Özkan YILDIRIM

Karacabey’in en büyük köylerinden, uçsuz bucaksız bereketli topraklarıyla meşhur Dağkadı’nın üç dönemdir çok başarılı bir şekilde muhtarlık görevini yürütmekte olan Sayın Hasan Şenel ile birçok konuyu masaya yatırdığımız güzel, detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

• Öncelikle Muhtarım, bizleri ekibimizi köyünüzde konuk ettiğiniz, ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Dağkadı köyü muhtarı Hasan Şenel kimdir? Baştan sizi tanıyabilir miyiz?

EMEĞİMİZ, EKMEĞİMİZ “TARIM”

----Elbette, memnuniyetle. Buralara kadar gelip bizlerle röportaj yapmış olduğunuz için bizler de sizlere teşekkür etmek isteriz. Ben Hasan Şenel 1956 Karacabey -Dağkadı doğumluyum. Annem babam Bulgaristan göçmeni 93 macırı olarak yurda gelmişler. Yerimiz, yurdumuz burası. Köyümüzün okulunda okuduk. Eskiden biliyorsunuz dışarıda okumak çok zordu o yüzden köyümüzde kaldık. Tarımla uğraşıyoruz, emeğimiz, ekmeğimiz tarım. Köyümüz Karacabey bölgesi olarak karpuzundan tutun, kavunundan tutun, buğdayına, arpasına, mısırına, tohumluk mısırına kadar v.s. daha birçok ürün ekilip dikilmektedir. Bilhassa tohumluk mısır karşılığında çiftçimiz iyi bedeller kazanmaktadır. Karpuzumuz zaten bölgesel olarak Karacabey Dağkadı Karpuzu olarak geçer ilk karpuz burada çıkar, bugün benim karpuzumda burada hasat olmaya başlıyor. Tarımda köyümüzün potansiyeli gerçekten çok yüksek..

• Muhtarım, şimdi de gelelim isterseniz muhtar olma sürecinize?

SAĞ OLSUNLAR 2 KAT, 3 KAT OY FARKLA SEÇİMDEN ÇIKMAMI SAĞLADILAR

---2009 yılında İki dönem muhtarlık yapmış bir abimiz vardı, o yıl ona karşı büyük bir farkla aldım seçimi neredeyse 3 katı. 2014 yılı ve 2019 yıllarında da yine rahat bir şekilde iki kat farkla oy alarak seçimleri kazandım. Fakir gariban çocuğu olarak geldik, kimseyi hakir görmeyiz, herkese yardım etmeyi severim, kim gelirse gelsin kapımdan kimseyi geri çevirmem.

• 2009-2020 yılları arasında 11 yılı aşkındır muhtarsınız, bu süreçte neler değişti Dağkadı’da?

GÖLETİMİZİ KAPALI SİSTEME ÇEVİRDİK, BEREKET ARTTI

--- İlk önce bizim 1987 yılında Özal hükümeti zamanında yapılan bir göletimiz vardı o gölette açık alan kanal sulama sistemi vardı. Ben Muhtar olduktan sonra bunu kapalı sisteme çevirmek için sözde almıştım Faruk Çelik'ten, o yılki seçimden sonra 2 yıl içerisinde göletimiz kapalı sisteme döndü. Köyümüzün üzerinde olan göletimiz sayesinde bu aşağı yukarı 2000-2500 dönüm yer sulanıyor. Ovalarda mücadele ederken topraklarımız artık aynı şeylere doymuştu göletimiz olduktan sonra bir rahatlama oldu. Bereket anlamında da birçok katma değer oldu, sulu araziye girmesi ekonomi olarak da köy halkına yansıdı. İçme suyu şebekemizi yaptırdık daha sonraki dönemde. Altyapımızı yaptık ayrıca, vardı ama çalışmıyordu ona ilaveler yaptık, değişecek bölgelerini değiştirdik. Halihazırda bir foseptik çukurumuz tam kapasiteyle çalışmıyor, bu foseptik çukuruna giden hattımızda sorun var Türkçesi. Orada kod sorunu var. İçme suyu şebekesi yaptık köyümüzün girişinden çıkışına kadar olan kısmı kapalı sıcak asfalt yaptık, derken bir vatandaşımız geldi eniştemiz diyoruz .

MURAT ERCİLİ’YE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ

Allah razı olsun bir tane güzel bir cami yaptırdı, Hayırsever işadamı Murat Ercili. Rahmetli kaynanası, rahmetli olduğunda buraya geldiler “Hasan Abi okul durumunuz nasıl bir okul yaptırayım buraya” dedi. Okul durumumuzda hiçbir sıkıntımız yoktu. “Madem o zaman Allah rızası için bir cami yeri gösterin ben de size bir cami yaptırayım” dedi. Biz de hemen başladık, burası hazine yeriydi projede diğer işlemler çok hızlı bir şekilde ilerledi 6 tane alternatifli proje çizdirdi, kendi mimarlarına sonra onların içerisinde en güzelini biz seçtik. O zaman Önder Matlı milletvekiliydi en son işi Allah razı olsun o bitirdi 3-4 ay içerisinde tahsis işi gerçekleştirildi. İnşaat izin ruhsat işlemlerini ben koşturdum bir yıl içerisinde de Camimiz hizmet verme durumuna geldi.

• Şimdi isterseniz eksikliklere gelelim muhtarım ne gibi eksiklikler var? Şu da olsa, bu da olsa iyi olur dediğiniz neler var?

PARKE TAŞI İHTİYACIMIZ ÇOK ELZEM

---- En büyük sıkıntımız parke taşı, sokak araları maalesef toz içerisinde kalıyor, bu manada en az 5000 metrekarelik parke taşına ihtiyacımız var. Onunla ilgili girişimlerde bulunduk, Alinur Aktaş başkanımızdan söz aldık sıraya sokuldu ama neredeyse 1 sene geçti hala haber yok. Sokaklar gerçekten toz duman içerisinde yazın toz, kışın çamur içerisinde yine aynı şekilde köyün tam merkezinden geçen kamyonların, araçların hızlı geçmesi ile ilgili hız kesici azaltıcı aletlerin caddeye monte edilmesini istedik. Ama bu konuyla ilgili bir gelişmede olmadı maalesef hızlı geçen araçlar kamyonlar insan güvenliği ve sağlığı açısından da büyük sıkıntı yaşatıyor...

MEZARLIĞIMIZ VE DERE BOYLARININ ELDEN GEÇMESİ LAZIM

Şu anda mezarlıklarımız kötü durumda pandemiden dolayı kimse gelip temizlik yapmadı içerisindeki ot yığınları bayağı büyüdü, kurudu. Mezarlıklar Müdürlüğü'nü geçenlerde de aradık yaptıracağız diyorlar ama dediğim gibi onlar da bunu bir türlü hayata geçiremedi. Şimdi gider oralardan da birkaç fotoğraf çekeriz. Köyümüzün içerisinden geçen bir deremiz var çevresi berbat, hele o güzel camimizin yanında dere çalı çırpıyla üstünün kapanması otlarla örtülmüş olması çok kötü yazın çok kokuyor. Bu derenin kanal içerisine alınması durumunda çevre düzenlemesi yapılması durumunda akışının da sağlanmasıyla çok güzel olur diye tahmin ediyorum. Dereden yana da böyle bir sıkıntımız var.

HAYVANCILIĞA ÇOK ÖZENİYORUZ

Şu anda köyümüzün üzerinde bulunan 762 dönümlük bir arazimiz var mera olarak. Burası fundalık, çırpılıp içerisinde, hiçbir işe yaramaz hale geldi. Buradaki çırpılar sökülerek temizlenmesi ile burada hayvancılık yapmayı çok istiyoruz. Hayvancılığa çok özeniyoruz ama meralarımıza bakan yok yine köyümüzün altında Çayırlar bölgesinde 940 dönümlük bir meramınız daha var boş durması, senelerdir bakılmaması nedeniyle tabii dikenli otlar çıkmış olmasından dolayı kimse hayvanlarını oraya sokamıyor. Çünkü hayvanlarda orada zarar görebiliyor. Meralarda biliyorsunuz kendi kafana göre işletip ya da tarımsal amaçlı bir amaç uğruna çalıştırma durumu yok, çivi dahi çakılamıyor. Sadece Tarım İl müdürlüğü ile birlikte çalışma altında ıslah ederek veyahut da yeniden çimlendirerek bir şeyler yapabiliriz diye düşünüyorum. Çünkü o dikenlikler olduğu sürece hiçbir şey yapılamaz. Meralar çok bakımsız.

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

Köyümüzde Tarım Kredi Kooperatifi var Tarım Kredi Kooperatifi çok eski, ondan sonra Tarımsal sulama Kooperatifimiz var Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz ve Dağkadı Üretici Kadınlar Derneği mevcut zaten Türkiye'de kurulduğunda sayıları 40 taneydi bunların 36’ıncısı da köyümüzde kuruldu.

YEŞİLDERE BARAJI SEL RİSKİNİ YOK EDER

Yeşildere Barajı ihalesi yapıldı yapımına başlanmıştı ama sonrasında bütçe yüzünden bir şekilde ara verildi ihalesi şimdi tekrardan yapılacak diye duyduk. Barajın yapılması durumunda köyümüzün en verimli bölgesi olan Cevizlik bölgesini sellerden engelleyecek diye tahmin ediyorum. DSİ olarak hantal bir çalışma var burada yeterli bir çalışma yok. Bursa Bölge Müdürü de değişti zaten Hayati Bey’de zaten burası ile pek ilgilenmiyordu, defalarca gitmiş olmamıza rağmen. İnşallah yeni gelen kardeşimiz Karacabey’e ilgi gösterir bu hastalıklar neticesinde bizde gidip gelemedik gelen kardeşimizle de yüz yüze konuşamadık.

MESİRE ALANINA ÇOK UYGUN

Köyümüzün üst tarafında,22 dönüm içerisinde Çamlık arazimiz var burasının mesire alanına çevrilmesini sonrasında çocuk parkı ile zenginleştirilmesi istiyoruz. Çünkü çok güzel bir yer burası yazın bile burası çok güzel esiyor çok güzel bir dinlenme alanı bu manada buraların böyle güzel bir Mesire Alanı şeklinde düzenlenmesini istiyoruz. Ama iyi olacağını tahmin ediyorum, inşallah “gelen gideni aratmaz”, diye de bir atasözümüz vardır biliyorsunuz…

• Muhtarım, son olarak Dağkadı köyünde yaşayan vatandaşlarımıza neler söylemek istersiniz sonuçta, rakiplerinizden 2 kat, 3 kat fazla oy vererek sizi muhtar seçmişler?

HEPSİNE SONSUZ TEŞEKKÜRLER

--- Buradan tabii elbette hepsine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Burada tamamen bir kardeşlik ortamı var, kahve değiştirme ve buna benzer şeyler kesinlikle burada yaşanmaz. Muhalefetten de olsa herkes el ele kol kola girip çayını kahvesini içer, herkes kardeşçe yaşar. Buradan herkese sevgilerimi, selamlarımı iletmek istiyorum. Başta Dağkadı’da yaşayan hemşerilerimiz olmak üzere Karacabey'de Bursa'da yaşayan bütün vatandaşlarıma, herkese sevgilerimi selamlarımı göndermek istiyorum esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı...