Ufuk IRGAŞ/Mustafa TANITAN

Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Bursa İl Başkanı Fahri Özmen önceki gün Bursa'da, Genel Başkan Okan Fırat, İstanbul temsilcisi Armağan Türkeş ve İzmir temsilcisi Mehmet Akpulat''ın da konuk olduğu bin toplantıya katıldı bir ziyaretlerde bulundu.

Dört kişiden oluşan ekip ilk önce Milli Eğitimden sorumlu Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu'nu makamında ziyaret edip kantincilerle ilgili şikayet ve sorunlarını anlatıp çözüm yolları hakkında bilgiler verdi. Sendika Genel Başkanı Okan Fırat buluşmada yaptığı açıklamada, "Korona virüs nedeniyle Ülkemizde 13 Mart'tan bu yana okullarımız kapalı, tabi ki kantinlerimizde kapalı. Virüs hepimizin hayatını her alanda etkiledi. 7 ay çok uzun bir süre hepimizin geçindirmesi gereken ailelerimiz var. Sabit giderlerimiz, ev kiralarımız, kredi kartı borçlarımız, Bağkur prim ödemelerimiz var. 7 aydır hiçbir gelirimiz yok. Çalışmıyoruz, işsiziz. Bu bizim mesleğimiz. Biz evimizi bu işle geçindiriyoruz. Önümüzdeki süreçte okulların ne şekilde açılacağı,nasıl açılacağı ve ne şartlarda çalışacağımız da belli değil. Kantinci esnafı umutsuz" İfadelerini kullandı 

 KİRA ARTIŞLARI DURDURULSUN

Kantin-İş Sen Genel Başkanı Okan Fırat açıklamasını şöyle sürdürdü: "21 Eylül’de planlanan eğitim ve öğretim yılında ikili eğitime geçilmesi veya farklı bir senaryonun gündeme alınmasıyla öğrenci sayıları azalacak öğlen yemekhanelere öğrenci gelmeyecek. Kantincinin olmayan kazancı daha da düşecektir. Kantin kiralarımızı ödemek bir yana bu zor şartlarda yine evimize ekmek götüremez hale geleceğiz. Bizleri virüs değil bu geçim sıkıntısı ve stres öldürecek. Bizlerin biraz nefes alması için devletimizden destek ve yardım bekliyoruz. Bağlı bulunduğumuz Bakanlıklarla sürekli iletişim halindeyiz. MEB tarafından yayımlanan ve 81 il Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen yazıda “Eğitim ve öğretime ara verilmesi durumunda kiracının çalışma süreleri ve kirası dondurulur” şeklindeki açıklamasına rağmen bu süreçte dahi kantin kiralarına başta Ankara olmak üzere yüzde 500'e varan artışlar yapıldı. Sendikamıza her gün bu konuyla alakalı yüzlerce telefon geliyor. Bu süreçte sözleşme yenilenemez, muhammen bedel yapılamaz. Yapılan muhammen bedel ve kira artışlarının iptal edilmesini  ve 2020-2021 Eğitim Öğretim yılından kira alınmamasını talep ediyoruz. Şeklindeki  önerilerimiz de boşa gitti. Sayın Valim sizden Bursa İl Milli Eğitim Müdürümüzle görüşerek Kantincilerin sorunlarına çözüm getirmenizi istirham ediyor ve bizi kabul ettiğiniz içinde teşekkür ediyoruz."diye konuştu

ESNAF KAN AĞLIYOR BIÇAK KEMİKTE

Tüm Kantin İşletmecileri iş veren sendikası Bursa İl Başkanı Fahri Özmen de buluşmada yaptığı açıklamada kantinci esnafının 2020-2021 eğitim ve öğretim senesinde tüm hijyen şartlarını uygulayarak göreve hazır olduğuna değindi. Ve sıkıntılarıyla ilgili olarak da şu açıklamada Covit-19 önlemleri kapsamında Mart ayında başlayan uzaktan eğitimle birlikte zor günler geçirdiklerini, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yeni normal hayat ismini verdiği 1 Temmuz sonrası  bir çok iş yerinin açıldığını altını çizdi. Özmen, velilere de endişe etmemeleri yönünde mesaj verdi. “Her şey normal ama konu eğitime gelince Okullar açılmasın diyorlar. Okulların açılması yönünde çıkan tartışmalarda velilerin de ikiye bölündüğünü ifade eden Özmen velilerin endişelerinin yersiz olduğunu belirtti. Yeni normal hayata geçişle birlikte açılan; AVM, halı saha, kafe, oyun salonları, restoran gibi işletmelerde çocukların sosyal mesafe kurallarına pek fazla uymadığına da dikkat çeken ÖZMEN çocuğuma herhangi bir hastalık bulaşır mı? Diyerek okullara öğrencisini yollamak istemeyen velilere şunu sormak istiyorum; Normalleşme süreciyle birlikte; kafeler,internet kafeler, halı sahalar,açıldı. Veliler çocuklarını bu noktada takip edebiliyor mu? Ben özellikle oyun konsolu bulunan kafelere gittim. Bir oyunu 4 kişi birlikte omuz omuza oynuyor. Her şey normal ama konu eğitime gelince ne hikmetse “Okullar açılmasın” diyorlar. Ülkemizin eğitime ihtiyacı var. "diye konuştu. Ekibin şikayet ve sorunlarını not alan Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu buluşmanın sonunda yaptığı açıklamada konuyu İl Milli Eğitim Müdürüyle görüştükten sonra telefonla sonucu bildireceğini söyledi.

Mobilya’nın kalbi 22-27 Nisan’da İnegöl’de atacak Mobilya’nın kalbi 22-27 Nisan’da İnegöl’de atacak

SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

Ekip daha sonra sorunlarını iletmek için Milli Eğitim Müdürlüğüne gitti. Haftalar öncesinde randevu alınmasına rağmen Bakanlıkla telefon konferans ı yüzünden görüşme gerçekleştirilemedi. Ekibin Bursa temasları Bursalı Kantinci Esnaflarının da katıldığı sorunların masaya yatırıldığı Ördekli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıyla sona erdi.  Genel Başkan Okan Fırat, İstanbul temsilcisi Armağan Türkeş ve İzmir temsilcisi Mehmet Akpulat; Misafirperver ve örnek bir ev sahipliği yapan Kantin İş Sendikası Bursa İl başkanı Fahri Özmen e teşekkür edip Bursa'dan ayrıldılar.