Gökçe ÇALIŞCİ/ÖZEL HABER

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban a Gazete’ye ziyarette bulundu. Ziyarette Başkan Alper Taban’ı a Gazete Genel Müdürü Mehmet Çetinkaya ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mehmet Ali Ekmekçi karşıladı. İnegöl için yapılan yatırımlardan bahseden Başkan Taban çalışmalarda amaçlarının helal dairede kalıp kaliteli iş yapmak olduğunu belirtti. Önemli ve büyük projelerinden birinin Millet Bahçesi ve kentsel düşüm olduğunu söyleyen Başkan Taban, “Henüz tam olarak hayata geçiremediğim kentsel dönüşüm şehir için daha önemli. Şehrin yapısını, fiziki ve altyapı anlamında yenileyecek ve güncelleyecek olan kentsel dönüşümdür. Bu da daha iyi plan yapabilme yeteneğiyle ilişkili bir durumdur. Kentsel dönüşüm konusunda deneyimi olan bir firmayla çalışıyoruz” dedi. Ancak bu işin giderek zorluğunun arttığını belirten Başkan Taban, “Vatandaşın 3/2 sinin kentsel dönüşümde rıza göstermesi lazım. Dönüşümde emrivaki yapamayız, rıza gösterme süreçlerinde de şu anda artık inşaat maliyetlerinin giderek yükselmesi bizim de çok kat yüksekliği açısından aşmak istediğimiz o yüksekliği arttırmak istemememiz maksimum 6 katla sınırlı tutma çabamız dönüşümler noktasında işi zorlaştırıyor” diye konuştu.

İNEGÖL3

İnegöl Paşaören Mahalle Konağı törenle açıldı İnegöl Paşaören Mahalle Konağı törenle açıldı

STOKLAR DÖNÜŞECEK

Başkan Taban kendilerinin bir yandan kaynak üretmeye çalıştıklarını söyleyerek “Konuyu bir yandan sübvanse etmemiz gerekiyor ya da vatandaşın söylenilen bedellere katlanarak bu işin içerisine dahil olması gerekiyor. Şu an Turgutak mahallemizde, üniversitemizin yanında Barbaros Caddesi'nden başlayarak yaklaşık 850 maliki ilgilendiren ve 150 dönümlük arazide bir dönüşümümüz var bunu da 7 etap şeklinde yapmak istiyoruz”dedi. Yapılacak projelerle, depreme dayanıklı, ısı yalıtımlı, donatı alanları oldukça geniş, otopark, yeşil alan, çocuk parkı, caddelerin genişlemesi gibi daha fazla yeşil alan gibi pek çok imkanın arttırıldığı bir evreye geçilecek. 1999 öncesi yapılan stokları dönüştürme çabası içinde olduklarını aktaran Başkan Taban, “Şehrin içinde yaşayanların da havasının değiştiği, mutlu olduğu ve gerçekten huzur bulacak. Şehircilik diyebileceği bir anlayışa evrilmiş olacak. Aynı zamanda deprem riskinden maksimum düzeyde uzaklaşıyor olacağız. Sağlam yapı en önemli yatırım. Baktığınızda aslında çürük binalar ya da bugünkü yönetmeliklerden uzak yapılmış yapılar depremlerde yıkılabiliyor, can kayıplarımız olabiliyor, geçtiğimiz gün Düzce Gölyaka'da bir deprem yaşadık. Çok şükür ki depremden dolayı can kaybı olmadı. Bu konuda Japonya ilerlemiş durumda artık yaşam biçimine dönmüş, insanların bilinci ve farkındalığı maksimum seviyede. Dik yapılar var ama yıkılan yapı duymuyoruz. Bunlar çok kıymetli şeyler” dedi.

İNEGÖL2

‘KÜÇÜK VE BASİT DOKUNUŞLAR’

Kanal projesinden de bahseden Başkan Taban bu projenin çizimlerin ötesinde bir sıcaklık verdiğini söyledi. İnsanların soğuk havaya rağmen gezmeye çıktıklarını söyleyen Başkan Taban, “Eşimle o mahallede akşam ziyarete gitmiştim Çıkışta uğradım, baktım bu soğuk havada insanlar vızır vızır gezmeye başlamışlar. Buraları biz artık günümüzün şartlarına uygun bir hale getirdik. Şehrimizi güvenli kılabilmek adına teknolojiyle donattık, güvenlik kameralarını yerleştiriyoruz. Dijitalleşmede böyle bir hedefimiz var. Şehrimizi 7/24 izleyen bir noktaya taşıyıp şehirden geri çekmek istiyoruz. Sadece bunu kamera koyarak değil, şehrin trafik yönetiminde de bize katkı verebilecek, hava kalitesi ağını izlerken bize katkı verebilecek bir takım verilerle, sensörlerle, şehirden topladığımız veriler sayesinde şehrin içinde yaşayan insanların veriler sayesinde öncesinden bir şeylerden haberdar olmasını sağlayacağız. İnsanlarımızın gerek önlem alması, gerek tedbirli olması, bundan istifade etmesi gibi pek çok konudan yararlanıyor olacaklar. Küçük ve basit dokunuşlar ve zahmet gerektiren işler değil veriler işlenerek sonuç tahmin edilecek”dedi.

İNEGÖL1

VATANDAŞA KOLAYLIK

Trafik konusunda da bir düzenleme yapmak istediklerini söyleyen Başkan Taban yurt dışında gördüğü bir projeyi göstererek, “Trafik yönlendirme bağları görmüştüm, üzerinde dikkat çekici, elektronik boartlar yerleştirilmiş. Sistem çok basit düşünülmüş. Diyor ki, ‘2 nokta 1 kilometre ve şu yönde 10 araç var.’ Yönlendirme levhasını zaten koyuyoruz Şurada otopark var demesi lazım. Yabancılar açısından da kolaylık sağlayacak bir çalışma aslında. Düşüncemiz şehrimizin özellikle merkez ve yoğun olan otopark bölgelerini işaret eden alanlarda uygulamak. Bu çerçevede otoparkı da akıllandırmanız, veriyi almanız gerekiyor. AVM'lerde görüyorsunuz şu kadar araç var dolu gibi. Bankaya gidiyorum bankalara en yakın otoparkta 10 tane boş gözüküyor, zaman kaybedilecek. Bu sayede veriyi işleyerek sonucu tahmin etmiş oluyorsunuz. Bu çalışma ile vatandaş da istifade etmiş olacak”dedi.

Editör: Gökçe Çalışcı