İslam dininin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de kandil günlerine ve kandil günlerinde bir şeyler dağıtmakla ilgili bir ayet bulunmuyor ancak İslam dini yüz yıllardır dünyanın her coğrafyasında bir sosyal kültürün gelişmesine de neden olmuştur. Kardeşliği, paylaşmayı, iyiliği yücelten İslam dininde "komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" hadisinden yola çıkarak kandil günlerinde bir şeyler pişirip dağıtmak çok yaygın bir gelenektir. Kardeşliğe, paylaşmaya, sadakaya ve yardımseverliğe önem veren İslamiyet'te dua etmek ve tövbe etmek için büyük anlamlar taşıyan kandil günlerinde konu komşuya, fakire fukaraya bir şeyler dağıtmanın bir zararı yoktur. Aksine, paylaşmak ve zorda olana yardım etmek açısından epey kıymetlidir.

İLK LEZZET KANDİL SİMİDİ

Kandil günü evinizde yapacağınız tatlı veya tuzlu tarifleri komşularınıza dağıtabilir, bu mübarek anlam ve önemini paylaşabilirsiniz. Kandil dediğimizde ilk akla gelen lezzet kandil simidi oluyor. Kutsal günlerde yapılan kandil simidi, sokaktakilere veya ihtiyacı olanlara dağıtılarak bu özel günde hayır işlenir, kandil kutlanır.

KANDİLDE NE DAĞITILIR?

İslam kültüründe önemli bir yer kaplayan kandillerde Müslümanlar evlerinde pişirdikleri yiyecekleri komşularıyla paylaşıyor. İhtiyacı olanlara yardım ediliyor, zorda kalanın karnı doyuruluyor. Yıllardır süre gelen bu kültürde artık yerleşmiş olan bazı tarifler var. Kandillerde pişirilen belli başlı şeyler arasında Kandil simidi, lokma tatlısı, un helvası, irmik helvası en çok bilinenler. Aslında asıl amaç paylaşmak ve yardım etmek olduğu için kandilde içinizden ne geliyorsa dağıtılabilir.

Evde kandil simidi nasıl yapılır? En güzel kandili simidi tarifi,  malzemeleri ve yapılışı - En Son Haberler

KANDİL SİMİDİ TARİFİ

Kutsal günlerimizden olan kandillerde yenmesi adetten olan kandil simidi en sevilen hamur işlerinin başında geliyor. İçindeki mahlep sayesinde benzersiz bir tadı ve kokusu olan kandil simidini, fırınlardan ve pastanelerden alabileceğiniz gibi kendiniz evde de yapabilirsiniz. İşte tadı damağınızda kalacak, çok kolay bir kandil simidi tarifi.

KANDİL SİMİDİ TARİFİ 

Malzemeler

125 gram tereyağı (yarım paket)

Yarım çay bardağı sıvı yağ

2 yemek kaşığı yoğurt

(Özel) Türkiye’de bu evlerin örneği yok (Özel) Türkiye’de bu evlerin örneği yok

1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı mahlep (evde varsa)

3 su bardağı + 2 yemek kaşığı un

1 yumurta sarısı ( beyazı dışına)

1 yemek kaşığı sirke

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Kandil simidi nasıl yapılır?

Yoğurma kabına yumurta sarısı, sıvı yağ, oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt,  sirke, tuz ve şekeri alın. Elinizle malzemeleri karıştırın.

Un, kabartma tozu ve mahlebi ilave edip yoğurmaya başlayın. Mahlep hoş koku vermesi ve pastane simitlerine benzemesi için gerekli ama evde yoksa kullanmak zorunda değilsiniz.  Bu tarif için 3 su bardağından 2 kaşık kadar fazla un kullanıldı, unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklemenizde fayda var.

Hamur hazır olduğunda ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak önce elinizle yuvarlayın sonra tezgahın üzerinde ileri geri sürerek uzatın. Simit şeklini verin.

Simitleri önce yumurta akına sonra susama bulayın. Susamlarımı önden tavada hafifçe kavurabilirsiniz koyu renkli olmaları için.

Simitleri pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 15-20 dk kontrollü olarak pişirin.

İrmik Helvası Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Tam Kıvamında İrmik  Helvası Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler? - Tatlı Tarifleri Haberleri

FISTIKLI UN HELVASI TARİFİ

Mutfağımızın vazgeçilmez tatlılarından biri olan un helvası özellikle bayram ve kandil günlerinde tercih ediliyor. Yapımı pratik gibi görünse de kıvamına çok dikkat etmekte fayda var. Herkesin çok beğeneceği bu tatlıyı kandil günü için özel olarak komşularınıza ve ailenize sunabilirsiniz.

Malzemeler:

250 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

750 gr un

2 su bardağı dolusu toz şeker

100 gr dolmalık fıstık

1 su bardağı süt

2 su bardağı su

Üzeri İçin:

İsteğe göre tarçın

Hindistan cevizi

Un helvası nasıl yapılır?

Derin bir tencereye 250 gr tereyağı ve 1 çay bardağı sıvıyağ koyup, eritin.

Ardından 100 gr dolmalık fıstık ve 750 gr un ilave edin. Unun rengi hafif koyulaşana kadar sürekli olarak orta ateşte kavurun.

Unu kavurduğunuz da bir süre sonra sıvılaşacaktır, bu aşamada bir süre daha kavurmalısınız.

Diğer taraftan bir kaba 2 su bardağı toz şeker koyun. Üzerine 1 su bardağı süt ve 2 su bardağı su ekleyip, şeker eriyene kadar karıştırın.

Un kavrulduktan sonra hazırladığınız şerbeti dökün. Un şerbeti çekene kadar hızlı bir şekilde karıştırın.

Fıstıklı un helvası katılaşınca altını kapatıp, biraz demlenmeye bırakın.

Fıstıklı un helvası demlendikten sonra kaşık yardımı ile servis tabağına dizip, servis edebilirsiniz.

İsteğe göre helvanın üzerine tarçın ya da hindistan cevizi serpiştirebilirsiniz.

İçi Dolgulu Mayasız Pişi Tarifi, Nasıl Yapılır? - Yemek.com

PİŞİ TARİFİ

Malzemeler;

4,5 su bardağı un

1 paket maya

2 tatlı kaşığı şeker

1,5 su bardağı ılık su

1 su bardağı ılık süt

2 tatlı kaşığı tuz

Sıvıyağ(kızartmak için)

Pişi nasıl yapılır?

Pişi hamurunu yapmaya vaktiniz yoksa fırından hazır mayalanmış ekmek de alabilirsiniz. Pişi hamuru için un ve tuzu yoğurma kabına alın. Mayayı, şekeri, ılık sütü ve suyu ekleyerek yoğurun.

Yumuşak ve yapışkan bir hamur olacağı için ellerinizi ıslatarak hamuru toparlayabilirsiniz. Ama yumuşak diye un katmayın. Hamurun üzerini streçle kapatarak 1 saat mayalanmasını bekleyin.

Hamur mayalandıktan sonra tezgahın üzerine biraz un serpin ve bir kere daha kendi hâline yoğurun. Daha sonra hamuru keserek bezeler hâline getirin. Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Sonrasında ortalarına elinizle delik açın. Böylece kızartmak daha kolay olacaktır. Şekil verdiğimiz pişilerimizi kızdırdığımız yağa alın ve çevirerek arkalı önlü kızarana kadar pişirin.

Editör: Gökçe Çalışcı