Gökhan GÜNDOĞDU/Mustafa TANITAN

Davutkadı semtinin eski ve köklü ailelerinden Şenol ailesi İnşaat sektörü başta olmak üzere her alanda Bursa ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyor. Doksanlı yıllarda kurdukları Almirhan inşaatla adını duyuran Şenol ailesi şimdide sebze ve meyve yetiştirip ihracata da başladı. Naranciye yetiştiriciliği hobi ötesinde bir gelir kaynağı oldu artık.

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

Her alanda Bursa ekonomisine katkıda bulunan Şenol ailesinin Yazıcıoğlu Narenciye Yönetim kurulu başkanları Bilal Şenol ve Hacer Şenol'un oğlu Ali Burak Şenol Bursa'da sektöründe faaliyet gösteren tüm restoran, lokanta, market, manav ve çiğ köftecilerin limon ihtiyacını karşılıyor.

BİR AYAĞIMIZDA MERSİN'DE

Pazarlarda tane ve kiloyla satılan mutfağımızın vazgeçilmez meyvesi limon, ülkemizde Akdeniz bölgesinde özellikle de Mersin ve çevresinde fazlaca yetişiyor. Yazıcıoğlu Narenciye Yönetimi sezon öncesinde ülkemizde limonun merkezi olarak isim yapan Mersin'de meyveyi dalından toplayarak Bursa'da da satılmasını sağlıyor. Şenol ailesi bu işin başına da ailenin en küçük ferdi Ali Burak Şenol'u getirdi. Mutfaklarımızın vazgeçilmezi limonu memleketinden toplayan Ali Burak Şenol'la yaptığımız tele-röportajda bize şu bilgileri aktardı. "Ülkemizde çaydan çorbaya katılarak tatlandırılması sağlanan ve ilaç sanayisinde de kullanılan limonun Bursa'ya satışını gerçekleştirmek ve aile ekonomimize katkıda bulunmak için Şenol ailesi adına bu işe giriştim. Sezon başında Mersin'e gelip meyvesini satın aldığım bahçeden mevsimlik işçilerin de desteğiyle limonları toplayıp kamyonlarla Ürgüp'teki mağaralara taşıyoruz. Burada yaklaşık bir ay olgunlaşan limonlar daha sonra kasalara yüklenerek Bursa'daki tüketicilere ulaştırılıyor. Bu uğraşımda onun üzerinde çok sayıda mevsimlik işçilerde nasipleniyor" dedi.

LİMONUN TANIMI VE FAYDALARI

Limon üretimi Türkiye'de daha çok Mersin ilinde yaygındır. Kökeni üzerinde belirgin bir bilgi yoktur. Meyveleri sarı renklidir. Kabuk girintili çıkıntılı, orta kalınlıktadır ve kalınlığı 5,54 mm'dir. Meyvenin sap tarafında belirgin bir boyun bulunur. Meme, küt ve kaba yapılıdır. Suda çözünebilir kuru madde miktarı % 8-10, titre edilebilir asit içeriği % 6-10' civarındadır. Çok önemli bir yerli limon çeşididir. Uçkurutan hastalığına (Phoma tracheiphila) göreceli dayanıklılığı vardır. Yüksek verimli ve oldukça düzenli ürün verir.