Bursa’da kurduğu firmasıyla yaklaşık 5 yıldır Amazon firması üzerinden dünyanın farklı ülkelerine stoksuz ticaret yaparken, verdiği eğitimlerle de bu alana birçok yeni girişimciler kazandıran Muhammed Cihangir Aydın, dünyada giderek yaygınlaşan dijital ticaret sistemi ile ilgili bilgiler paylaştı. ABD’deki firmalardan tedarik edilen ürünlerin Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Singapur gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa’nın tamamı olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine kısa sürelerde gönderildiğini belirten Aydın, pandemiden önce de dünya genelinde yoğun olarak kullanılan online stoksuz ticaretin pandemi ile birlikte öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi.

Amerika kıtasında ve özellikle de Kuzey Amerika’da çok yaygın olarak kullanılan bu sisteme karşı Türkiye’de olumlu bir bakış açısının olduğunu belirten Aydın, pandemi ile birlikte gelen sıkıntılı sürecin ülkemizde sürecin gelişimini hızlandırdığını ifade ederek, “Pandemiye kadar yalnızca bireysel girişimciler ve tüketiciler bu konularla ilgileniyorken, pandemi döneminde artık büyük sermaye sahipleri de dijital ticarete odaklanmak zorunda kaldılar. Bugün bizim 700’ün üzerinde danışmanlık yaptığımız girişimci adayımız mevcut. Pandemi sürecinde 5.000 kişiye ücretsiz eğitim verdik. 2021 yılında da giderek daha da artan taleplere cevap verebilmek adına eğitimlerimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Ülkemizde hem bireysel girişimci adaylarının hem de büyük kurumsal firmaların bu işe olan ilgisi git gide büyüyor. Biz de onların bu alandaki rehberi ve çözüm ortağı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Oyun piyasasına yeni oyuncu Oyun piyasasına yeni oyuncu

STOKSUZ SATIŞLARDA İSTANBUL BAŞI ÇEKİYOR

Online stoksuz satış sistemine en çok ilgi gösteren kentlerin başında İstanbul’un geldiğini belirten Aydın, “Sıralama yaparsak İstanbul’u Antalya, İzmir ve Ankara gibi şehirlerimiz izliyor. Eğitim ve danışmanlık verdiğimiz kişiler arasında ABD ve Rusya’da yaşanan Türk girişimcilerimiz de var. Hatta mesleki profillerine baktığımızda doktorlar ve avukatlar da dijital ticaretin bir parçası olmak için bizimle iletişimdeler. İnsanlar da artık farklı bir bilinç var. Belki ek gelir kapıları açmak için, belki mobil bir iş olduğu için özgürleşmek ya da güvenli alan içinde kalmak adına bu alana yönelmek istiyorlar” açıklamasını yaptı.

ONLİNE ALIŞVERİŞİN GELİŞİMİ İÇİN GÜVEN ORTAMI ÖNEMLİ

Türkiye’de online satışlara karşı bazı insanlarda bir önyargı olduğunu da hatırlatan Muhammed Cihangir Aydın, insanların bilmediği şeylerle karşı mesafeli olmalarının doğal olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “İnternet siteleri ile ilgili ne yazık ki negatif yönde bazı deneyimler var. Böyle olaylar yaşandığında güvensizlik ortaya çıkıyor. Bu tür işlerde öncelikle ülkede kredi kartı kullanımı yoğunluğu, yaş ortalaması ve aylık ortalama harcamaların ortalamaları bilinmeli. Ülkemizde kredi kartı kullanımı diğer ülkelere göre hala çok düşük. Burada öncelikle güvenin tahsis edilmesi gerekiyor. Bu da zamanla oturacak. Çünkü firmalar artık dijitalleşme ile maliyetlerin düştüğünü gördü ve tüketiciler de nereden istediğim ürüne ulaşabilirim demeye başladı.  Artık, AVM’lerden ayrılarak internet üzerinden alışveriş yapmaya başlayacağız diyebiliriz.

Bugün biz müşterilerimize güvenli bir şekilde kargo gönderme imkanına sahibiz. ABD’de bizim ara depolarımız var. Türk girişimcilerin başlattığı bir hareket. Uluslararası kargo gönderimini sağlayan anlaşmalı firmalarla tedarikçilerimize ürünleri bu ara depolar vasıtası ile gönderiyoruz. ABD’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne bugün maksimum 5 günde kargo teslimatı yapılabiliyor. 4 günde Kanada’ya, 3 günde Meksika’ya teslimat yapılabiliyor.”