Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hormon seviyesini ve kiloyu düzenliyor kanserden yüzde 50’ye varan oranda ‘koruyor’... Uzmanlar ‘spor en büyük kanser savaşçılarından biri’ görüşünde birleşiyor.

Spor ve moral... Vücudumuzun güçlü ve dirençli olmasını sağlayan en önemli etkenlerden... Her ikisi de bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudumuzun kanser dahil birçok hastalığa karşı savunmasında önemli birer silah. Spor, başta bağırsak olmak üzere meme, prostat, rahim gibi kanser türlerine karşı koruyucu etki gösteriyor. Araştırmalar, stres ve depresyonunun kanser riskini artırdığını da ortaya koyuyor.

Spor, kalori alımıyla tüketimi arasında denge oluşturur ve hormon düzeylerinde iyileştirici-dengeleyici etkisiyle kanserden korur. Bu, başta bağırsak kanseri olmak üzere meme, prostat, rahim ve böbrek türlerinde saptanmıştır. Bağırsak kanseri riski sporla yüzde 50 azalır.

Spor, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu, bağırsak içinde oluşan zararlı maddelerin kısa sürede dışarı atılmasını, dolayısıyla kanser yapan maddelerle daha az maruz kalınmasını sağlar. Ayrıca spor yapanların lenfositleri (kanda dolaşan bağışıklık hücreleri) daha faal olur ve bu da bağışıklık sistemini güçlendirir. Lenfositler, kanser hücrelerini yakaladıkları yerde öldürüyor.

Tüm araştırmalar egzersizin kadınlık hormonu östrojeni en uygun seviyede tutarak kanser oluşumunu engellediğini gösteriyor. Spor kilo vermeyi sağlama ve doğal bağışıklığı güçlendirme yoluyla da etkili oluyor.

EN İDEALİ YÜRÜYÜŞ

Şişmanlık kanser nedeni mi?

Araştırmalar şişmanlığın kansere meyil oluşturduğunu gösteriyor. Günlük yaşamdaki hareket azlığı, enerji alımı ve harcanması arasında ‘enerji dengesizliği’ne neden oluyor. Bu tür şişmanlık kanser görülme sıklığını artırıyor.

Oksijenin kullanıldığı, yağların yakıldığı aerobik gibi egzersizler yararlı. Tüm kasları çalıştıran egzersizler gerekli, bunun en pratiği yürüyüş. Koşu, tenis, bisiklet, yüzme gibi sporlar da çok yararlı.

Kronik stres ve depresyon, sebebi ne olursa olsun kişide bedensel hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Depresyon, bağışıklık sistemini baskı altında tutarak vücudun direncini kırar. Ayrıca kanser olan kişi tedaviye yanıt vermez, daha zor iyileşir…

Bol bol aktivite ve sağlıklı beslenme ile hayatınızın standartlarını arttırın…

Mutlu olun!