yüzde 20 yüzde 30 mutlaka ama mutlaka bir zam söz konusu oluyor. Rutin her ay bir fıstık almak zorundasınız veya her hafta tüketimine göre ürün almak zorundasınız. Ramazan ayı geldiğinde ister istemez bir zam söz konusu oluyor. Sezon içerisinde 2 ay önce biz mesela fıstığı 480 ye alıyorduk. Şu anda fiyat ise 615 TL. Ceviz de aynı fiyat bandında ilerliyor. Fıstık daha revaçta olduğu için bu ürün senelerden beri aynıdır, kanunu değişmez. Belirli 4-5 tane komisyoncu ürünü depolara yığıyor. Ufak ufak kendi istedikleri şekli, rantı oluşturuyorlar”ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-04-04 at 15.06.19 (1)

CEVİZLİ BİLE LÜKS OLDU!

En ucuz tatlının cevizli baklava olduğunu ve fiyatının ise 250 TL olduğunu belirten Karataş, fıstıklı tatlının ise 350 TL olduğunu söyledi. Karataş Ramazan Bayramı öncesi tatlı grubuna herhangi bir zam yapılmayacağının altını çizdi. Satışları değerlendiren Karataş, “ Eskiden bayram öncesi kilo ile alınan tatlılar taneye düştü. İnsanların alım gücü yok artık. Ramazanlar bizim kurtuluş günümüzde ama o devir kapandı”dedi.

WhatsApp Image 2023-04-04 at 15.06.31 (1)

Çilek köyünde hasat başladı Çilek köyünde hasat başladı

SAFSATADAN İBARET

Artan maliyetler sebebi ile bir ara çıkarılan boş baklava konusunu değerlendiren Karataş, “Bizim burada zaten bu işlerin bir derneği mutlaka vardır. Ticaret odasında, derneklerde, üyeliğimiz söz konusu. Merdiven altı olmayan hiçbir firma kesinlikle ‘baklava yapmayacağım’, ‘ben boş baklava yapacağım’ diyemez. Bunlar safsatadan ibarettir”ifadelerini kullandı. Tatlı gurmeleri için kaliteli baklavanın püf noktalarını aktaran Karataş, “ Şekerin tadından yağın kokusundan anlarsınız. Ağzınıza gelen lezzetinden anlarsınız. Damak zevkim var diyen insan bunun tadını rahat bir şekilde anlayabilir zaten”diye konuştu.

Editör: Gökçe Çalışcı