Ulaş Girgin

Bizde pişer komşuya da düşer Bizde pişer komşuya da düşer

Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişmeye uygun olan bu meyvenin yüzde 90’ı sudan oluşmaktadır. Sıcak havalarda tüketmek için çok uygun olan karpuzun vitamin ve besin değerleri çekirdeklerinde saklıdır. Bu nedenle karpuzu çekirdekleri ile birlikte tüketmek besin değeri açısından daha faydalı olacaktır. Her öğünde tüketilmeye uygun olan karpuz, bazen yemeklerin yanında serinlemek için tüketilirken bazen de öğün aralarında vücudun su ve doğal şeker ihtiyacını karşılamak için tüketilmektedir. Fakat karpuzun lezzetli olanının nasıl seçilebileceği herkes için bir soru işareti oluşturmaktadır.

Karpuz nasıl seçilir?

Karpuz seçerken dikkat edilmesi gereken ilk nokta alt kısmındaki sarı renktir. Alt bölge ne kadar sarı ise karpuz o kadar olgunlaşmış demektir. Bir sonraki adımda ise karpuzun çatlak bölgelerine dikkat edilmelidir. Örümcek ağını andıran bu çatlaklar karpuzun lezzetli olduğuna işaret etmektedir.

pexels-photo-5946081

Çoğu insan tarafından büyük karpuzlar daha lezzetli olarak algılansa da bu büyük bir yanılgıdır. Karpuz alınırken asıl dikkat edilmesi gereken nokta büyüklüğü değil ağırlığıdır. Ağır olan karpuz daha lezzetli olacaktır. Karpuzun hafif olması ise tüketim zamanının geçtiğini belli etmektedir.

melons-water-melons-fruit-green-59830

Eğer aldığınız karpuzda sap kısmı duruyorsa bu da olgunlaşması konusunda mesaj verebilir. Sapı yeşil olan karpuz erken toplanmış demektir. Kurumuş olan saplı karpuzlar ise daha olgun ve tatlı olacaktır.

pexels-photo-2257345

Şaşırılacak bir nokta olarak karpuzlar cinsiyetlerine göre ayrılmaktadır ve bu cinsiyetler karpuzların tatlarını etkilemektedir. Oval ve uzun bir görünüşe sahip olan karpuzlar erkektir, bu karpuzlar dişi olanlara göre daha suludur. Dişi karpuzlar ise daha kısa yuvarlak bir yapıya sahip olup erkek karpuzlara göre daha tatlıdırlar.

Ayrıca sanılanın aksine karpuzu koklayarak seçmek tadı konusunda herhangi bir fikir vermemektedir. Bu yöntem kavun seçerken işe yarayacaktır.   

Editör: Ulas Girgin