İkizler Diş Polikliniği’nden Diş Hekimi Buse Irkörücü, mevsim geçişlerindeki ağız ve diş sağlığı üzerine açıklamalarda bulundu. Mevsim geçişlerinden en çok bağışıklık sisteminin etkilendiğini hatırlatan Diş Hekimi Buse Irkörücü, “Bağışıklık sisteminin zayıfladığı bu dönemlerde grip, nezle gibi hastalıklar çokça görüldüğü gibi diş ve dişetleri de bundan etkilenir. Dişlerde geçici hassasiyetler oluşabilir. Ağız hijyenine bu dönemde daha çok dikkat edilmelidir. Hassasiyet giderici özellikli bir diş macunu kullanılarak bu geçiş dönemleri rahatlatılabilir” dedi.

6 AYDA BİR BAKIM

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

Diş eti kanamalarının oluşumu hakkında da konuşan Buse Irkörücü, dişeti kanamalarının bakteri plağının etkinliğini yitirmesi sonucu oluştuğunu söyledi. Irkörücü, “Bu plakın oluşmasında ise düzenli fırçalamama, diyabet gibi metabolik hastalıklar, stres gibi bazı faktörler vardır. Özellikle temizlenmeyen plak, hızla diştaşı oluşumuna neden olur. Diştaşları dişetinde hafif şişlik ve kızarıklıklar yapar, bu dişetleri ise kolaylıkla kanama yapar. Bunun önüne geçmek adına 6 ayda bir total bakım yapılmasında faya vardır” diye konuştu.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDİR?

Diş eti çekilmelerine değinen ve diş eti çekilmesinin yaygın bir diş problemi olduğunu ve her yaşta insanda gözlenebildiğini belirten Buse Irkörücü, yavaş yavaş ilerlemesi nedeniyle çoğu insanın diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmediğini ve bu hastalığın farklı nedenlere bağlı olarak gelişebildiğini kaydetti. Hastalığın tedavisiyle ilgili de bilgiler veren Irkörücü, diş eti çekilmelerinde farklı yöntemler ile tedavilerinin olduğunu dile getirdi. Diş eti çekilmesi tedavisinde öncelikle çekilmenin sebebinin saptanması gerektiğini belirten Irkörücü, “Basit koruyucu yöntemler veya diş eti operasyonları ile çekilmeler tedavi edilebilmektedir. Diş eti çekilmesini önlemek için; yumuşak bir diş fırçası kullanılmalı, diş fırçasını çok bastırmadan, süpürerek hareket ettirilmeli, sigara ve tüm tütün mamulleri kullanmamalı, diş ipi ve bakteri önleyici gargaralar kullanılmalı, dişlerinizi gıcırdatıyorsanız gece plağı kullanılmalı, C vitamini açısından zengin beslenilmeli ve bol bol su içilmeli” ifadelerini kullandı.