Tüm dünyada Covid-19 ile mücadele ilgili çalışmalar yürütülürken Covid-19'u tamamen bitiren buluş ile  ilgili haber Bursa'dan geldi. Hava sterilizasyon cihazları üreten Whiteday Firması’nın ürettiği cihaz, yapılan tüm testlerden ve bilimsel incelemelerden başarıyla geçti. Firma sahibi Erdem Akgün, "Whiteday" markasıyla ürütüp piyasaya sürmeye hazırlandıkları hava sterilizasyon cihazının, bu alanda bir ilk olduğunun Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen iki kurumdan biri olan Malatya İnönü Üniversitesi Mikrobiyoloji laboratuvarı tarafından yapılan testler sonucunda rapor edildiğini söyledi. Ocak ayından bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sonrası firma olarak bu konuya çok ciddi kafa yorduklarını ve Ar-Ge çalışması yürüttüklerini ifade eden Akgün, zaman zaman günün 20 saatini aşan çalışmalar neticesinde hem Covid-19 hem de diğer mikropları büyük ölçüde temizleyen cihazı geliştirmeyi başardıklarını anlattı.

Cihazı kendi imkanlarıyla test ettikten sonra bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği yerlerden biri olan Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özel Tıp Fakültesi'nde kapsamlı bir incelemeden geçtiğini aktaran Erdem Akgün, elde edilen sonucun kendileri ve ülkemiz açısından çok sevindirici olduğunu aktardı. Akgün, normal bir hava temizleme cihazında toz, tüy, bakteri ve benzeri maddelerin hepa filtreli geleneksel yöntemler ile engellenmeye çalışıldığının fakat bunun yeterli olmadığını anlatarak, "Ancak Covid-19 mikrobu çok küçük olduğu için hepa filtrelerden geçmektedir. Bizim cihazımızda hepa filtrenin de dahil olduğu ön filtrasyon grubundan geçtikten sonra, çeşitli patentli alaşım ve malzemelerin kullandığı  14 filtre bulunmaktadır. Bu sayede havadaki Covid-19 dahil tüm virüs, mikrop, mantar ve diğer zararlı mikroorganizmalar tamamen temizlenebiliyor. Dünyada bildiğimiz kadarıyla bu denli hava ve ortam temizleyen başka bir cihaz yok. Bu bilgi cihazın testlerini gerçekleştiren uzmanların verdiği raporlar ile belgelendi " dedi.

BTÜ’nün tescillenen kalitesi belgelendirildi BTÜ’nün tescillenen kalitesi belgelendirildi

Erdem Akgün, normalde hava cihazlarıyla ilgili testlerin ortama salınan mikrop ve diğer bakterilerin temizlenip temizlenmediği üzerine yapıldığına işaret ederek, kendi cihazlarına uygulanan testlerin Sağlık Bakanlığının belirlediği test standartlarında da Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği daha ileri koşullarda test standartlarında da uygulandığını anlattı. Covid-19 virüsünün ortama değil direkt cihazın giriş haznesine sıkıldığına işaret eden Akgün, "Zorlu testleri başarıyla geçtiğimiz için mutluyuz" değerlendirmesinde bulundu. Cihazın, hastane ve sağlık ocakları, laboratuvarlar, kamusal alan ve tesislerde, okullarda, AVM ve oteller gibi yaşam alanlarında, asansörlerde, restoran ve servis alanlarında, endüstriyel alanlarda kullanılabileceğini aktaran Akgün bu konuda 7 farklı tipte cihaz ürettiklerini anlattı. Endüstriyel ve kamusal alanlarda, tren, uçak, metro, otobüs ve otomobil gibi ulaşım araçlarında kullanılan klima ve havalandırma sistemi santrallerine direkt entegre edilebilmesi ile kullanım kolaylığı sağlanabildiğini ekledi.  Firma olarak Türk Hava Yolları, Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile görüştüklerini vurgulayan Akgün, şu anda günlük üretim kapasitelerinin 30 cihaz olduğunu, talep olması ve destek görmeleri halinde ilk etapta bu kapasiteyi 200'e, 3 aylık süreçte de binlere çıkarabileceklerini bildirdi.

Akgün, şimdiden Nijerya, Meksika, Kanada ve Pakistan’dan da taleplerin olduğunu iç ve dış talepleri karşılamayı hedeflediklerini söyledi. Buluşla ilgili Türkiye patentlerini, yararlı ürün ve biyomedikal ürün sertifikalarını aldıklarını belirten Akgün, Avrupa ve Amerika patentleri için başvuruda bulunduklarını, yerli ve milli bir firma olarak Covid-19'u yenen cihazımıza "Made in Türkiye" imzasıyla dünyanın her köşesine gönderme onurunu yaşamak istediklerini aktardı. Türkiye'nin Covid-19 ile en iyi mücadele eden ülkelerin başında geldiğini, yerli üretim solunum cihazı, maske ve temizlik setlerinin tüm dünyada kullanıldığını ifade eden Akgün, firma olarak Covid-19'u tamamen yok eden cihazı ilk olarak Türkiye'de üretmenin kendileri açısından ayrı bir gurur kaynağı olduğunu dile getirdi. (İHA)