Doç. Dr. Ulun Uluğ tüp bebek tedavisinde başarıyı olumsuz etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.

Sigara kullanımı, hastanın gebelik şansını olumsuz etkileyecektir. Hem baba adayının hem de anne adayının sigara kullanımı terk etmezi gerekmektedir. Başarıyı olumsuz etkileyen faktörler: Sigara Kullanımı Obezite Aşırı Zayıflık Hareketsiz Yaşam Tarzı Stres Kafein   Bu etkenlerin dışında ise; Dış Etkenler Maruz kalınan radyasyon ve hormonlu besinler doğurganlık yetisini olumsuz olarak etkilemektedir.

Pestisit (tarım zehiri) ve temizlik ve yağ çözücü maddeler, boya ve boya çıkarıcılar, yapıştırıcılar gibi maddelerde bulunan zararlı kaynaklar, sperm kalitesini ve sayısını düşürmektedir. Kadının Yaşının İleri Olması Anne adayının çocuk sahibi olma yaşını ertelemesi, çocuk sahibi olma şansını azaltmaktadır. Yaşın ilerlemesi durumunda, yumurtalık rezervlerinin azalması söz konusudur.

Bu sebeple de kısırlık sorunu gündeme gelebilir. Özellikle kadının yaşı 35´i geçtikten sonra doğurganlık yetisi azalmaktadır. Yaşın 40 ve üzeri olması durumunda tüp bebek tedavisinde dahi başarı şansı azalmaktadır. Cinsel Hastalıklar  Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadınların tüplerinde yapışıklıklara yol açabilir. Bu sebeple de kısırlık sorunu meydana gelebilir. Bunun dışında enfeksiyon sorunları; vajinal duş ile daha yaygın duruma gelebilir.