Ezgi ÖZDAŞ

Küresel ısınma ve diğer faktörlerin etkisiyle son zamanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi artıyor. Elektrikli araçlar ise Tesla başta olmak üzere otomotiv sektörünün ileri gelen markalarının ürettiği modellerle araç piyasasında bir devrim yarattı. Türkiye ise ‘bu yarışta ben de varım’ diyerek her kesimden ilgi gören milli elektrikli aracımız TOGG’un satışlarına geçtiğimiz başladı. Peki adından da belli olacağı gibi yakıtını elektriğin oluşturduğu bu araçlar için Türkiye’de yeterince şarj istasyonu var mı? Elektrikli araç sahibi olmak isteyen vatandaşların kafasını en çok kurcalayan ‘şarj istasyonu’ konusuna derinlemesine dalarak, araştırmalarımızı yaptık.

EPDK tarafından 2022 yılında yayınlanan verilere göre Türkiye’de şarj hizmeti lisans sahibi firma sayısı 67 olarak belirlendi. En fazla lisans alma hakkına sahip şirket sayısı 31 ile İstanbul olurken  Bursa’da ise bu rakam 2 ile sınırlı kaldı. Diğer illerde ise dağılım; Tekirdağ 1, Kocaeli 1, İzmir 1, Ankara 17, Nevşehir 1, Konya 1, Kayseri 1, Antalya 4, Kahramanmaraş 1, Mersin 1, Gaziantep 2, Diyarbakır 1, Batman 1, Karaman 1 olarak açıklandı. 2022 verileri baz alınarak hazırlanan rapor 2023 yılında yeniden güncellenerek firma sayısının 110’a yükseldiği belirtildi. 2023 verileri baz alınarak düzenlenen yeni raporda İstanbul 52, Tekirdağ 1, Kocaeli 2, Bursa 4, Eskişehir 1, İzmir 3, Ankara 25, Tokat 1, Isparta 1, Konya 2, Antalya 6, Nevşehir 1, Kahramanmaraş 1, Adana 1, Mersin 1,Kayseri 2, Karaman 1, Gaziantep 3, Batman 1 ve Diyarbakır 1 olmak üzere toplamda 110 şirketin Türkiye üzerinde şarj hizmeti için lisans aldığı ifade edildi.

Çocuklar robotik kodlama ve yazılım öğrendi Çocuklar robotik kodlama ve yazılım öğrendi

tehad1

Fotoğraf Kaynağı: TEHAD resmi sitesi

 14.552 KULLANICI 

Verilerden anlaşılacağı gibi Türkiye’de şarj eğitim şirketleri ve istasyonları her geçen gün katlanarak büyüyen bir ağ oluşturuyor. 3 yıl içerisinde şarj ağı lisansı alan firma sayısı 5’ten 122’ye yükselirken şarj üniversitesi sayısı ise 2022’de 4.800 iken Mart ayı itibarıyla 6.500’e çıktı. Ülke genelinde elektrikli otomobil kullanan vatandaşların sayısında 1 yıl içerisinde yüzde 132’lik bir artış görülürken 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de elektrikli otomobil kullanan vatandaş sayısı 14.552’ye ulaştı. Verilerin yükselmesiyle birlikte ülkemizde elektrikli araç trafiğinin artacağı günler dört gözle bekleniyor. Önümüzdeki günlerde hem kullanıcı sayısının hem de şarj istasyon sayısının artacağı öngürülmekle beraber TOGG’un bu artışta en önemli paydaş olduğu da ifade ediliyor.