Öncelikle Başkanım, bizleri ekibimizi Besob  binasında konuk edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Fahrettin Tüccaroğlu’nu Bursa'da tanımayan  yoktur ama kısaca sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza  başlayalım.

51 YILDIR BU SEKTÖR İÇERİSİNDEYİM

Bizlere, odamıza böylesine güzel  bir fırsat sorduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum . Ben Fahrettin Tüccaroğlu 1956 doğumluyum, Bulgaristan göçmeniyim, 1970 yılında Bursa'ya geldik, ilk geldiğimde 17 gün boşta gezdim. Sonra Kapalıçarşı'da çırak olarak çalışmaya başladım gündüz Kapalıçarşı'da, gecede Kültürpark'ta  aşağı yukarı 18 saat kadar çalışıyordum işte uyumak için 6-7 saat bir zaman  kalıyordu o zamanlar gençtik  tabii bu şekilde yoğun bir şekilde çalıştık yaptığımız işte her gün yeni bir şeyler öğrenmenin hazı  vardı. O yıllarda  Kültürpark'taki dükkanda aşağı yukarı 6 sene kadar devamlı gece çalıştım, gece son otobüsle de eve dönüyordum. Otobüsü kaçırdım mı mecbur o zamanlar Davutkadı’da oturuyorduk, yürümek zorunda kalıyordum  gece yarıları o yaşta. Sonrasında dayımın yanında Kapalıçarşı'nın altında çalıştıktan sonra kendime iş yeri açtım 1984 senesinde yine aynı bölgede edinmiş olduğum tecrübe ve  birikimlerim ile  zaten 51 yıldır Kapalıçarşı'nın altındayım. İç çamaşırı, pijama, çorap  olmak üzere tekstil ürünleri satışına  hala aynı şekilde devam ediyorum.

1990 YILINDAKİ İLK SEÇİLMEM ÇOK İLGİNÇTİ

Peki başkanım oda başkanı nasıl oldunuz?  Bu konuyla ilgili neler söylersiniz bizlere  okuyucularımıza?

1990 yılında rahmetli  dernek başkanımız  Sebahattin Yalçın kansere yakalanmış o bana “Benden sonra bu işi götürecek kimse yok” dedi. O zaman beni derneğin yönetimine al dedim ama başkanlığı yapamam dedim. Seçim günü Bursa dışından bir misafirim geldi seçime gelemeyeceğim dedim kendisine. Gitmemiş olmama rağmen rahmetli başkan kendi yönetimini yazmış en başa da benim ismimi yazmış sabahleyin geldi, ”İşte sen gelmedin ama seni seçtirdim” dedi. 1990 yılında seçime gitmeden seçilmiş olduk. Eski başkanımızın takdiri arkadaşlarımızın teveccühü ile böylelikle seçilmiş oldum.1992 senesinde de dernekler odaya dönüştü biliyorsunuz. Biz Kapalıçarşı'nın altında Bedesten civarında ortak blokdaki tezgahlar bize aitti,bizim o zaman ne bir büromuz vardı,ne bir yerimiz vardı sergimiz  ve bir de kara kaplı defterimiz vardı geleni kaybediyorduk gideni siliyorduk o zamanlar öyleydi,bir büro tutmamız bile 2000 senesini buldu. 2-3 metrekarelik bir yerde belediyenin verdiği yerdi orasıda.. 2008 senesinde giyim pazarlarına başladık, halkımızın genel tabiriyle  sosyetepazarı  dediği yerler kurulmaya başlandı.Bizim 5 tane Nilüfer'de ,5 tane Osmangazi'de giyim  pazarlarımız  mevcut.

AVM KALİTESİNDE  GİYİM PAZARLARIMIZ MEVCUT

Bizim Osmangazi'deki, Nilüfer’deki giyim pazarlarımız üstü kapalı elektrikli, mescitleri, giyinme soyunma odaları olan tuvaletleri olan donanımlı bir AVM'de ne varsa bizim pazar larımız da var şu anda. Odamızın  350 civarı  üyesi  mevcut.

ÇOK ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

1 seneyi aşkın süredir pandemi dolayısıyla esnafın durumu pek iyi gözükmüyor başkanım ne dersiniz?

Şimdi şöyle esnafın durumu gerçekten zor. Şu anda zaten Allah'ın  verdiği bir nusubet var biliyorsunuz. Bu hastalık bizim esnafımızı çok zor durumda bıraktı. Geçen sene  Nisanla haziran arası 2 buçuk ay hiç açamadık pazarlarımızı. Tabii küçük esnafta biliyorsunuz 1 aylık bir gecikme seni 6 ay geri atar. Allah'tan o zamanlar ucuz kredi ile esnaf kredileri ile desteklendik. Ben ayrıca esnaf kefalette de görev yapıyorum üyelerimiz Bursa açısından borcuna sadık hiçbir şey yapmasa borcunu ödemeye çalışıyor. Ödeyemeyenler yok mu? Elbette var ama esnafımız  borçlarını ödemeye gayretli, bu kesin. Benim şu anda şahsi görüşüm icrai  takipler vesaire erteleniyor esnafın iş yapmadığı herkes biliyor  ama esas bu pandemi geçtikten sonra sıkıntı olacağını düşünüyorum. Herkes tabii alacağını almak isteyecektir haklı olarak ama  esnafımızın toparlanması zaman alacaktır esnaf etkilenir bu işten mutlaka bu alacakları ile  ilgili bu durumda esnaf kardeşlerimize inşallah kolaylık sağlanır bu borçların ödenmesinin  zamana yayılmasının çok iyi olacağını ayrıca buradan belirtmek istiyorum.

ESNAFIMIZ ZOR GÜNLERE ALIŞIK AMA

Esnafımız zor günlere alışık , büyük esnaflar gibi olmayız, sonuçta  ne kadar da olsa birbiriyle dayanışma var ,aza kanaat etmesini biliyoruz ,aile dayanışması var, günü kurtardığımız zaman Allah bereket versin deyip evine huzurla gidebiliyor. Büyük marketler ,AVM’ler gerçekten acımasız ne kadar da olsa esnafın toparlanması bu pandemi sürecinde aşılarla da önüne geçebilirse  bu yaranın sarılması iki üç seneyi bulur diye tahmin ediyorum. Bu hastalığın önüne geçildiği gibi bir güven gelse alışverişlerin, işyerin açılacağını tahmin ediyorum, ama tabii bunu zaman gösterecek nelerle  karşılaşacağımızı zaman gösterecek.

BÖYLE BİR ŞEY SÖYLENSE ŞAKA SANIRDIM

Şimdi bundan 1 sene 1,5 sene önce size deseydim  böyle böyle bir pandemi dönemi gelecekmiş esnaf işyerlerini açamayacakmış. Ben şahsen hadi ya öyle olur mu şaka mı yapıyorsun derdim.Hiç aklımıza gelmeyecek bir şey oldu birden çıktı bütün dünyaya yayıldı çok gençlerimizi, çok ağabeylerimizi kaybettik. Sabahleyin iş yerinde sağdan soldan  duyuyorsun şu kişi rahmetli olmuş, bu kişi rahmetli olmuş diye tabi çok üzülüyoruz İnşallah en kısa zamanda bu sıkıntılı süreçten bir an evvel kurtulmayı Allah'tan diliyorum. Biz bu durumu üyelerimize anlatıyoruz, bizi  takdirde ediyorlar hepsine teşekkür ediyorum da şimdi bazı esnafımız bazı kesimlerde bizim de içimizde var. Tabii  biz şimdi işte cumartesi günleri pazar günleri çalışamıyoruz diyorlar benim bunda yapabileceğim bir şey yok. Ben sana git aç diyemem bu bakanlar kurulu kararı ile yasaklanmış , anlasalar da eleştiri yapabilmek için bunu dile getiriyorlar. İnşallah işte bu hafta sonları  kapanmaları da en kısa zamanda sona erer diye tahmin ediyorum.

YÜKSEK KALİTE UYGUN FİYAT

Bu tür giyim pazarlarında sosyete pazarlarında esnaflık yapmak satış yapabilmek nasıl kolay bir şey mi başkanım, bu konularla ilgili meraklı insanlara neler söylersiniz?

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

Bazen bana bazıları geliyor işte işten çıkartmışlar ya da emekli olmuş geliyor ben pazarcılık yapacağım diye söylüyor bana, ben yüzüne diyorum ki pazarcılık mı yapacaksın? sermayen  var mı? diye ,olumlu yanıt verdiklerinde  bir hafta boyunca şurada, şurada, burada bizim pazarımız var sabahleyin 5’de  kalk git oraya o esnafın nasıl iş yaptığını nasıl tezgahı açtığını bir gör ,adam sabah beşte gidecek tezgahını açacak. Soğuk, kar, yağmur, sıcak gerçi bizim pazarlarımızın  üstü kapalı ama işte soğuk var sonuç itibariyle akşama kadar da orada dur akşam tezgahı topladığı zamana kadar  bekle ondan sonra bir hafta sonra gel bana diyorum yüzde doksanı gelmiyor vazgeçiyorlar gidiyorlar. Durumu öğrenmiş oluyorlar, pazarcılık mesleği gerçekten zor bir meslek ama uzun zaman bu işi yapanların  vücudu  alışıyor. Ben çok iyi biliyorum Kapalıçarşı'da üç tekerlekli el  arabam vardı çamaşırları, çorapları üstüne koyup buraya pazar pazarına geliyordum. Pazar pazarında yerimiz olmadığı için zabıtadan gizli gizli kıyıda köşede satış yaparak her hafta da aşağı yukarı bir ceza  görürdüm  ama o zamanlar  para kazanıyorduk o zaman esnaf sayısı azdı şimdi her yer AVM oldu, rakipler çoğaldı. AVM’ler  öyle bir şey ki sezonun  tam yarısında ucuzluğa girdim diyor senin  aldığın zaten kısıtlı bir  mal var senin bunu iade etme şansın yok. AVM'ler yüzde 500 kazanıyor ,sonradan yüzde yüze düşürdüğü zaman senin piyasanda öldürmüş oluyor.

ZİNCİR MARKETLERİN İŞLEYİŞİ DEĞİŞMELİ

Yerel zincir  marketlerinde gıdanın haricinde elektronik , giyim v.s her türlü  çok geniş yelpazede ürünler mevcut.Bu konuyla ilgili sizinde söyleyecekleriniz var mı başkanım?

Malum 3-4 tane zincir  marketler var biliyorsunuz binlerce şubesi olan,adamın elinde kalmış malı  gidiyor pazarlık ediyor çok uygun bir fiyata alıyor, camına yapıştırdığı zaman şu ürün 5 lira diye tamam. Piyasada 15 lira onun reklamıyla iş yerine mağazasına insanlar geliyor, sonra insanlar  indirimli o ürünü  ürünü alırken yanında daha başka ürünler de alıyorlar. Bununla  ilgili bir çalışma var en kısa zamanda yürürlüğe girecektir diye düşünüyorum.Zaten sattıkları ürünler de kaliteli ürünler değil işte genelde Çin malı ürünleri satıyorlar. Vatandaş da ucuza alayım da ,artık  ne kadar kullanırsam diye düşünüyor. Bizim pazarlarımızda bir  çok arkadaşımız  var  AVM'lerden  çok daha kaliteli ürün satıyorlar, bizim İhsaniye'de Agora Çarşısı'nda bir kapalı pazarımız var orada birçok sanayici iş adamı bile oradan alışveriş yapıyorlar aileleri alışveriş yapıyorlar ve de gerçekten kaliteli ürünleri uygun fiyata bulmuş oluyorlar.Giyim Pazarlarımızı ben buradan bütün halkımıza önermek istiyorum kredi kartı olanakları bile var bizim bu giyim pazarlarımızda ve de söylemiş olduğum gibi her türlü altyapısı da hizmet anlamında çok uygun.

BÜTÜN DÜNYANIN GÖZÜ ÜZERİMİZDE

Başkanım röportajımız sonunda buradan halkımıza, esnaf arkadaşlarınıza, üyelerinize  neler söylersiniz ne tür mesajlar vermek isterseniz.

Esnafımızın ne durumda olduğunu biliyoruz. Keşke elimizde sihirli bir değnek olsa da onları rahatlatsak. Şunu da kabul etmeleri gerekiyor zaten yüzde doksanı da biliyor artık bu pandemi  sadece Türkiye'ye has bir şey olmadığı için burada sabredeceğiz. Türkiye dünyanın en güzel devleti her mevsimi aynı anda yaşayabiliyorsunuz ,onun için de zaten dünyanın bize bakışı farklı bizim coğrafyamızda olan sayılı ülke var. Biz çok iyi yerdeyiz, herkesin gözü üzerimizde, sağlıkçılarımız gecesine  gündüzüne katıyor çalışıyor. Herkes öyle bir şey ki uyanık olması lazım bizim ülkemizin olduğu konumu burada yaşamaya can atan insanlar var Neden Avrupa ,Amerika boyuna Türkiye üzerine oynuyor? Çünkü ülkemiz  gerçekten bu konuda çok şanslı . Bursa'ya bakın 15-20 dakikada denize gidiyorsun, 15-20 dakikada dağa çıkıyorsun. 8-10 dakikada göle gidebiliyorsun. Bir tane de alternatif gölümüz var. Tarih istersen tarih, kültür istersen kültür, doğa güzellikleri istersen doğa güzellikleri, yüzmek istersen yüzebilirsin, kayak yapmak istersen kayak yapabilirsin. Hakikaten şimdi ben bazı konuşmalarda tartışmalarda takip ediyorum şu eksik, bu eksik diye sadece şu dünyadaki bizim ülkemizin olduğu coğrafyada yaşamak için can atan bir sürü insan var. Allah'a çok şükür suyumuz ,aşımız  her şeyimiz var onun için de işte ülkemizde rahat bir nefes alamaz ,her zaman saldıracaklardır, ama biz hep birlikte el ele vererek her zaman bu sıkıntılı süreçleri atlatacağız bu pandemi sürecini de atlatacağız, biz zor günlerde dik durmasını bilen ,bir araya gelmesini bilen bir milletiz ,zayiat veririz belki ama kimseye toprak vermeyiz. İnşallah güzel günler yakındır demek istiyorum. Bir pandemi bir an  evvel geçsin tek temennimiz bu son olarak buradan halkımıza, arkadaşlarımıza, üyelerimize sağlık ,sıhhat ,afiyet ve de   esenlikler diliyorum. Halkımıza da kesinlikle bu kapalı giyim pazarlarımızı önermek istiyorum AVM kalitesinde ürünleri çok daha uygun fiyata buralarda bulabilirler.