Pandeminin her şeyi altüst ettiği ortada… Ağlıyoruz!

Birçok işyerinin kapalı olması, reklam yönetmenlerini de vurmuş durumda. Büyük bir şirket bünyesinde değil de kurumlara freelance tanıtım filmi çekerek ayakta durmaya çalışan yönetmenler de kısıtlamaların gevşetilmesiyle harekete geçti.

Harekete geçtiler de yeni bir engel canlarını sıkıyor!

“300-500 abi” mantığıyla piyasaya çıkan düğün salonu kameramanları ve eline dslr fotoğraf makinesi alıp kendini yönetmen ilan edenler piyasayı öldürmüş.

Valla yaptıkları mesleği üniversitede okumuş adamlar bunu söylüyor: “Şipşakçılar bizi bitirdi abi.”

Bitirir abi bitirmez mi!..

TIP okumadan doktor kesilenler var bu ülkede, eline bir kamera almış, “Ben yönetmenim” demiş, çok mu?

Yaklaşık 15 senedir kısa filmle uğraşan ve 4 senedir kurumlara tanıtım filmi çeken bir arkadaşımla konuştuk bu konuyu.

Yaşadığı sıkıntıları da WhatsApp üzerinden attığı mesajla anlattı bana.

Okuduğu üniversitenin iletişim fakültesini başarıyla bitirmiş, çok sayıda TV kanalında muhabir olarak görev yapmış vs.

Dört dörtlük bir adam ancak konu hakkında köşe yazacağımı söylediğimde, “İsmim geçmesin hocam…” diye rica etti.

‘Eyvallah’ dedik…

Bu güzel yürekli dostumun bana attığı mesajı sizinle paylaşıyorum: 

“Herkes gazeteci, herkes yönetmen… Biz neden iletişim fakültesi okuduk anlamıyorum. Muhabirlik yaparsın, asgari ücrete ömrünü satın alırlar; serbest olarak iş yapmaya kalkıştığında ise piyasayı bildiğin leş kokusu sarmıştır. Birçok kurumun tanıtım filmlerini çekiyorum ancak malum salgın bizleri de hapsetti eve. Çünkü işletmeciler kepenk indirdi ve ekonomik olarak süreçten sert etkilendiler. Önceden “şipşakçı” diye adlandırdığımız bir grup vardı, tanıtım filmi çeken arkadaşlar iyi bilirler. Hakkı 5 bin TL olan bir video çekimini, 300-500 TL’ye çekerek piyasayı öldüren tipler. Biz bunlardan çok olumsuz etkileniyor ve bildiğiniz 7-24 lanet ediyoruz. Pandemi sonrası bu meraklı arkadaşların sayısı ikiye katlanmış. Şu an işini yaptığım onlarca kurumu kaybetmiş durumdayım bu şahıslar yüzünden. Kurum sahiplerine de sesleniyorum: ‘Lütfen bedavacı olmayın. Sektörü yok eden bu insanlara fırsat vermeyin.’ Biz çok sıkıldık artık!.. Gerekirse yetkililer bu konuyla ilgili adım atmalı ve tanıtım filmi yönetmenliği işini herkes yapmamalı. Biz döktüğü terin karşılığını alan insanlarız çok şükür. ‘Az paraya birden çok iş yapayım’ mantığıyla salyaları akanlardan değil. Saygılarımla…”

Adam haklı beyler, dağılın!

Çektikleri bir halta yaramayan şahıslar yerine, yönetmenleri tercih ederseniz kurumunuz için kaliteli bir video arşivinizde yer alır.

Hak bu, hafife almamak lazım!

Allah, her insana kul hakkı yemeden bu dünyadan göçmeyi nasip etsin…

Vesselam!