Devlet memurları, 657 sayılı kanununa göre hareket etmektedir.

Kamu görevlisi, bulunduğu makamın sorumluluğunu taşımak zorundadır. Kamuda makam, oturma, yatma, dinlenme yeri değildir.

Göreve gelen kamu görevlisi, kendinden önceki dönemden daha başarılı olmak zorundadır.

Siyasi ilişkiler, değişik işler, torpil vb. unsurlarla, makama talip olan kamu görevlisi, bir önceki dönemden daha başarılı değilse, bunun bir kamu sorumluluğunun olduğunu bilmelidir.

Bir önceki dönemden daha başarılı olamayacağını ve başarısızlık durumunda bunun bir cezasının, sorumluluğunun olduğunu bilen kişi, asla değişik ilişkileri devreye sokamaz, göreve talip olamaz.

Makama oturulur, özlük hakları alınır, sonra yatılır, ondan sonra da kamuda “Müdür/Müşavir vb.” enflasyonu olur. Bunlara, görevden alındıktan sonra da bir iş yaptıramazsın, makamda yatmaya alıştıkları için, makamdan sonraki süreçte de yatmaya devam ederler.

Yukarıda yazdıklarımızın yasal dayanağı var mıdır? Elbette var.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71. maddesi, “Kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımlanmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 12. maddesi, “Devlet memurları görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar. Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal ve tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedel üzerinden ödenmesi esastır” der.

Kurumun gelirlerinde düşüş varsa, kurumda huzursuzluk oluşmuşsa, kurumun hizmetlerinde aksama mevcutsa, kurumun iş alanlarında kayıp söz konusu ise, kurumun yatırımları aksamışsa, kurumun kaynakları verimli kullanılmamışsa, bu durum kamu zararına girer.

Vizyonu olmayan, kapasitesi bulunmayan, kalitesiz, değişik iş ve ilişkiler neticesinde birileri göreve getirildiğinde, o kişi kurumu zarara uğratıyor.

Bir süre sonra, başarısızlığından dolayı görevden alınıyor. Ne oldu şimdi? Kaybolan maddi ve manevi değerler nasıl telafi edilecek?

Yukarıda belirttiğimiz yasa dolayısı ile onun hakkında tahkikat açsanız, inanın her önüne gelen, vizyonsuz, kalitesiz, kapasitesiz kişiler, müdür olmak için mücadele etmez, siyasileri devreye sokmaz, değişik iş ve ilişkiler içine giremez!

Kamu da rahat eder, siyasiler de rahata erer…

Başarıya ödül verilmeli, başarısızlık cezalandırılmalıdır. Bu yapılmadığı zaman, verimlilik ve kalite mümkün olmaz.

Biz yazdık…

Siz okudunuz…

Memleketini sevenler de gereğini yapacaktır…

***

HELAL OLSUN SİZE

İşleri güçleri soğutmak olan, her şeyi soğutan bir sanayi kuruluşu olan KAPLANLAR SOĞUTMA, farklı bir sosyal sorumluluk projesi uygulayarak, adeta içimizi ısıttı.

Haberi sosyal medyada görünce, TSE belgeli olduğu için tanıdığım firmanın, çalışanlarına ve Bursa'ya, ekonomiye katkılarını yakinen bildiğim Ertuğrul KAPLAN'a teşekkür ediyoruz.

Bir an, soğutma işini bir kenara bırakmışlar ve havaların çok soğuk olduğu bu dönemde, sokak hayvanlarını ısıtmak için 100 adet yuva hazırlayarak şehrin muhtelif yerlerine bırakmışlar.

Eğer "Değerler" ödülü veya "Merhamet" ödülü verilecekse, KAPLANLAR SOĞUTMA, bu ödülün sahibi olmalıdır.

Birçok değerin kaybolduğu günümüzde diyebilecek olduğumuz tek şey var; HELAL OLSUN SİZE...

***

HOŞ GELDİN 2019

Bir yılı daha geride bıraktık, yeni yılın başta devletimize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyor, yeni yılınızı tebrik ediyorum.

Benim penceremden 2018…

Üzüntülerimin had safhada olduğu bir yıl.

Annemi kaybettiğim, acılı bir yıl.

Tatil yapmadığım, sancılı bir yıl.

İşimi (TSE) aşımı (Kalite) sevmeye devam etiğim bir yıl.

Milli durduğum, yerli olduğum, kalite diye ses verdiğim bir yıl.

Aslında 2018, sevmediğim, sevemediğim bir yıl!

***

TSE'DEN HABERLER

T.C. İçişleri Bakanlığı Jandarma Bakım Komutanlığı, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) denetimlerinden başarıyla geçerek TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandı.

Jandarma Bakım Komutanlığı’nda gerçekleştirilen belge törenine; TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Jandarma Lojistik Komutanı Tümgeneral Münir Güzel, Jandarma Bakım Komutanı Albay Hakan Aylıkcıoğlu ve komutanlık çalışanları katıldı.

TSE’nin 1990’lı yıllardan bu yana sistem belgelendirme faaliyeti gerçekleştirdiğini anlatan Enstitü Başkanı Şahin, son yıllarda özellikle savunma sanayi sektöründe ulusal ve uluslararası alanda artan rekabet nedeniyle bu belgelere talebin yükseleceğinin tahmin edildiğini söyledi.