Ulaş Girgin

İstanbul öyle bir şehirdir ki hangi sokağına gitseniz karşınıza tarihin izlerini taşıyan birçok ayrıntı çıkacaktır. Yaşanmışlıkların duvarlara sindiği estetik yapıları ile İstanbul’un apartmanları da bu tarih kokan ve seyir zevkini doruklara çıkaran ayrıntılardan bir kısmını içermektedir. İşte tarihin izleri ile bezenmiş İstanbul’un apartmanlarından birkaçı.

Mısır Apartmanı

Webp.net-resizeimage-3-4-696x385

Beyoğlu semtinin İstiklal Caddesi üzerinde inşa edilmiş olan bu apartman İstanbul’un en büyük kiliselerinden olan St. Antuan’ın yanında bulunmaktadır. Apartman, Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışları ikamet edilecek bir konak olarak yaptırılmıştır. Apartmanın Fransız mimarı Hovsep Aznavuryan binayı art nouveau tarzda tasarlamış ve Fransa’dan getirdiği malzemeler ile inşa etmiştir. Mısır Apartmanı’nın son kapsamlı restorasyonu 2000 yılında yapılmıştır. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy ve Mithat Cemal Kuntay, uzun yıllar bu apartmanda yaşamıştır.

Doğan Apartmanı

Sea_View_Flat_in_Dogan_Apartments21

(Özel) Türkiye’de bu evlerin örneği yok (Özel) Türkiye’de bu evlerin örneği yok

Bu apartman yine Beyoğlu semtinde, Galata’da bulunup Belçikalı tüccar Albert Helbing tarafından 1892-1894 yılları arasında yaptırılmıştır. Yapının mimarı Raymond d’Aronco apartmanı U şeklinde, İtalyan mimarisi tarzında inşa etmiştir. Apartman, İstanbul’u kuşbakışı gören eşsiz bir manzaraya sahiptir. Ülkemizin ünlü sanatçılarından bazıları bu apartmanda evlere sahiptir. Ünlü televizyoncu Okan Bayülgen halen burada ikamet etmektedir. Ayrıca apartman birçok film ve video klibin de ana mekanı olmuştur.

Sarıca Apartmanı

200495576255930-img

Bu yapı Kadıköy, Moda’da bulunan en tarihi yapılardan biridir. Apartmanı Sarıcazade Arif Paşa yaptırmıştır. İnşası 1903 yılına dayanan apartman mimarı C.P. Pappa tarafından neoklasik üslupta yapılmıştır. Apartman bir süre İngiliz işgalinde kalmış, bir süre de Ermeni Sıbyan Okulu olarak faaliyet göstermiştir.

Frej Apartmanı

0x0-sishanedeki-tarihi-frej-apartmani-trajik-bir-oykunun-basrolunde-olumler-arka-arkaya-geldi-1615664483366

Beyoğlu semtinde, Şişhane’de bulunan yapı Lübnanlı Hanna Frej tarafından Kyriakidis isimli bir mimara yaptırılmıştır. Apartman, Almanya’dan gelen Jugendstil ile art nouveau stilinde tasarlanmıştır.

Sıraevler

xl-akaretler-siraevler-0-RLLu

Beşiktaş Akaretler’de bulunan bu yapı Osmanlı’nın ilk tolu konut projesidir. Yapının mimarı Ermeni Sarkis Balyan’dır. Yapı Sultan Abdülaziz döneminde Dolmabahçe Sarayı’nda çalışan ağaların konaklaması amacıyla lojman prensibi ile inşa edilmiştir.

Editör: Ulas Girgin