Özkan YILDIRIM
Fethi Hocam, öncelikle bizleri ,ekibimizi tekrardan misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Bizler artık sizi tanıyoruz ama bilmeyenler için kısaca sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz.
Elbette, memnuniyetle. 1981 Elazığ doğumluyum. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım, 2005 yılında da mezun oldum. Mezun olduktan sonra Adıyaman'da köy sağlık ocağında 2 yıl kadar çalıştım. 2007 yılında uzmanlığı kazandım Uludağ Üniversitesi'nde 2012 yılına kadar devam etti ve başarı ile aldık çok şükür sonra yine tekrardan mecburi hizmet faslı başladı 2 yıl kadar Bingöl'de çalıştım. 2014 yılından itibaren Bursa'dayım ilk olarak Anadolu Hastanesi'nde son üç buçuk yıldır da Ceylan Hastanesi’nde çalışmalar yürütmekteyim.
HALKIMIZA YARDIMCI OLABİLMEK BENİM İÇİN BÜYÜK ONUR
Hocam ,sosyal medya anlamında da gerçekten görüntü paylaşımınız ,soru soranlara yardım etmeleriniz vesaire gerçekten çok ilgi çekici, bu konuda neler söylersiniz?
Fırsat bulabildiğim kadar sosyal medyayı kullanmaya çalışıyorum o aynı görüntüler benim de çok hoşuma gidiyor, çok mutlu oluyorum bunları paylaşmakla ndaşlarımıza, halkımıza yardımcı olmak bizleri mutlu kılıyor. Elimden geldiğince branş harici olsun, dahili olsun gerçekten soru soran herkese sosyal medya üzerinden cevap vermeye, yardımcı olmaya çalışıyorum.
ÇARPINTI, GÖĞÜS AĞRISI VE NEFES DARLIĞINA DİKKAT
Biraz da branşınız üzerine sorular sormak isterim hocam, kalple ilgili sıkıntıların ilk göstergeleri neler? Hangi şikayetlerle ilk olarak hastalar size başvuruyor?
İlk olarak çarpıntı hissediyorlar. Ritim bozukluklarında insanların en büyük şikayeti çarpıntı, göğüs ağrısı, ve nefesteki kesilme nefes darlığı. Buradan bir yerden kendisi belli ediyor. Ne olursa olsun arada ki risk faktörleri de belli oluyor. Yaş ilerliyor, hastanın şekeri varsa, ailesinde kalp hastası varsa, tansiyonu varsa, kolesterolü varsa bunlar inceleniyor. Bir taraftan risk faktörleri ile birlikte o şikayetler bizim için anlamlı bu tür şikayetler yaşayanların mutlaka kardiyoloji bölümlerine giderek işte çeşitli kontrollerden geçmeliler.
HASTANEMİZDE ÇOK İLERİ YÜKSEK TEKNOLOJİ KULLANIYORUZ
Ceylan Hastanesi’ni hem billboard reklamlarında olsun ,hem de toplu taşıma araçlarında ki reklamlarında olsun görüyoruz. Yüksek teknoloji kullanmanız sizin açınızdan çok önemli değil mi?
Çok ileri ve yüksek bir teknolojiyi kullanıyoruz. Bursa'daki bu çözünürlükteki tek cihaz birkaç merkezde daha var ama bu çözünürlükte tek cihaz. İnanılmaz bir çözünürlüğe sahip, damarları tamamen görüntüleye biliyoruz, hem de çok kısa bir sürede görüntüleyebiliyoruz. Tomografi cihazı aslında ama, onun özel programının uygulanması ile yapılmış bir cihaz ileri teknoloji açıkça söyleyeyim, görüntüleme açısından çok yüksek bir başarıya ait.
BİLEKTEN ALMAK HASTAYA KONFOR SAĞLIYOR
Şöyle söyleyeyim kasıktan almış olduğumuz damarlar çok büyük damarlar bizim için çok daha pratik çok daha rahat ama hasta için çok konforsuz. 6 saat boyunca kum torbası ile yatmak zorunda kalıyor, atardamar olduğu için ciddi kanamalara yol açabilir, biz tedbir almak için 6 saat hastaları tutuyoruz ve kum torbaları altında yatabiliyorlar ancak. Bu sürede ki ihtiyaçları karşılamak çok zor oluyor ister yeme içmede ,ister tuvalette büyük sıkıntı yaşıyor hastalar başından beri en büyük sıkıntıları aslında odur. Bilekten işlemlerde öyle değil işlem bittiği gibi hasta oturuyor 2 saat sonra tamamen taburcu da olabiliyor evine gidebiliyor. Benim açımdan sorarsanız kanama oranı çok daha az daha küçük olduğu için kanama riski düşük, pratik .O yüzden bilekten tercih ediyorum. Artık dünyada da bu durum değişmeye başladı bilekten yapılıyor ama tabi operatörle de alakalı operatörün tecrübesi ile de alakalı. Yüksek görüntüleme sistemleri ile birlikte tabii bu tecrübeyi de kattığınızda gerçekten çok daha kolay oluyor.
BÜYÜK ÇABA VE EMEK İSTER
Peki sayın hocam, buradan genç arkadaşlarımıza, yüksek öğrenim de tıbbı düşünen gençlere kardiyoloji bölümüne önerir misiniz?
İstemeden elbette yapılacak bir şey yok. Öncelikle tabii doktorluk, Tıp, kardiyoloji öncelikle talep ,sonrasında da emek istiyor. Kardiyoloji başlı başına bir branş hayatınızdan çok ödün vermeniz lazım yeri geldiğinde 7/24 çalışmanız gerekiyor. Ben zamanında mesela 12 saat çalışma süreleri hatırlıyorum, 36 saat hiç uyumadığım günleri hatırlıyorum. Yani kolay değil, elbette değil ama mutlaka büyük emek harcanması lazım mutlaka yoğun bir çaba harcanması lazım. Öyle olduktan sonra ben kesinlikle Tıbbı, kardiyolojiyi bütün gençlere önermek istiyorum ama dediğim gibi çok büyük oranda da özveri istediğini ayrıca eklemek isterim. Bu manada ben kesinlikle işte öyle bir isteği ya da öyle bir talebi yokken, Tıp üzerine zorlanmalarını anlayamıyorum. Belki el becerileri yüksektir belki diğer düşünce fikirleri vardır. Ben buradan çocuklarıma bile kendi dallarında kendi istekleri doğrultusunda gitmelerini yürümelerini tavsiye etmek istiyorum. Ben kesinlikle ve onları yönlendirici bir unsur olmak kesinlikle olmam ,sadece onların kararlarının arkasında bir destekleyici olmayı yeğlerim.
Peki Fethi hocam çocukluktan beri hep doktor mu olmak istediniz çünkü genelde bütün çocuklar ya doktor olmak isterler ya da işte öğretmenlerini okulda gördükleri için öğretmen olmak isteyenler siz ne olmak isterdiniz?
Hep tıp üzerine, hatta hep kalp doktoru olmak istedim. Ailem de hiç doktor yoktu ama benim öyle bir hissim hevesim oldu. Mesela 3 yaşındayken biz adliye sarayının tam karşısında oturuyorduk Elazığ'da. Pencereden baktığımda özel otobüsler ile polis eşliğinde mahkumların adliye sarayına gelişlerini gidişlerini gördüğümde bunlar kim diye büyüklerime sormuşum “mahkum demişler” ben de o zaman ben de mahkum olacağım demişim 3 yaşında çocukken :)
BUGÜNLERDE ÇOK DİKKAT
Peki hocam son zamanlarda işte 'covid'e yakalanmayayım diye kalp hastalarının birçok kereler hastaneye gidişlerini ertelediği ve böylelikle de kalp krizlerinden son zamanlarda kaybettiğimiz canların arttığını duyuyoruz bu konuya değinmek istiyorum. Siz neler söylemek istersin gerçekten bunun doğruluk payı var mı?
Evet ,doğru çok arttı bu tür ölümlerle covidin kendisinin kalple ilgili yaptığı sıkıntılar biliniyor ,gördüğümüz bazı kalp komplikasyonları var covidin etkilerini arttırıyor. Bir defa ne olursa olsun en çok akciğere pıhtı atması olayını görüyoruz, sonra ikinci sırada kalp krizlerini ve üçüncü sıradada kalp zarı ile ilgili iltihabı durumları görüyoruz, sıvı birikmesi vesaire. Kalp kasının etkilenmesi ve kalp yetersizliğine gidişatı gördük bu hafta içerisinde ne yazık ki bu şekilde kalbi etkiliyor mu evet etkiliyor. herkesi etkilemek zorunda değil ama etkiliyor o açıdan sıkıntıdayız kalp krizleri vakaları da arttı normal hastalar açısından soruyorsanız onların kontrollere gelme oranları çok azaldı için çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Hastalar gelmiyor o korkuyla en yoğun süreçte evde inanılmaz ölçüde kalp krizleri arttığı ve kurtulamayan insanlarımız çok olduk. Covidden çok daha tehlikeli olan kalptir, covidin öldürme oranından kalbin öldürme olanı çok daha yüksektir.
EN ÇOK KALBE KURBAN VERİYORUZ
Dünya olarak Türkiye olarak kalp hastasına kurban veriyoruz. Yüzde 40'lara varan ölüm oranı var dolayısıyla. Diğer taraftan kalbi bırakalım aman evde oturalım göğsüm ağrıyor ama bir şey yok deyip ertelemeyelim, çok müdahale etmek zorunda kaldığımız hasta oldu ama işte arayıp söylüyorlar korkuyoruz gelemiyoruz diyorlar. Gelemiyorsun ama işte neticesi çok daha zor oluyor covid den kurtulma şansınız olabilir ama , kalpten kurtulma şansınız çok daha düşük. Üçüncü açıdan işte sosyal hayatı da inanılmaz etkiledi stres hayat şartları tamamen değişti artık kilolar alınmaya başlandı evde kaldıkça bir şeyler yeniliyor ,çalışma ortamları çok azalıyor evden çalışmaya başladık ayrıca, belki de onda bir hareket ediyor insanlar bu da eninde sonunda şekeri getirecek, kolesterolü getirecek ve kalp hastalığını getirecek. O yüzden büyük bir risk faktörü ben onlara buradan halkımıza bu konularda daha duyarlı olmalarını çekiniyor olsalar bile mutlaka bilhassa kalp hastalarının gerekli kontrolleri mutlaka yaptırmaları gerektiğini söylemek istiyorum. Son olarak buradan Bursa'da yaşayan insanlarımıza ,Türkiye'de yaşayan 84 milyon vatandaşlarıma, bütün vatandaşlarımıza herkese sevgilerimi ,selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.
BİZDEN DE BAŞARILAR
Cana yakın kişiliği ve konu üzerindeki yaklaşımlarının yanı sıra vatandaşlara halkımıza sosyal medya üzerinden bile soru sorduklarında branşı haricinde dahi yardım etme çabasında olan Bursamızın değerli doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fethi Alişir’e bizlerde çalışmalarında başarılar diliyoruz.