Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi

Illinois Üniversitesi’nden Gabriele Gratton ve Urbana-Champaign psikoloji profesörleri Monica Fabiani’nin önderliğinde yapılan araştırmaya göre, kakaoda bulunan flavanol bakımından zengin yiyecekler yemenin vasküler fonksiyona fayda sağlayabileceği açıklandı.

18 katılımcıyla gerçekleştirilen çalışmada 14 kişide kakaoda bulunan flavanol alımı sonrası gelişme görüldüğünü belirtilirken Illinois Üniversitesi’nden Gabriele Gratton, "Flavanoller, birçok meyve ve sebzede ve kakaoda bulunan küçük moleküllerdir. Meyvelere ve sebzelere parlak renklerini verirler ve damar fonksiyonuna fayda sağladıkları bilinmektedir. Flavanollerin beyin damar sistemine de fayda sağlayıp sağlamadığını bilmek istedik ve bilişsel işlev üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu tespit ettik " dedi.

Ekip, 18 katılımcıyı kakao flavanolleri almadan önce, ilk turda deneklerin flavanol bakımından zengin kakao aldığı, ikinci turda ise çok düşük seviyelerde flavanol içeren işlenmiş kakao tükettiği iki ayrı denemede test etti. Ne katılımcılar ne de araştırmacılar, denemelerin her birinde hangi tür kakao tüketildiğini bilmiyorlardı.

KARBONDİOKSİTE TEPKİ ÖLÇÜLDÜ

Kakaoyu tükettikten yaklaşık iki saat sonra, katılımcıların yüzde 5’i karbondioksit içeren hava soludular. Bu havadaki normal havadaki normal oranın 100 katı seviyesinde. Gratton, bunun beyin damar sistemine ne kadar iyi tepki verdiğini belirlemek için standart bir yöntem olduğunu söyledi.

Gratton, vücudun tipik olarak beyne giden kan akışını artırarak tepki verdiğini söyledi. "Bu durum beyne daha fazla oksijen getiriyor ve aynı zamanda beynin daha fazla karbondioksiti yok etmesine izin veriyor" dedi.

Araştırmacılar, katılımcıların çoğunun kakao flavanollerine maruz kaldıktan sonra başlangıçta olduğundan veya flavanol içermeyen kakao tükettikten sonra daha güçlü ve daha hızlı bir beyin oksijenasyon tepkisine sahip olduğunu buldu.

Araştırmacılardan Monica Fabiani, "Maksimum oksijenlenme seviyeleri, yüksek flavanollü kakaodaki düşük flavanollü kakaoya göre üç kattan daha yüksekti ve oksijenasyon tepkisi yaklaşık bir dakika daha hızlıydı. Bu durum beynin çok daha hızlı çalıştığının bir göstergesi" şeklinde konuştu. (ntv.com)