COVID-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2 virüsü, pandeminin başından bu yana değişmeye devam ediyor. Yeni bir araştırmaya göre virüsün gittikçe daha bulaşıcı hale geldiği görülüyor.

ABD’de yapılan çalışmada virüse ait 5.000 genetik dizilim analiz edildi. Virüsün daha ölümcül hale geldiği veya etkilerinin değiştiği yönünde bir bulguya rastlanmadı. Ancak daha kolay bulaşacak şekilde mutasyon geçirdiği belirlendi.

Uzmanlara göre tüm virüsler mutasyon geçiriyor, bunların büyük bir kısmı önemsiz.

Henüz hakem onayı sürecini tamamlamayan araştırma, resmi yayın öncesi sunucu olan MedRxiv‘de yayınlandı

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden David Morens, araştırmanın sonuçlarının fazla paniğe yol açmaması gerektiğini, virüsün sosyal mesafe ve maske gibi halk sağlığı önlemlerine adapte olmasının mümkün olduğunu söyledi.

Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret

Morens, “Tüm bu önlemler hastalığın bulaşması için engel teşkil ediyor. Ancak virüs daha bulaşıcı hale geldikçe, maske gibi ve el yıkama gibi virüsün bulaşmaması için aldığımız tedbirleri daha kolay aşabiliyor” diye konuştu. Morens aynı zamanda virüsün aşı çıktıktan sonra da mutasyon geçirmeye devam edebileceğini, aşının da buna uyum sağlamak zorunda kalacağını söyledi. (gidahatti.com)