Ulaş Girgin

Günümüz dünyasında hayatın içindeki her alana etki eden teknoloji, dünyayı tehdit eden iklim değişikliği noktasında da önemli rol oynuyor. Teknolojinin iklim değişikliğini hem hızlandıran hem de yavaşlatan olumlu ve olumsuz etkileri bulunuyor.

Bursa’da sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti Bursa’da sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti

Üretim için enerjiye büyük oranda ihtiyaç duyan fabrikalar, teknolojinin gelişmesi ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmeye başladı. Bu tercih büyük şirketler için enerji maaliyetini azaltırken aynı zamanda karbon emisyonlarını azaltmaya ve iklim değişikliğini yavaşlatmaya da yarıyor. Teknoloji ile birlikte ulaşımın elektrik enerjisi ile sağlanabilir hale gelmesi fosil yakıt kullanımının yanında doğa dostu bir alternatif olarak karbon emisyonlarını azaltıyor. Bunun yanında teknolojinin haberleşme ve haber alma ağını genişletmesi, habere ulaşımı saniyelere indirmesi, toplumlar üzerinde iklim değişikliği bilinci yaratarak kişileri bireysel önlemler almaya teşvik ediyor.

Diğer yandan çoğu büyük şirket fosil yakıt tüketimi yerine yenilenebilir enerjiyi tercih etmeye başlamış olsa da lojistik zincirinde fosil yakıt tüketiminin tam anlamıyla önüne geçilebilmiş değil. Bu nedenle büyük şirketler dolaylı yoldan fosil yakıt tüketimini teşvik ediyor. Teknolojik imkanlar ile online alışverişin artması kargo şirketlerinin fosil yakıt tüketimini artırıyor. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde henüz elektrikli araçlara ulaşım pek de kolay olmadığından yakıt tüketimi ile karbon emisyonları artıyor. Bu durum da iklim değişikliğinin hızla ilerlemesine sebep oluyor.

Sonuç olarak her gün hızla gelişmekte olan teknoloji, yeni alternatifler ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ediyor. Fakat bu enerji kaynaklarını kullanmayı sağlayacak olan teknolojiye tüm toplumların ulaşması henüz mümkün olmadığından dünyanın büyük bölümünde halen iklim değişikliği ile mücadele bir hayli zayıf kalıyor.

Editör: Duygu Doğan