Ulaş Girgin

Hollandalı, İngiliz ve Türk üyelerden oluşan bir Anadolu Rock ve saykodelik folk grubu olan Altın Gün Türk Halk Müziği ögelerinden beslendiği şarkılarını dünyanın birçok yerinde dinleyicilerin beğenisine sunuyor. 60’lar ve 70’lerin Türkçe şarkılarını yeniden düzenleyen grup bizim aşina olduğumuz melodileri ile yabancıları müzik kültürümüzün engin denizine davet ediyor.

120592103_2695484704047662_76299788819310167_o

Özellikle Neşet Ertaş şarkılarının düzenlemeleriyle öne çıkan grup Halk Müziği ögelerinden beslenirken diğer yandan da dünya müziğinin rock ve elektronik türlerini kullanarak farklı kültürleri bir araya getiriyor. Ürettiği müzik ile Türkçe sözlü şarkıları yabancıların diline dolamayı başaran grup diğer yandan ülkemiz gençlerini de şarkılarında barındırdığı batı müziği ögeleri ile Türk Halk Müziği’nin nadide örneklerini severek dinlemeye yöneltiyor.

1200px-Festival_des_Vieilles_Charrues_2018_-_Altin_Gün_-_016

Hollandalı, İngiliz ve Türk üyelerden oluşan grubun solistliğini Merve Daşdemir ve Erdinç Yıldız Ecevit üstleniyor. Grubun kurulma fikri ise grupta bas gitar çalan Jasper Velhust’ün İstanbul’a yaptığı ziyarette Anadolu folk rock müziği ile tanışması ile ortaya çıkıyor. Velhust Hollanda’ya döndüğünde sosyal medya aracılığı ile yaptığı çağrı ile Merve Daşdemir ve Erdinç Yıldız Ecevit ile bağlantı kurup grubu kuruyor.

Altin-Gun-4-660x353

Grubun isminin bulunuşu ise Jasper’ın eski güzel günler hakkında konuşulurken kullanılan “Gold Day” tabirini Türkçe’ye çevirmesi ile ortaya çıkıyor. Merve Daşdemir bu olayı şu sözlerle anlatıyor, “Bana ilk ‘Bu isim olur mu?’ diye sorduğunda ben, bizdeki altın günü konseptini biliyor sandım, meğer bilmiyormuş. Komik bir tesadüf oldu ve böylece Altın Gün isminde karar kıldık.”

Bursa’nın fethi coşkuyla kutlandı Bursa’nın fethi coşkuyla kutlandı

Doğu batı sentezini yakalayabilmiş bir füzyon grubu olan Altın Gün, Türk müziğinin zenginliğinden beslenerek dünya üzerinde popülerleşmeye devam ediyor.

Editör: Ulas Girgin