Akın Güler 

İçerisinde birçok zararlı madde bulunduran sigara, insana zamanla fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkiler bırakıyor. Sigara bağımlığının beraberinde getirdiği büyük sağlık problemleri hayatımızı birçok kötü yönden etkilerken, sigarayı bırakmak isteyip bırakamayan veya nasıl bırakacağını bilmeyen kişi sayısı da oldukça fazla. Biz de bu yazımızda sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler için bazı ipuçları verdik. Sigarayı bırakmak için ne yapılmalı?

biorezonans-ile-sigara-birakma-2

Sigara bağımlılığından nasıl kurtulunur?

Sigara bağımlılığından kurtulmak için yapılacaklardan önce sigarayı ve bize olan zararlarından bahsedelim. Sigara içerisinde yaklaşın 4000 kadar kimyasal ve kanserojen madde içermektedir. Bunun yanında bağımlı olmamızı sağlayan nikotin adlı madde bulunur. Sigara dumanını içimize çektiğimizde akciğerlerden bütün vücuda yayılan bu zararlı maddeler, solunum hastalıkları, kanser, kalp hastalıkları gibi birçok ölümcül hastalığa yol açar.

Bağımlı olmamızı sağlayan nikotin maddesine karşı koymak oldukça zordur. Beynimiz nikotini bir defa aldığında devamlı nikotine ihtiyaç duyar ve sizi sigara içmeye iter. Bunun yanı sıra bizleri sigara içmeye iten bazı durumlarda mevcuttur. Bizi sigara içmeye iten bu durumları engelleyerek sigarayı bırakmak için ilk adımı atabiliriz.

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

73

Sigarayı bırakmak için neler yapılmalı?

  • Sigarayı bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o güne kadar kendinizi sigara bırakma yolunda hazırlayın. Bu hazırlıkları kendinizi motive edecek şekilde yapın. Sigarayı neden bırakmak istediğinizi, sağlığınızın ne yönde düzeleceğini kendinize anlatın.
  • Sigarayı bırakmadan önce bırakmaya yönelik adımlar atın. Sigara içtiğiniz durumlarda (iş yerinde verdiğiniz molalar, yemek yedikten sonra vb.) içmeyi bırakmaya çalışın ve kendinizi alıştırın.
  • Canınız sigara istediğinde onu unutturacak şeyler yapın. Sigara bağımlılığı bir alışkanlık ve yoksunluktan ibarettir. Sigara içmek istediğinizde başka şeyler yaparak sigarayı aklınızdan çıkarabilirsiniz.
  • Sigara içmeyi bıraktıktan sonra canınız ne kadar isterse istesin kesinlikle içmeyin. Sigara içme isteğiniz zamanla geçecektir. Fakat bir tane içsem ne olacak şeklinde düşünerek içerseniz hep böyle düşünmeye devam edersiniz.
  • Sigara içmeyi bıraktıktan sonra kişide oyalanmak için daha fazla yeme ihtiyacı görülebiliyor. Bu ihtiyacınızı meyve yiyerek geçirebilir ve bol bol su içmek yardımcı olabilir.
  • Spor ve egzersiz yapmak, meditasyon yapmak sigarayı bırakma sürecinize yardımcı olur.
  • Sigara bırakma sürecinde sigara içilen ortamlardan olabildiğince uzak durmaya çalışın.

Unutmayın sigarayı bırakmak tamamen sizin elinizde. Siz isterseniz, inat ederseniz, vaz geçmezseniz sigarayı bırakmamak için hiçbir sebep yok.

Editör: Stajyer1 Stajyer1