“Oruç, sayılı günlerdedir.” (Bakara, 2/184) ayetince fırsat bildiğimiz ve ibadet olmasının yanında bir yönüyle “sıhhat bulmak”(Heysemi;3/179) hikmetini de içinde barındıran oruç mevsimi Ramazan,mağfiret, takva ve hasenat ayıdır.Ramazan müminlerin kemâl yolculuğunda Rablerine yaklaştıkları kurbet ayıdır. İbadet ve taatın, dua ve tesbihin, tekbirle teravihin, sahurla sadakanın sentezidir Ramazan. Yedisinden yetmişine bütün Müslümanlar için bir neşe, coşku ve heyecan vesilesidir.

Bizler de bu coşkuyla idrak ettiğimiz Ramazan’ı karşılarken Ramazan-ı Şerifin bize getirdiğiönemli mesajları iyi kavrayıp, iyi yorumlarsak, İslam ve insanlık adına en hayırlı çıkarımları elde etmiş oluruz.Ruh dinginliği, sabır ve metanet terbiyesi, sukut öğretisi kazanımlarımız olur. Soframızın bereketi, sahurun letafeti, paylaşmanın iyileştirici gücü bize eşi benzerini bulamayacağımız manevi bilgiler sunan bir mektebe dönüşür. Şayet Ramazan’ı layıkı veçhile karşılar ve yaşarsak bu vesileyle ruhîhayatın derunî yönüne nüfuz edebilir,  maddeden manaya yolculuğumuza ve yeryüzündeki anlam arayışımıza güç katabiliriz.

Bu rahmet mevsiminde biyolojik varlığımızın sağlıklı olmasına dikkat ettiğimiz gibi manevi varlığımızın sıhhati için de kalbimize dikkat etmeli onu gören, duyan, hisseden,akleden bir hale getirmeliyiz. “Kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur” (Ra'd, 13/28) ayeti mucibince kalbimizin manevi sıhhatine de yoğunlaşmalı, maddi manevi bütünlüğümüzü korumalıyız. Bedenin arzu ve iştahlarını denetim altına alarak az yiyerek az konuşarak az uyuyarak manevi dünyamızı geliştirecek gerekli donanım ve kabiliyeti elde edebilmeliyiz. Açlıkla doymak, paylaşarak çoğaltmak, ibadete koşarak yavaşlamak mümkün. Bu Ramazanla daha pek çok güzelliği mümkün kılabiliriz.

Sevdiklerimizle sosyal mesafeli kalsak da Ramazanla baş başa olduğumuz, iftarlarımız kalabalık olmasa da yetimlerin gamzelerine güller kondurduğumuz, buruk kalmış yüreklere dokunduğumuz, günaha, hataya sürgü çektiğimiz, Hakk’ın dîvânına azıklar hazırladığımız,leyle-i kadre eriştiğimiz, huzur ve arınmışlıkla bayrama ulaştığımız bir Ramazan olması duasıyla… Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun.

İzani TURAN / Bursa İl Müftüsü

 

EN GÜZEL İSİMLER: ALLAH

“Allah" sözcüğü Kur'ân'da 2699 defa tekrarlanır. Sevinince, üzülünce, heyecanlanınca ve korkunca dilimizden bir anda dökülen bu sözcük Yüce Yaratan'ın tüm isimlerini kapsayan özel adıdır. Bazı kaynaklarda ilah kelimesinden geldiği ifade edilse de herhangi bir kelimeden türemiş olmadığına, sözlük anlamının da bulunmadığına dair görüşler ağırlıktadır. İslam âlimlerine göre Allah, varlığı zorunlu olan ve bütün övgülere lâyık bulunan zâtın adıdır. Bu manadan dolayı “Allah” yüce ismiyle, yine Allah’tan başka hiçbir varlık anılmamıştır. Meryem Suresi 19. ayet-i kerîmede “Sen O’nun bir adaşı olduğunu biliyor musun?” diye buyrulur. Yüce Allah’ın adaşı, eşi ve benzeri ve ortağı yoktur.

NE OKUYALIM? YOLU GÜZEL YÜRÜMEK

Yolu Güzel Yürümek, solgun yüreğimize huzur bağışlayan bir çağrıya cevap vermek üzere yola koyulan ve kendi başına duran bir kalbe yol arkadaşı olması ümidiyle kaleme alındı. Murad edildi ki cümleler manalı bir âlemin muhabbet arayışlarını çoğaltsın da yer bulduğu sayfalar kutsal yolculuğa çıkmayı arzulayanlara ve çıkanlara yâren olsun.

2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’ndan çıkan bu eser, Abdulbaki İşcan tarafından kaleme alınmış olup 136 sayfadan oluşmaktadır.

RAMAZAN İLMİHALİ

Oruca niyet nasıl yapılır?

Niyet, ibadetlerin kabulünün ön şartıdır. Her ibadette olduğu gibi oruçta da kalbenniyet etmek yeterlidir. Oruç için niyetin vakti, akşam namazı vaktinin girmesiyle birlikte başlar. Oruç için sahura kalkılması fiili bir niyettir. Kişi sahura kalkmamış olsa bile sabah bu bilinç içinde ise niyetli sayılır.

Ramazan orucu ile günü belirlenmiş adak orucu ve nafile oruçlarda niyet etme zaman› öğle namazına yaklaşık bir saat kalana kadar devam eder. Bunların dışındaki, kefaret, kaza, günü belirlenmemiş adak oruçlarında ise “imsak”tan önce niyet edilmesi gerekir.

İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi

*Dini sorularınızı İl Müftülükleri bünyesinde hizmet sunan ALO FETVA 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattına iletebilirsiniz.

ŞEHİR VE İNSAN

İkindi güneşi Uludağ’ın eteklerini turuncunun tonlarına boyarken, iftar saatinin heyecanı bir başka yaşanır Emirsultan’da. Güvercinlerin gerdanındaki renk cümbüşünü gamzelerine konduran çocuklar, meydanı bir süre iftar çadırlarına bırakırlar.

Akşam ezanı yaklaşırken, Zeyniler’den Yeşil’e doğru heyecan dolu bir sessizlik kaplar Emirsultan sokaklarını.Nihayet ezan sesi, Tophane’den yayılan top sesine karıştığında, oruçluya bayram olan saatlerin akrebi sabrı, yelkovanı şükrü gösterir.

İftar çadırları, birbirine yabancı insanların arasındaki İslam kardeşliğini Ramazan’ın bereketiyle halka halka yayar. Çorbasını, ekmeğini alanlar, uhuvvet minderine bağdaş kurup orucunu açar.Akabinde kılınan akşam namazının âminleri, Emirsultan hazretleri ve ailesine, kabristanda yatan ulemaya okunan Fatiha’larla arşa yükselir.Sonra yavaş yavaş teravih hazırlıkları başlar.

Emirsultan’da Teravihte adeta bir duygu seli yaşanır. Şadırvandaki su sesi Kur’an tilavetine fon olurken, tatlı bir meltem safları ferahlatır.

Emirsultan’da ev sahibi; kapısından girenin selamını cevapsız bırakmayan bir Allah dostudur.Hazretin türbesinde ömür muhasebesi yapanlar, ötelerden rahmet ve muhabbetle karşılanır. Emirsultan’da Ramazan, başkadır.

Rümeysa Kumaş / Nilüfer Müftülüğü

Bir Ayet

Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. ﴾Bakara, 2/183﴿

Bir Hadis

“İslâm beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resûlü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekât vermek, Kâbe'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Müslim, Îmân, 21)

Bir Dua

“Allah’ım! Senden iman içinde sağlık, güzel ahlâk içinde iman, peşinden rahmet, âfiyet, mağfiret ve rıza gelen bir kurtuluş istiyorum.” (Hakim, "De’avat", 1919)

13 NİSAN 2021 SALI

1 RAMAZAN 1442

Bursa Namaz Vakitleri

İmsak      04:53

Güneş                  06:22

Öğle                      13:09

İkindi     16:50

Akşam                  19:47

Yatsı                      21:10