DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’un kökenine ilişkin daha fazla araştırma yapılmasını talep ederken, ABD’nin de aralarında bulunduğu 14 ülke yaptıkları ortak açıklama ile DSÖ’ye tepki gösterdi.

Covid-19 salgının ortaya çıkışını araştırmakla görevli uluslararası bir ekibin 14 Ocak-10 Şubat tarihleri arasındaki Çin’in Wuhan kentinde yaptığı saha araştırmasına ilişkin raporun yayınlamasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus daha fazla çalışma yapılması çağrısında bulundu.

Laboratuvardan çıkması düşük bir ihtimal

Raporda, Covid-19’un yarasalardan insanlara başka bir hayvan aracılıyla bulaşmasının en olası senaryo olduğu belirtilirken, virüsün laboratuvardan sızmasının son derece düşük bir ihtimal olduğunu açıklandı.

Kasırgada 27 kişi hayatını kaybetti Kasırgada 27 kişi hayatını kaybetti

Araştırmaların daha ileri çalışmalarla ele alınması gerektiğini söyleyen Ghebreyesus, “DSÖ ile tüm hipotezler mümkündür. Bu rapor çok önemli bir başlangıç ama son değil. Henüz virüsün kaynağını bulamadık ve bilimi takip etmeye devam etmeliyiz” dedi.

14 ülkeden DSÖ’ye tepki

Ghebreyesus’un açıklamalarının ardından, aralarında ABD’nin de bulunduğu 14 ülke, DSÖ’nün Covid-19’un kökeni hakkındaki raporunun ertelenmesi ve eksiksiz verilere erişiminin olmaması yönündeki endişelerini dile getiren ortak bir açıklama yapıldı.

Avustralya, Kanada, Çekya, Danimarka, Estonya, İsrail, Japonya, Letonya, Litvanya, Norveç, Kuzey Kore, Slovenya, İngiltere ve ABD hükümetleri tarafından imzalanan açıklamada, “SARS-CoV-2 virüsünün kaynağına ilişkin uluslararası uzman çalışmasının önemli ölçüde gecikmesi ve eksiksiz, orijinal verilere ve örneklere erişimin olmaması ile bu yöndeki ortak endişelerimizi dile getirmemiz aynı derecede önemlidir. Bağımsız uzmanların, salgının ilk aşamalarında bu pandeminin nasıl ortaya çıktığını belirlemeyle ilgili tüm bağlantılı insan, hayvan ve çevresel verilere, araştırmalara ve personele tam erişime sahip olması çok önemlidir” ifadelerine yer verildi.

DSÖ’den taahhüt istediler

DSÖ ekibinden bir yetkili, Çin’in erken Covid-19 vakalarına ilişkin ham verileri DSÖ liderliğindeki ekibe sağlamayı reddettiğini ifade etmiş, bu durumun ise küresel salgının nasıl başladığını anlama çabalarını potansiyel olarak karmaşık hale getirdiğini belirtmişti.

Yapılan ortak açıklamada, virüsün insanlara nasıl bulaştığını bulmak adına hayvanlarla ilgili daha fazla araştırmayı destekleyerek, DSÖ ve üye ülkelerden erişim, şeffaflık ve zamanındalık için yenilenmiş bir taahhüt çağrısında bulunuldu. (ntv.com)