ASLI YEŞİLYURT

Amerikalı havacı ve yazar olan Amelia Earhart’ın hikayesi, 1897 yılında Amerika’nın Kansas eyaletinde başladı. Kansas’ta doğsa da çocukluğunun çoğunu anneannesi ve dedesi ile doğayla iç içe bir yerde büyüyerek geçirdi. Eğitim sürecinde ise Kanada’da ablasının yanında olan Amelia, savaş zamanlarında gönüllü hemşirelik yapmaya başladı.

Ameliachild

1920 yılının aralık ayında Kaliforniya’da bir havacılık gösterisine katılan Earhart, katıldığı 10 dakikalık uçuşta hayatını değiştiren bir karar verdi. Uçuş derslerine başlamaya karar veren Amelia Earhart, bundan altı ay sonra ‘The Canary’ adını verdiği sarı renkte ikinci el bir uçak aldı. Bundan kısa bir süre sonra 1922 yılının Ekim ayında ise kadın pilotlar alanında 4 bin 300 metre ile dünya irtifa rekorunu kırdı.

Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi

719px-Amelia-in-evening-clothes_(cropped)

Başarıları günden güne artan Amelia, 1923’te Uluslararası Havacılık Federasyonu’nda pilotluk lisansı alan 16. Kadın pilot oldu. Ancak para konusunda sıkıntıda olan Amelia, bu tutkusuna bir süre ara vererek uçağını sattı ve ailesine yardım için Boston’a gitti.

Burada öğretmenlik yapan Earhart, 1927 yılına kadar hiç uçuş gerçekleştirmedi. Bu süreçte ise havacılığa dair tüm duygularını yazıya döktü.

1928’in nisan ayında Earhart’a gelen bir telefon ona Atlantik’i geçen ilk kadın olmak isteyip istemediğini sordu. Amelia Earhart ise bu teklifi hemen kabul etti. Ancak yapılan görüşmelerde bir kadının tek başına uçuş yapamayacağı konusunda hemfikir olundu. Böylece Amelia uçuşta sadece yolcu olabildi.

986px-Amelia_Earhardt_Oakland_Airport,_California,_USA,_1934

Yolcu olarak katılsa bile Earhart havacılık konusunda ün saldı ve medyada ismi ‘Leydi Lindy’ olarak geçmeye başladı.

Bir uçuş organizatörü olan George Putnam, Amelia’nın sahip olduğu bu ünü kullanmak istedi ve Amelia ülkenin farklı yerlerinde konuşmalar gerçekleştirmeye başladı. Şöhreti daha da artan Earhart’ın yüzü, kıyafetlerde, bavullarda, spor kıyafetlerinde kullanılmaya başladı. Bu şöhretin ardından National Airways firmasında başkan yardımcısı oldu.

879px-Amelia_Earhart_and_husband_George_Putnam_1931

Amelia bu süreçte Ninety-Nines isimli bir örgütün kuruluşunda da yer aldı. Bu örgütün amacı ise kadınların havacılıktaki rolünü artırmaktı.

Amelia, Atlantik Okyanusu’nda tek başına gerçekleştireceği bir uçuşun planlarını yapmaya başladı. 20 Mayıs 1932’de hava şartlarının engellemelerine rağmen uçuşu 15 saatte tamamladı. Böylelikle Amelia Atlantik Okyanusu’nu uçakla tek başına geçen ilk kadın oldu. Bu durum National Geographic tarafından bronz madalya ve Birleşik Devletler Kongresi tarafından Üstün Uçuş Madalyası ile ödüllendirilmesini sağladı.

Aa_earhart_subj_e

SON UÇUŞ

Earhart, tüm bu başarıların ardından 1937 yılında dünyanın çevresinde dolaşmayı hedefledi. Yaklaşık 46 bin 700 kilometre olan bu yolculuk fazlaca yakıt ikmali durağına da ihtiyaç duyulmasına neden oldu. Dönemin hava koşulları ve uçak teknolojisi göz önünde bulundurulduğunda bu uçuş yüksek derecede risk taşıyordu. Amelia, Fred Noonan ve çift motorlu bir uçakla dünya turuna çıktı.

Amelia_Earhart_in_Darwin_on_28_June_1937

Plana göre Kaliforniya’dan Hawaii’ye oradan da Pasifik üzerinden Avustralya, Afrika ve Hindistan’a gidilecek ve son olarak Florida ve Kaliforniya’ya dönülecekti.

17 Mart 1937 yılında Amelia’nın ekibi Kaliforniya’dan Hawaii’ye doğru yola koyuldu. Hawaii’ye ulaşan uçak kalkış esnasında bir kaza geçirerek hasar aldı ve Kaliforniya’ya dönmek zorunda kaldı.

Uçak tamir edildikten sonra değişen uçuş planı ile birlikte 2. denemede Amelia önce Afrika oradan da Hint Okyanusu’nu geçerek Papua Yeni Gine’ye ulaştı. Uçuş planından artık sadece Pasifik uçuşu kalmıştı.

1396px-Amelia_Earhart,_circa_1928

Bu uçuşta ise birçok zorluklarla karşılaşıldı. Yolu tespit etmeyi engelleyen bulutlar, hatalı haritalar derken birçok zorluk meydana geldi. Tüm bu olumsuzluklarla Amelia, 2 Temmuz 1937 yılında saat 7.20’de pozisyon bildirisi yaptı ancak mesaj Howland’a daha geç vardı. Amelia Howland Adası’na şu mesajı verdi: “Üzerinizde olmalıyız, ama sizi göremiyoruz. Ya­kıt azalmaya başladı. Telsizle de size ulaşamadık”

Telsizle bir daha uçağa ulaşamayan ekipler, büyük çaplı bir arama başlattı. Ekipler 20 Haziran 1938 yılında uçakta bulunan Fred Noonan’ın öldüğünü, 5 Ocak 1939 yılında ise Amelia Earhart’ın öldüğünü ilan etti.

Amelia_Earhart_1928

AMELIA EARHART’I KONU ALAN FİLMLER

  • AMELIA EARHART: THE FINAL FLIGHT (1994)

Ekran Alıntısı-42

Yönetmen: Yves Simoneau

IMDb: 5.9

  • AMELIA (2010)

AMELİA

Yönetmen: Mira Nair

IMDb: 5.8

Editör: Aslı Yeşilyurt