Özkan Yıldırım

İnegöl’le adeta özdeşleşmiş, İnegöl’ün neredeyse her sokağında binaların üzerinde yazan karşınıza çıkan Uysallar İnşaat’ın Yöneticisi Yılmaz Uysal Uysallar İnşaat’ın bugününü, yarınını anlattı. 

**** Yılmaz Bey öncelikle bizleri, ekibimizi İnegöl'deki bu güzel ofisinizde konuk ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Uysallar İnşaat'ın kuruluşu ve bugünlere geliş süreci ile ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim sonrasında elbette değişik konularla ilgili sorularımız da olacak.

AİLECEK MÜTEAHHİTİZ!

----Her şeyden önce hoş geldiniz, şeref verdiniz, ayaklarınıza sağlık. İnegöl'e gelişimiz 1988, o zamandan beri İnegöl'de ikamet etmekteyiz. Ailecek hepimiz inşaatçıyız, mesleğimiz İnşaat üzerine. Bu 30 küsür yıl içerisinde İnegöl'e çok iyi bir hizmet ettiğimizi, güzel yapılar kaliteli yapılar yaptığımızı düşünüyoruz. Biz 7 tane müteahhitiz aynı aileden 4 kardeş 3 amca. Mesleğimizi severek yapıyoruz. İnşaat sektörünü geleceğe yönelik yeni olan neslimizi de bu yönde okutup geleceğe adım atmak istiyoruz, biz ilçemize yapısal olarak katkıda bulunuyoruz. Her anlamda faydalı ve verimli olduğumuzu düşünüyoruz. Bu da tabii milletimizin takdirine kalan bir şeydir.

AKHİSAR’DA YENİ PROJEMİZE BAŞLIYORUZ

Biz İnegöl'ün içerisinde genelde birçok inşaat yaptık, son üç beş senedir de Alanyurt'ta yapıyoruz, yeni yerleşim de bundan sonra İnegöl'de Alanyurt'ta. Yer sıkıntısı olduğu için Akhisar Bölgesin de yeni projelerimiz var. Allah nasip ederse. Biz genelde kendimiz arsayı alıp yapıyoruz kat karşılığı şeklinde bugüne kadar hiçbir İnşaat çalışmamız olmadı. Biz “Desinler diye yapmıyoruz, beğendiğimiz projeler olursa” yapıyoruz. Bu elbette arz-talep meselesi bu konuda bayağı bir ilerlediğimizi düşünüyorum. Gelen neslimizi bu inşaat mesleği üzerine okutup daha bilinçli, daha kaliteli yapılar yapmak üzerine mimarıdır, mühendisidir yeni nesli bu meslekler üzerine yetiştiriyoruz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Allah dert keder vermediği sürece, ekonomik ölçüler müsaade ettiği sürece bu şekilde devam edip ilerlemeyi düşünüyoruz. Evliyim, dört çocuk babasıyım, şu anda bir çocuğum hukuk fakültesinde, diğeri genç bir girişimci olarak rent a car sektöründe devam ediyor, diğer bir oğlum da bizim ondan isteğimiz tıpta ilerlemesi idi çünkü o kapasitedeydi fakat onun tercihi hukuk ya da mimarlık olacak gibi gözüküyor. Diğer oğlum ise daha küçük ellerinizden öperler.

DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR

**** Şuan da devam eden projeleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz bizlere okuyucularımıza Yılmaz Bey?

--- Bizim şu anda parça bazında 38-40 dairelik bir projemiz hazır. Allah nasip ederse bu 38-40 dairelik yerimizi biz genelde Şubat'ta, Mart’ta başlarız inşaatlarımıza Temmuz Ağustos’ta bitiririz. Sonbaharda da bunların satışları biter kış aylarında arsa arayışı arsa tedariğiile ilgili çalışmalar yaparız, sonrasında işte baharın ilk aylarında da inşaatlarımıza başlarız biz yine bu şekilde devam edeceğiz çalışmalarımıza inşallah.

****Peki Yılmaz Bey, ev sahibi olmak isteyen daire sahibi olmak isteyen vatandaşlarımıza, insanlarımıza neler önerirsiniz ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

MAALESEF BU SEKTÖRE HERKES GİRMEK İSTİYOR

---- Şimdi inşaat sektörü son zamanlarda talep gördüğü üzere bu sektöre herkes giriyor işte Sarrafı, mobilyacısı herkes bu sektöre girmeye başladı, zamanla bunlar eleniyor muhakkak. Bu emek isteyen bir şey yani parayla her şey yapılmıyor, para babalarını görüyoruz belli bir süre sonra işin ehli olmadıkları için iflas ediyorlar. Yatırım aşamasındaki insanlarımıza önerim, maket üzerinden bilmedikleri hiçbir firmaya inanıp, güvenip önceden almasınlar mutlaka yatırım öncesi araştırma yapsınlar. En basiti belediyeye gidip o firma şimdiye kadar hangi projeleri yapmış, hangi projelerin teslimatını hangi projelerin bitiminden sonra oturma izni almıştır diye araştırsınlar. Gelişi güzel herkesten, her firmadan daire alınmaz. Çünkü kişiler hayatı boyunca bir kere ev sahibi olabiliyor onu da kurtlara kaptırmasınlar.

GÖRMEDİKLERİ, BİLMEDİKLERİ, ARAŞTIRMADIKLARI PROJELERE GİRMESİNLER

Kesinlikle insanlarımız görmedikleri daireyi görmedikleri tapuyu almasınlar Sonuçta insanımız inanan bir toplum ve bazıları işte kandırıp cebindeki parayı alabiliyor insanımızın tapu bir tarafa para bir tarafa şeklinde, öyle alsınlar. Bilinmedik firmalar olmasın bilindik firmalara elbette bir şey demiyorum. Kaliteli, gözle gördükleri projeyi alsınlar sonrasında mağdur olmasınlar. Allah'tan korkmayan bilinmeyen bir firmaya denk gelirlerse çok kötü olur. İnşaat çok önemlidir, İnşaat teknik bazda mimarı, mühendisi, yapı denetimi var. Ancak vasıflı kaliteli bilinçli eleman olmadığı zaman çok büyük sorundur, ben kendim inşaattan çalışarak gelen bir kişiyim. Yani A'dan Z'ye kendi emeğimizle geldim, amelelikten kalfalığına, ustalığına sonrasında bu müteahhitliğe geçtik. Yeni yapı denetim firmalarından çok çekiyoruz, neredeyse belediyenin verdiği imar durumunu sorguluyor işin bilincinde olmadığından dolayı kağıt üzerinde gördüğü ile uygulamalar arasında çok büyük fark var. Bu da zamanla toplumumuz buna alışacak İnşallah düzelecek.

İNEGÖL’DE BATIYA DOĞRU BÜYÜYOR

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

İnegöl gelişen göç alan büyük bir ilçedir ilçe demek de artık yetmez büyük bir kenttir. İnegöl'ün yeni kentsel dönüşüme yeni imar alanına gerçi Akhisar bölgesinde açılan imar alanı büyük bir yerdir devlet buraları teşvik ederse altyapı, elektrik, yol, su götürürse müteahhitlerin yüzde sekseni yüzde doksanı orada çalışmalara başlayacaklar gibi gözüküyor. Genelde bütün şehirler batı tarafına sürekli gelişiyor her nedense doğu tarafı biraz kırsal kalıyor. Bu tabi İnegöl'de de aynı batıya doğru büyüyor. Akhisar'ın zemini, kat yüksekliği çok büyük avantaj. Umarım, dilerim başarırız daha güzel bir kent daha güzel yeşil alanı çok olan park sonunu olmayan güzel bir kent kentsel dönüşüm olur. Yeni bir şehir yapılaşması olur.

KENTSEL DÖNÜŞÜM  “ADA” BAZINDA OLABİLİR

Kentsel dönüşümde yine İnegöl’ün içerisinde başlayabilmesi için ada bazında kentsel dönüşümün olmasına inanıyoruz. Son 15 senedir bunun üzerinde çalışmalarımız oldu, önerilerimiz oldu, konferanslarda bunları dile getirdik. O yüzden toplumumuzu bilinçlendirme zorunluluğumuz var. Ada bazında belediye buna öncülük ederse istimlak işini başarırsa kentsel dönüşümde 8-10 tane model proje çizerse halka sunarsa. İşte örneğin 130 metrekarelik bir dairede oturuyor, 130 metrekarelik dairede yine aynı hakkı talep ediyor Bunun yanında yeni bina olsun, yeni metraj olsun, yeni bir otopark olsun deniliyor. Bu tabii müteahhite kazandırmadı için bu işler olmuyor. Mevcut olan hakkı Örneğin 100 metre ise 50 metre var olan bir hakka talep olursa, artı ve eksikleri tamamlanır yeni bir kentsel dönüşüm yapılabilir. Herkesin rahat ettiği bir yeni yapılaşma olur, diye düşünüyorum.

ORTAK AKIL DEVREYE GİRMESİ LAZIM

Eğer bir ilçede, ilde, kentte, sokaklarda arsa eski binalar yıkıksa bunların bir an önce işte deprem bölgesinde yaşamış olduğumuzdan depremin önüne geçmemiz için bu yıkık olan çarpık yapılaşmayı kentsel dönüşüm adı altında yeniden modern yapılara kavuşturmak zorundayız. Bunu kim yapacak belediye öncülüğünde tabii şehir plancılarıyla, mimarlarla, STK’larıyla bu şehrin nasıl bir yapı nasıl bir modern bir kente dönüşeceğinin çalışmasını yapmamız lazım konferanslarda bunlar dile getirilir, arz ve talep doğrultusunda istenilen modelde istenilen boyutta geleceğe yönelik yeni kentler, yeni binalar ortaya koyulabilir. Burada tabii uzlaşı kültürü çok önemli bu olmazsa olmaz. Adam benim evim 50 metre olsun, bana ait olsun ama ben şehrin göbeğinde yaşamak istiyorum diyor. Yok öyle bir dünya köy hayatı yaşayacaksan köye gideceksin şehrin ortasında kalmışsan topluma engel olmaman gerekiyor. Bu konuda düşüncelerimiz bu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE UZLAŞI ŞART!

Uysallar İnşaat olarak şimdiye kadar İnegöl’de 350-400 kadar daireyi teslim ettik. Hiç bir müşterimiz şikayetçi değildir. Bu sene diyelim dairesini 300 bin liraya almışsa seneye mutlaka bu daire 350-400 bin lira olmuştur, hep üstüne koymuştur. Biz her zaman kendilerine malımızın arkasındayız diye söylemişizdir. Bugün malımızı binamızı sattık arkamızı kesinlikle dönmüyoruz. 10 sene sonra bile olmazda o binada herhangi bir anormallik teknik sıkıntı varsa biz her zaman onların yanında olur sıkıntıyı gidermeye çalışırız. Bu da tabii bizim enerjimizi İnegöl'deki ismimizi arttırdığı kanaatindeyim. Biz kesinlikle günübirlik düşünmüyoruz bu sektörde hiçbir zaman da bunu böyle düşünmedik.

**** Uysallar İnşaat gerçekten 30 seneyi aşkındır İnegöl'de güzel izler bırakmış durumda her mahallede, neredeyse her sokakta bir projeniz mevcut hedefleriniz neler bu konuyla ilgili neler söylersiniz Yılmaz Bey?

KESİNLİKLE YAPTIK DEMEK İÇİN YAPMIYORUZ

---- Huzur barış içerisinde yaşadığımız sürece herkes önüne yönelik büyük hedefleri büyük projeleri koyuyordur mutlaka, bu projelerde kurduğun hayal, becerebildiğin hayalleri kurmak lazım bizim senelik hedefimiz en az 50 daire, en çok 75-80 daire civarındadır. Her sene bu hedefimizi koyarız kimi yıl bu hedefimizi gerçekleştirdiğimiz gibi kimi yıllar bulamıyoruz. Birkaç senedir ben şahsen arsa arayıp bulamıyorum bulduğumuz arsalarda göz dolduracak projeler değil öyle arsalar kalmadı tatmin edici yerler kalmadı. Biraz ekonomik durumdan ,pandemiden dolayı ölçülü gitmek istiyoruz önümüzü görerek  gitmek istiyoruz. Çünkü inşaat sektörü çok büyük bir sektör 70'in üzerinde kalem sonuçta bu sektör bu inşaatı yapmak kolaydır önemli olan bunun sonunu getirebilmek insanlara huzur ve refah içerisinde bunu satıp bundan bir kare elde edebilmek. Bu da ekonomi ile ilgili mevcut olan piyasa ile ilintili, o yüzden ölçülü gitmek istiyoruz.

DİKKAT ETSİNLER, TUZAĞA DÜŞMESİNLER

İnegöl'de yaşayanlara, komşularımıza, dostlarımıza, kardeşlerimize şunu söylemek istiyorum mutlaka araştırsınlar sorsunlar mutlaka belediyeye danışsınlar bilindik firmalarla çalışsınlar, bilinmedik firmalarla çalışmasınlar. Bilinmedik firmalar ne kadar size avantajlı fiyatlar sunsalar da bunun sonu çok önemli, öyle bir tuzağa düşmesinler özellikle anlaştığınız konuştuğunuz müteahhitin sermayesi ne kadar olduğunu bu inşaatı projeyi bitirip bitiremeyeceği ile ilgili mutlaka ön bir araştırma yapsınlar çünkü bunlar çok önemli inşaata sonuçta başlamak önemli değil teslimatı çok önemli. Her malın bir alıcısı vardır piyasada bir dairenin fiyatı 400 bin lira ise size gelip 250 bin lira diyorsa mutlaka bu işin altında bir şey vardır. O bölgede arsa bellidir, bayındırlık birim fiyatları bellidir, müteahhitin kazancı bellidir teslim süreci bellidir, bunları göz önünde bulundurarak günümüz çağında bu tuzağa düşmemek gerekiyor. Mutlaka sorsunlar soruştursunlar inşallah en hayırlı sonuca varırlar diye düşünüyorum. Ben herkese buradan son olarak hem İnegöl'de hem yurt çapında yaşayan 84 milyon insanımıza İnegöl'den sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

 

İletişim Bilgileri:

Sinanbey Mahallesi, Kamer Sokak No:18

Telefon:+90  224 712 02 68

Gsm +90 532 394 60 81

Faks:+90  224 712 02 68

E-mail: info@ İnegoluysallarİnsaat.com

İnegöl/ Bursa/ Türkiye