Tarım ve Orman Bakanlığı, su kaynaklarının verimli kullanılması için yeni ve modern birçok sulama yöntemini kullanıyor. Bu sayede Türkiye’de hem sulanan tarımsal alan miktarı artıyor, hem de bu yeni sulama yöntemleri gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektarlık tarım arazisinin yaklaşık 6,5 milyon hektarı sulamaya açılmış durumda. Kalan kısmın sulamaya açılması ile ilgili çalışmalar da sürüyor. Basınçlı sulama sistemleri ile suy etkin ve tasarruflu olarak kullanılıyor. Söz konusu sistem sulamanın yanında, gübreleme ve ilaçlama kolaylığı da sağlıyor. Ayrıca bilinçsiz sulamadan kaynaklanan drenaj problemlerinin de önüne geçiliyor. Basınçlı sulama sistemleri ile yüzde 30-50 arasında su tasarrufu sağlanıyor.

KAYIPLAR AZALTILMALI

Bakanlık, açık sistemlerden kapalı sistemlere ve vahşi sulamadan basınçlı sulama sistemlerine geçişe öncelik vererek su kayıplarını azaltmayı hedefliyor. Şu an bir milyon 250 bin hektar alan basınçlı sulamaya açılmış durumda. 300 bin hektar alanda sayaç takılı. 230 bin hektar alanda metreküp olarak su kullanım hizmet bedeli (sulama) ücretlendiriliyor.

KURAKLIĞA DAYANIKLI ÇEŞİT GELİŞTİRİLECEK

Bursa’da 2 zincir market mühürlendi Bursa’da 2 zincir market mühürlendi

Kısıtlı su koşullarında su tasarrufu sağlayan sulama programları, kurağa dayanıklı çeşit geliştirme çalışmaları, çeltik gibi çok su isteyen ürünlerde basınçlı sulama sistemlerinin kullanılması gibi çalışmalar sürüyor. Basınçlı sulamada su, açık kanallar yerine kapalı boru içinde basınç verilerek yağmurlama ya da damla sulama tekniği ile bitkiyle buluşuyor. (yenisafak.com)