Kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emeklilerin ekonomik ve sosyal sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı. TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan PARS başkanlığındaki TÜED Uludağ Şubesi Heyeti Ankara’ya gitti. Hazırladıkları bu raporla siyasi partilerin kapısını çalan Pars, emeklilerin sorunlarının çözümü konusunda destek talep etti. İlk olarak İYİ PARTİ’yi ziyaret ederek Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile görüşen TÜED Uludağ Heyeti İYİ Parti’den emeklilerin sorunlarının çözümüne ilişkin destek sözü aldı. Çalışanların ve emeklilerin sorunlarını İYİ Parti’nin öteden beri yakından takip ettiğini ifade eden TATLIOĞLU; “Pandemi sürecinden en fazla etkilenen kesimlerden birisinin de emekliler olduğunu ifade ederek sorunların çözümüne ilişkin sürecin yakın takipçisi olacaklarını ifade etti.

PAPOR SUNULDU ÇÖZÜM KAPIDA

İYİ Parti ziyaretinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) ziyaret eden TÜED Uludağ Heyetini CHP Genel Sekreteri Selin Sayek BÖKE kabul etti. TÜED Heyetinin sunumunu dikkatle dinleyen BÖKE Emeklilerin haklı ve meşru taleplerini Meclis gündemine taşıyacaklarını ve CHP olarak emeklilerimizin sorunlarının çözümüne destek olacaklarını ifade etti.

HER PLATFORMDA DİLE GETİRECEĞİZ

 “Emeklilerin taleplerini ve sorunlarının çözümüne ilişkin önerilerimizi meşru her platformda dile getireceğiz” diyen TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan PARS; Emeklilerin taleplerini dile getirmek ve sorunlarının çözümlerine ilişkin görüş ve önerilerimizi paylaşmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) de randevu istediklerini ancak henüz randevu taleplerine olumlu veya olumsuz bir cevap alamadıklarını ifade etti. Türkiye Emekliler Derneği olarak emeklilerin yaşadığı sıkıntıları yakından takip ettiklerini dile getiren Pars, yaşlılar için Anayasamızla getirilen pozitif ayrımcılık içeren düzenlemenin uyum yasalarının acilen çıkartılması gerektiğini belirtti. Pars: “Bu kapsamda; Yaşlıların fizyolojik ihtiyaçları dikkate alınarak, başta ısınma ve barınma ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kira ve yakıt yardımı yapılmalıdır. Doğalgaz, elektrik, su, telefon ve ulaşım hizmetlerinde pozitif ayrımcılık sağlayacak şekilde özel indirimler sağlanmalı, yaşlı bakan ailelere sosyal destek ödemesi yapılmalıdır.” dedi.

YAŞLILAR İÇİN UYUM YASALARI

Yaşlılar için Anayasamızla getirilen pozitif ayrımcılık içeren düzenlemenin uyum yasaları acilen çıkartılmalıdır. Bu kapsamda; Yaşlıların fizyolojik ihtiyaçları dikkate alınarak, başta ısınma ve barınma ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kira ve yakıt yardımı yapılmalıdır. Doğalgaz, elektrik, su, telefon ve ulaşım hizmetlerinde pozitif ayrımcılık sağlayacak şekilde özel indirimler sağlanmalı, yaşlı bakan ailelere sosyal destek ödemesi yapılmalıdır.

RAPORUN İÇERİĞİNDEN...

TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars’ın hazırladığı ‘EMEKLİ RAPORU’ tam metni şöyle:

TABAN AYLIĞI

Mevcut yasalarımıza göre hayatlarının yarısını çalışmakla geçiren ve emekli maaş sistemi nedeniyle emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalan emeklilerimizin emekli maaş hesaplamasında taban aylığı uygulamasına yeniden geçilmesi ve En düşük emekli aylığının insan onuruna yaraşır bir seviyeye yükseltilmesi gerekmektedir.

SEYYANEN ZAM

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıları altı aylık tüfe artışına göre yapılırken, memur emeklilerine kamu sözleşmelerine göre artışların yapılması, eşitlik kuralına da aykırıdır. Yüzdeli zamlar, zengini zengin, fakiri fakir eden bir uygulama dönüşmüş, emekliler arasında makas büyümüştür. Tüfe artışı, emeklileri koruyan bir sistem olmadığından, yeni bir artış sistemi getirilmeli, emeklilere büyümeden pay verilmelidir. Emekliye mutlaka SEYYANEN zam yapılmalı.

İNTİBAK

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması ve dönemsel farklılıkların ortadan kaldırılması için intibak yapılmalıdır. 5 milyon emekli intibak bekliyor ve emeklilere büyümeden pay verilmesini istiyoruz. Sosyal güvenlik kuruluşlarının kendi içindeki objektif olmayan farklılıklar giderilmeli ve ortak standartlar oluşturulmadır. Taban aylıklar ve gelirler eşitlenmeli ve bu seviyenin tespitinde insan onuruna yaraşır hayat seviyesi dikkate alınmalıdır. Sosyal güvenlik kuruluşlarının standartlarındaki farklılıklar yasal düzenlemelerle intibak yapılarak giderilmelidir

EK ÖDEMELER

Yetersiz kaldığını, yüzde 4 - 5 olan oranların yüzde 8 ‘ e 9 ‘a çıkarılmasını. Vergi iadesinin karşılığı olarak çalışanlara en az 220 lira asgari geçim indirimi yapılırken, 2000 TL emekli aylığı olan bir emekliye 80 TL ek ödeme yapılması, emeklilerimizin vergi mağduru olduğunun somut bir örneğidir. Bu nedenle, emeklilerimiz için en az ek ödeme tutarı günün koşullarına göre yükseltilmelidir. Derneğimiz, ek ödeme oranlarının en az yüzde 8-9 olarak belirlenmesini talep etmektedir.

KATKI PAYLARI

Kaldırılmasını gelir ve aylık alanların katkı paylarını ödeme gücü olmadığından, muayene aşamasında alınan katkı paylarının emeklilerden alınmamasını öneriyoruz.

BANKA PROMOSYONLARI

Paralarının herkesin emekli aylığına göre yapılmasını istiyoruz. Emeklilere ödenmekte olan banka promosyonları yüksek enflasyon karşısında değerini kaybetmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu ve bankalar arasında yapılan promosyon protokolün esasları emeklileri koruyacak biçimde değiştirilmelidir. Promosyonlar, her yıl yeniden güncellenerek ödenmesi sağlanmalıdır.  (Haber Merkezi)