Halil Muhtarım sizi tanıyarak röportajımıza  başlayalım isterseniz sonrasında bizlere nasıl muhtar olduğunuzu da anlatırsanız sevinirim.

HİÇ BİR ZAMAN BAĞIMI KOPARMADIM

Buralara kadar geldiğinden, bizlerle böylesine  bir röportaj yapmış olduğunuzdan dolayı bende sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Halil Sakin,Keles ilçesi Davutlar Mahallesi'nde 1980 yılında doğdum. İlkokulu köyümde okudum. Ortaokulu Bursa'da Emir Sultan Ortaokulunda okuduktan sonra şartlardan dolayı liseye devam edemedik, kış turizmine yöneldim. O zamanlar 20-22 sene kış turizmi ile ilgilendim orada çalıştım. Ben köyümü seviyorum. Hiçbir zaman köyümü terk etmedim, hep buralardayım. Muhtar olma fikrine gelince, köyümüzde 2003-2015 yılları arasında burada esnaflık yaptım, market işlettim. Tabii esnaf olduğunuzdan biliyorsunuz halka hizmet anlamında orada halkımızla bir iletişim doğdu. Halkımız da bizi sevdiği için gel muhtarımız ol, Davutlar’ın  sıkıntılarını, sorunlarını zaten biliyorsun diye bana bu yönde teklifte  bulundular, bende aday oldum. 2019 yılındaki muhtarlık seçiminde, eski muhtarla birlikte 3 yeni aday daha vardı. Çekişmeli bir yarış oldu bu seçimi ben 2 oy farkla da olsa bu kazandım. Sağ olsun halkımız bizi seviyordu, teveccüh gösterdiler buradan onlara bana oy veren de oy vermeyen de bütün Davutlar Mahallesi sakinlerine sevgilerimi selamlarımı iletmek istiyorum. Elimizden geldiğince onlar da şahitlerdir, hizmet getirmek için yoğun bir çaba harcıyorum ve de bu durum bu şekilde devam edecek. Benim amacım işte bir zamanlar bir muhtarımız vardı köyümüze birçok hizmetin  gelmesini  sağladı desinler arkamdan yeter. Bunun için uğraşıyorum bunun için çabalıyorum. Kalıcı eserler bırakmak için çabamız sonuçta biz  doğma büyüme buralı olduğumuz için köyümüzü seviyoruz,  insanımızı seviyoruz.

DAVUTLAR, ÇAYLAR, KAYADİBİ

Peki Muhtarım bizlere Davutlar Mahallesini  tanıtır mısınız? Nüfus ne kadardır?  Geçim kaynakları nelerdir?

Davutlar Köyü, Davutlar,Çaylar ve Kayadibi  mahallelerinden oluşmaktadır. Kışın 600-700 civarı nüfusumuz var. Yazın bu binin üzerine çıkıyor geçim kaynağımız yüzde 80 kiraz ceviz vesaire üzerinedir. 1999 yılında kiraz ihracatı başladıktan sonra halkımızın yüzde 80-90'ı kiraz üzerine bizim burada  Kozağacı bölgesinde komple kirazdır. Kalitesi yüksek Napolyon kirazımız vardır ve bir çoğu da ihraç edilir. Daha önceki yıllarda Kiraz Festivali de buralarda olmuştu İnşallah ileriki süreçte tekrardan bu Festivalimiz canlanır diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda yoğun bir yağış oldu burada o zaman değerli bakanımız Hakan Çavuşoğlu sağ olsunlar bize bayağı bir destek sağladılar ona buradan teşekkürlerimi de iletmek istiyorum aynı zamanda.

SU SIKINTIMIZI GİDERDİK

Muhtarım, aşağı yukarı 2 seneye yakındır muhtarsınız, bu süreçte ne gibi hizmetlerin gelmesini sağladınız köyünüze?

Uzun yıllar esnaf olduğumda zaten sıkıntıları biliyordum,  hiçbir zaman buralardan kopmadım yaklaşık 20-25 seneden beri içme suyu ve sulama suyu problemi vardı.  Hayat için su lazım biliyorsunuz , su olmazsa  hiçbir şey olmuyor. 2019'da yürüttüğümüz proje sağ olsun BUSKİ genel müdürümüz Güngör Bey devreye  soktu ve bunu değerlendirdi. 2 kilometrelik hattan  içme suyumuzu getirdik. Pompa ile geldi, Çaylar mahallemize ve Davutlar mahallemize. Halletmiş olduk tek bir kaynağımız vardı bu hava şartları bu şekilde giderse tabii riske giriyor. İyi ki  biz bu projemizi yapmışız, eski kaynağımıza kalmış olsaydık tamamen susuz kalmıştık şimdi. Bizim Kozağacı bölgemizde kaynak suları yeterli değil bu Kozağacı bölgesi 12 mahalleden 7 muhtarlıktan  meydana geliyor. Bütün bu köyler birbirine bağlı köylerdir bunların tamamında  aslında su sıkıntısı var .Çünkü bizim burada Hereke’de olan suyumuzun çok büyük potansiyeli var bütün Muhtar arkadaşlarımızla birlikte bu suyun bu bölgeye dağıtımı ile ilgili başvuruda bulunduk müdürlerimiz notlarını aldılar, İnşallah bu hayata geçtiğinde çok güzel olacak bu bölgelerin hiç su sıkıntısı vesaire kalmayacak.

ARAZİ YOLLARIMIZI AÇTIK

     Bunun yanı sıra arazi yollarımızda büyük bir çalışma ortaya koyduk tamamen toprak üzerinden greyderin açmış olduğu yollardı bunlar, zamanla  bozuluyordu bunların üzerine malzeme attırdık bizim burada meyve taşımacılığı Kiraz olduğu için ezilmesi çürümesi sıkıntı olduğundan bu arazi yollarımızı hallettik açılmayan arazi yollarımızı açmış olduk birkaç noktada  eksikliğimiz var, onların da bir an evvel bitmesini bekliyoruz. Ama çoğunu hallettiğimizi söyleyebilirim.

TEDAŞ’IN DİREKLERİ YENİLENİYOR

TEDAŞ'ın çok eskiden dikmiş  olduğu ağaç  direkler vardı daha önceden bunların girişimleri  yapıldı sağ olsun Osmangazi müdürümüz Emin Bey ve Keles şefimiz Muzaffer Bey ve ekibi onların çok büyük desteği oldu. Şu anda direkler dikilmeye  başladı  , birkaç hafta içerisinde tamamlanacak diye düşünüyorum .Gerçekten bu sıkıntıyı da halletmiş olduk.

KIRAATHANELER AÇTIK

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Davutlar,Çaylar ve Kayadibi  Mahallesi olarak toplamda burada 3 yerleşim var. Burada Çaylarda insanımızın halkımızın oturabileceği bir tek kıraathane vardı ama Davutlar ve  Kayadibinde yoktu. Tabii bunlar  önemli  ihtiyaçlar, burada ne bileyim bir cenaze olduğunda ya da herhangi başka bir şey olduğunda gelen giden  halkımızın oturabileceği hal hatır sorabileceği, çay içeceği  kahve oluşturduk, onu yaptık içerisini tamiratını yaptık güzel bir şekilde yine Kayadibi Mahallesi'nde de yoktu daha önce bir hocaevi olarak kullandığımız binanın alt katına tadilat yaptık, orasını da insanımızın kullanımına açtık.

Sürekli burada olduğumuz için sonra işte bize devamlı insanımızın bulabileceği muhtarlık binası olsun dedik. Çok amaçlı bina  yaptıramadık, kendime ait olan burayı  işte görmüş olduğunuz gibi mobilya eşyası, iç dekorasyonu vesaire hem muhtarlık olarak açmış oldum kendi olanaklarımla halkımıza daha iyi hizmet verebilmek amacıyla.

YOL MEDENİYETTİR MUTLAKA YENİLENMELİ

Yoldan  gelirken de görmüşsünüzdür en büyük sıkıntımız Keles’ten Kozağacı bölgesine ulaşımı sağlayan yolumuz çok dar, kamyonlar vesaire geldiğinde kazalar olabiliyor büyük sıkıntı mutlaka bu yolun daha kullanışlı bir hale getirilmesi lazım, bu yol kullanışlı bir hale gelirse buradaki insanlar da rahat bir şekilde köylerine ulaşacaklarından çok daha hareketli olacak buraları  diye tahmin ediyorum. Bunun  mutlakaprograma  alınması lazım. Bizim burasının gelişmesi için bu yol çok önemli. En önemli sorun bu yol bizim köyümüzle Keles arası 18 kilometre normalde  bu 18 kilometre yol 15-20 dakikada geçilmesi lazım ama  maalesef şimdi 40-45 dakika sürüyor bu yolun durumundan dolayı. Aslında meyvecilik buralarda çok güzel oluyor. Kiraz üretimi vesaire ama mutlaka bu yolun düzenlenmesi lazım ve böylelikle insanların kolay köylerine ulaşmaları durumunda buraları daha da kalabalık olur yol varsa medeniyet vardır yol olmadığı için zaten buraları geri kalmış durumda. Bütün muhtarlar hep birlikte  Karayolları Bölge müdürüne gittik bu durumu anlattık notl arını aldılar İnşallah bir an evvel bu yolun iyileşmesi geliştirmesi lazım  bunu gerçekten dört gözle bekliyoruz, bütün halk bütün insanlar bekliyor, herkes bekliyor. Son olarak  buradan başta Davutlar Mahallesi sakinlerine ,bütün hemşerilerime bana oy verselerde vermezler de hepsine  sevgilerimi selamlarımı iletmek istiyorum herkese ayrıca daha güzel pandemisiz bir yeni yıl dilemek istiyorum.