Son dönemde kullandığımız teknoloji ve internetin faydalarından bütün insanlık istifade etmektedir. Dünyanın diğer ucundaki biri ile sesli görüntülü görüşmek çok büyük bir kazanımdır. Milyonlarca bilgiyi, binlerce sahifeyi bir hafızanın içinde biriktirmek, paylaşabilmek; Bizden önceki devirlerde bir bilgiyi öğrenmek için aylarca deve sırtında yolculuk yapan insanlarla kıyaslandığında, çok büyük bir kolaylıktır.

Öncelikle internet,televizyon,cep telefonu, bilgisayar gibi hayatımızın her anına sızan teknolojik ürünlerden uzak kalamayız. Ancak sağladığı kolaylık ve fayda hatırına teknolojiye evimizin kapılarını sonuna kadar da açmamalıyız. Meseleyi tek taraflı olumlu yada olumsuz tek bir yönünü görmek yerine her iki taraftan bakmaya çalışmak en akıllıca tavır olacaktır.

ÇÖZÜM NEREDEDİR

Bir çocuğun parmağını emme sorunu karşısında nasıl parmağını kesmek çözüm olarak düşünülmüyorsa, teknolojiyi tamamen çıkarıp atmak da çözüm olarak düşünülmemelidir. Öyleyse, teknolojiyi nasıl kullanmalı veya kullandırmalı bunun yanında nasıl kullanmamamız gerektiği ile alakalı alternatifler geliştirmeliyiz.

İnsan internet, televizyon, cep telefonu kullanırken bağımlılık noktasına hemen bir anda gelmez adım adım ilerler. Bu ilerlemeyi kişi kendisi ve yakınları için iyi bilmeli ve gerektiğinde müdahale etmelidir. İlk etapta kişi internette bir site, bir oyun, bir uygulamayı merak eder. Bu merakını gidermek için o siteye girer,o oyunu oynar, o uygulamayı kullanır merakını giderir. İkinci safha çevresinde belli bir oyunu oynayan, belli bir siteye giren veya belli bir uygulamayı devamlı ve düzenli kullanan bir arkadaş grubu varsa o gruba girmek için veya grupta kalmak için bu davranışları kendiside devam ettirir. Binlerce saat bir oyunu oynayan gençler ve sosyal medyada arkadaş ortamında saatler tüketen insanlar buna en güzel örnektir. Bağımlılığı başlatan ve sürdüren kullanım bu kullanımdır.Üçüncü safha bir amaca dönük kullanım; zevk almak, keyifli vakit geçirmek, problemlerden kaçmak için yapılan kullanımdır. Ve son safha kişinin artık internet kullanmak için herhangi bir sebebe ihtiyacı yoktur. Merak etsin etmesin, sosyal çevre onu zorlasın zorlamasın, hayatında problemler olsun olmasın, her halükarda internet kullanacaktır. Bu bağımlı kullanımıdır.

 ANA BABAYA DÜŞEN

Bu yönelim sadece internet kullanımında değil, televizyon, cep telefonu, oyun konsülleri gibi her türlü elektronik aletin kullanımında söz konusudur. Anne babalar olarak bize düşen, bebeklikten başlamak üzere ergenlik ve gençlik dönemlerine uzanan bir çizgide çocuklarımızın teknoloji ile nasıl bir ilişki geliştirdiğini itina ile gözlemlemek ve riski zamanında fark ederek doğru kararlarla onları yönlendirmektir. Bunu yaparken önce kendimizde onlara doğru kullanımla örnek olmak zorundayız. Eve girerken herkesin telefonlarını bir kutuya bırakarak birbirlerine zaman ayırmalarına sebep olacak basit bir uygulama hem aile saadetinizi hem de evlatlarınızın doğru internet kullanımını sağlayacaktır. Çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek, farklı aktiviteler planlamak, geziler, doğa yürüyüşleri ve ileriye yönelik projeler üzerinde birlikte çalışmak bağımlılıktan ve teknolojiyi yanlış kullanmaktan koruyacaktır.  Muhammed Döner / Bursa İl Vaizi

DALGA DALGA İYİLİK

Yorgundu… Uykulu gözleri, bu süreçte neler görmüştü? Şükreden dili, kaç canın iyileşmesine vesile olmuştu... Hüzünlü kalbi, birçok arkadaşının ve hastasının acısına şahit olmuştu. Dirâyetli olmalıydı. Daha onu bekleyen birçok kişi vardı. Hangi el onun elini tutsa “yardım et” dercesine sıkıyordu ellerini, gözler yalvarırcasına kendisine bakıyordu. “Ben ellerini tutacağım, Sen yeter ki güçlü ol” diye ümit veriyordu hastalara. Günlerdir görmediği yavrusuna hasret kalmıştı. “Yeter ki iyi olsun” diyerek yatıştırdı kendisini. Aynaya baktığında maske izi yüzünde yara yapmıştı. Görmedi gözü... Gözleriyle tebessüm etti, kendini yeniledi ve yeniden motive oldu: “Ben güçlü olmalıyım ki, hastam da güçlü olsun” diyerek yürüdü hastane koridorlarında, odalarda.Kalbini nice hasta kalbin yakınında tuttu ve onlar için elinden ne geldiyse yaptı. O yorgun bedeni ve sapasağlam ruhuyla birlikte bu yola koyulmuştu. Onun ilgi ve tedavisi vesilesiyle birçok hasta şifa buldu,  pek çok solgun yüz renklendi. Hastalarının sağlığına kavuşması her türlü fedakarlığa değerdi. Çünkü o da diğer tüm sağlık çalışanları gibi bir iyilik neferiydi. (Ayşe Serra Kara / Yıldırım Müftülüğü)

Mudanya Belediye binasında test ve incelemeler başlatıldı Mudanya Belediye binasında test ve incelemeler başlatıldı

EN GÜZEL İSİMLER: el-GAFFÂR

Hata ve kusurları örten, daima affeden, günahları bağışlayan manasındadır. Bu ism-i celil; mana olarak içinde kusurdan, günahtan azade olamayan kullar için engin bir merhamet ve affı da barındırır.  Bu esmanın tecellisi, insanların günahlarının ardından “bağışlanma” istemelerine bağlıdır. Kul için ümidin tazelendiği bir makamdır. “Affedici” ve “kusur örtücü” olmayı da bize öğreten bir esmadır.

NE OKUYALIM?

Ailemin Sohbet Günlüğü–Bir Ayet Bir Hadis Bir Fetva

Aileyi öncelikle sağlam dinî ve ahlâkî temeller üzerine kurmak sonra da güçlendirerek korumak nasıl mümkün olabilir?

Bu kitap, bütün boyutlarıyla aileyi ele alan, bilgilendirmenin yanı sıra farkındalık oluşturmayı hedefleyen bir çalışmadır.

Dinimizin ana kaynakları olan Kur’an ve Sünnet’ten yola çıkarak aile gerçekliğini dile getiren ve aile sorunlarına değinerek çözüm önerileri sunan kısa sohbetler, okuyucuları ailelerimiz için bıkmadan usanmadan sevgi ve emek vermeye davet etmektedir. 2020 yılında Diyanet Vakfı Yayınlarından çıkan eser komisyon tarafından kaleme alınmış olup 327 sayfadır.

BİR SORU BİR CEVAP

Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerlebozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceyekadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayındaherkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyor ve oruç tutmalarına dabaşka bir engel yoksa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur.Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak,oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıran, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

22 NİSAN 2021 PERŞEMBE

10 RAMAZAN 1442

Bursa Namaz Vakitleri

 

İmsak                   04:36

Güneş                  06:09

Öğle                      13:07

İkindi                    16:53

Akşam                  19:56

Yatsı                      21:23

 

Bir Ayet

Onlar; başlarına bir musibet gelince, "Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah'a aidiz ve şüphesiz O'na döneceğiz" derler. ﴾Bakara, 2/156﴿

Bir Hadis

“Allah’ım cimrilikten sana sığınırım, korkaklıktan sana sığınırım, ömrün en rezil zamanına kalmaktan sana sığınırım.” (Buhârî, Deavât, 37)

Bir Dua

“Allah’ım! İhtiyarlıktan, kederden, âcizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, borç sıkıntısından ve güç sahibi olan kişilerin haksızlığına uğramaktan sana sığınırım.” (Buhârî, Et’ıme, 28)