Ezgi ÖZDAŞ

Ücretli çalışan sayısı 2023 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 6,6 arttı. Sanayi , inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinin toplam sayısından elde edilen verilerde deprem felaketinde ilan edilen mücbir sebep nedeniyle ertelenen beyannameler de göz önünde bulunduruldu. TÜİK’ten yapılan açıklamada şu noktalara değilnildi: “Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiştir. Bu nedenle, 2023 Şubat ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki payı %4,29'dur. Referans ayda en az bir gün çalışan ve çalışması karşılığı ücret ödenen kişiler istihdam kapsamında değerlendirildiğinden bu bültende açıklanan sonuçlarda deprem etkisinin görülmesi beklenmemektedir.”

SEKTÖRLERE GÖRE DAĞILIM

2021 yılı şubat ayında 13 milyon 614 bin 844 kişi olan ücretli çalışan sayısı yüzde 6,6 artış göstererek 14 milyon 515 bin 554 kişi oldu. Sanayi sektörü yüzde 4,2, inşaat sektöründe yüzde 15,4 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 6,7 artış görüldü. Buna göre sektörlere göre aylık değişim oranları 2023 şubat ayında şu şekilde gerçekleşti:

Madencilik ve taş ocakçılığı             +0,1

İmalat                                                -0,1

Elektrik, gaz, buhar                           +1,0

Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi 16 ülkeden katılımcılarla Bursa’da başladı Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi 16 ülkeden katılımcılarla Bursa’da başladı

Su temini, kanalizasyon                    -0,4

Ulaştırma ve depolama                    +0,2

Konaklama ve yiyecek                       +0,4

Finans ve sigorta faaliyetleri            +0,3

Gayrimenkul                                      +0,5

Mesleki, bilimsel ve teknik               -0,3

İdari ve destek                                   -0,4

Editör: Ezgi Özdaş